chimay - pytanie do znawców i koneserów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ergie
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 1041

    #1

    chimay - pytanie do znawców i koneserów

    Byłem dzisiaj w krakowskim Gambrynusie bo chciałem kupić sobie jakies ciekawe piwo. Padło na białegi i granatowego Chmay'a. Ale w każdej butelce tego piwa po odwróceniu pływały fanfrocle w postaci płytek o średnicy tak ok. 2-3mm. Sprzedawczyni stwierdziła, że jak są w każdej butelce to tak ma być. Ja tam o tym przekonany nie jestem dlatego pytam. Rozumiem metność piwa od opadających drożdzy, ale te fanfrocle to chyba jednak wynik zepsucia się piwa.
    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
    ------------------------------------------------------------------
    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Juz e-prezes w któryms temacie się nad tym zastanawiał. czy Wy na tych spotkaniach to ze soba rozmawiacie?

    Farfocle są ok, prawdopodobnie ten typ drożdzy się tak farfocluje. Piłam takie Chimaye i naprawdę nic się im smakowo złego nie działo
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #3
      To czemu w czerwonym był drożdżowy muł, a nie farfrocle? A o wątpliwościach e-prezesa wiem, ale On twierdził, że nie jest ani znawcą ani koneserem
      Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-04-16, 18:03.
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Chimaye są trzy różne. Może są robione na różnych drożdżach? Moze mają inne składniki, które się różnie wytrącają? Takie tam pytania retoryczne
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6771

          #5
          Poza tym Chimay'e jako piwa dofermentujące w butelce mają okres trwałości liczony w latach. Może czerwony Chimay był młodszy np. o rok i miał "drożdżowy muł" a dwa pozostałe były starsze i miały już "drożdżowe farfocle"?
          Potwierdzam słowa Marusi - niejednokrotnie piliśmy Chimay'a z "farfoclami" jak i bez i były zawsze pyszne (to były te piękne czasy Andrzejowego sklepu "Piwa Świata" )
          Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-04-16, 20:16.
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

            #6
            Wymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadają
            A tak swoją drogą wędliny z Constaru po zabiegach odnowy bilogicznej też ludziom smakowały
            I jeszcze jedno z tego co pamietam to okres ważności tych Chimayów mija w lecie tego roku.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-04-17, 18:09.
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
            ------------------------------------------------------------------
            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
              Wymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadają
              Erguś, wybacz, ale najwyraźniej nie zauważyłes ironii zawartej w naszych - a przynajmniej mojej - wypowiedzi Ja nie gdybam, tylko sugeruję, żebyś Ty się zastanowił nad odpowiedziami na pytania dla niektórych w miare oczywiste
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19326

                #8
                ja i tak chce wiedzieć, czy tak ma być czy nie. w mojej butelce chimaya były farfocle a termin ważności był do 2008 bodajże.

                Comment

                • ergie
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 1041

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Erguś, wybacz, ale najwyraźniej nie zauważyłes ironii zawartej w naszych - a przynajmniej mojej - wypowiedzi Ja nie gdybam, tylko sugeruję, żebyś Ty się zastanowił nad odpowiedziami na pytania dla niektórych w miare oczywiste
                  Widzę Marusiu, że Ty natomiast nie dostrzegłaś ironii w mojej wypowiedzi. W tym fragmencie o wędlinach Constaru Zdanie większości mało kiedy jest dla mnie miarodajne, interesują mnie jedynie opinie tych, którzy są pewni głoszonych opinii i podbudowują tą pewność niezbitymi faktami. Tak czy siak piszę do braciszków,
                  Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                  ------------------------------------------------------------------
                  Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24149

                    #10
                    chyba w bardzo obcym języku, bo już od wczoraj się tym odgrażasz
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Pewnie sprawdza, jak są farfocle.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                        Pewnie sprawdza, jak są farfocle.
                        to raz, a dwa - wymaga od braciszków konkretnych uzasadnień na istnienie takich, a nie innych osadów. Potem będzie to musial przetłumaczyć - proponuję tłumacza przysięglego, pod warunkiem, że będzie biegły w piwowarstwie
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2005-04-18, 21:42.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • lzkamil
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 3611

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Pewnie sprawdza, jak są farfocle.
                          dregs

                          Polecam sie jako tlumacz biegly w piwozlopstwie

                          Tylko nie wiem jaka jest definicja farfocla wg EU - dlugosc, srednica, ciezar wlasciwy itp.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2005-04-19, 00:38.
                          Lepszy jabol pod okapem
                          niż GŻ, CP i KP !


                          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                          Comment

                          • lzkamil
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 3611

                            #14
                            Ale jesli tylko farfocle na dnie odpowiadaja owym normom to nie ma powodu do niepokoju.
                            Lepszy jabol pod okapem
                            niż GŻ, CP i KP !


                            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
                              dregs
                              A to po flamandzku, czy francusku?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                dadek
                                Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                2025-04-19, 19:18
                              • dadek
                                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                                dadek
                                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                                2024-10-05, 00:49
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-08, 00:16
                              • darekd
                                Amber, Po Godzinach - Saison
                                darekd
                                Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
                                wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
                                2025-04-22, 22:42
                              • etman
                                Piwowar nr 52
                                etman
                                Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                                Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                                Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                                W numerze 52 :
                                • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                                ...
                                2025-03-13, 10:16
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...