Zasady zachowania w czeskim lokalu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Samael
    replied
    Dzieki Docent za fajny tekst

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
    No jak to! Przecież to kolejny krok w piwnej kulturze i nasz nadwiślański rytułał! Do Czech trzeba wysłać Macieja Chołdrycha, który wytłumaczy naszym południowym sąsiadom jak prawidłowo należy pić piwo.
    Niezle sie ubawilem Pioterb4 czytajac Twoj post

    Leave a comment:


  • docent
    replied
    Punkt o napiwkach wywołał burzę komentarzy na Prague Post. Uwagi odnosiły się do stwierdzenia, że "Czesi nie dają napiwków tylko zaokrąglają rachunek" co okazało się być niezbyt fortunnym stwierdzeniem. Konkluzja z dyskusji była mniej więcej taka: nie dajesz napiwku jeśli nie jesteś zadowolony z obsługi. Jeśli było ok, to zwyczajowo daje się 10% kwoty rachunku, oczywiście cały czas jest to uznaniowe.

    Leave a comment:


  • snorre
    replied
    Ja z Czech pamiętam - zawsze naburmuszona obsługa (chyba jak zauważyli że to Polacy) i oszukiwanie na cenach. Żeby było jasne - nigdy nie zamawiałem piwa z sokiem i zawsze zamawiałem lokalne beczkowe piwa Generalnie unikam już teraz czeskich knajp, kupuję piwo w sklepie i czmycham w bardziej przyjazne rejony (Niemcy, Słowacja, itp.).
    Ale jedzenie, trzeba przyznać smaczne - tylko jak mam znosić fochy kelnera, to ja dziękuję...

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Dla ogromnej grupy ludzi lanie soku do piwa to rytuał. Sensor stwierdził fakt istniejący w Polsce. Nie wiem dlaczego coponiektórych oburza stwierdzanie faktów?

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    No bo jest to rytuał, często bezmyślny, bezrefleksyjny, podświadomy. Rytuał nie oznacza przecież czegoś dobrego, tylko rutynowe powtarzanie pewnych czynności. Nie widzę tu sprzeczności.
    Racja, choć moim zdaniem, w naszym kręgu kulturowym słowo rytuał jest jednak przypisywane do sfery sakrum.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    No bo jest to rytuał, często bezmyślny, bezrefleksyjny, podświadomy. Rytuał nie oznacza przecież czegoś dobrego, tylko rutynowe powtarzanie pewnych czynności. Nie widzę tu sprzeczności.

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    W takim razie sensor posiada tzw dualizm światopoglądowy. Bo nie tak dawno zachowanie to nazywa piwnym rytuałem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2012-07-13, 19:29.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    W czasie szkolenia u Macieja Chołdrycha była mowa między innymi o laniu piwa w Czechach i była anegdota o kelnerze, który pół godziny bił się sam ze sobą, aż w końcu nalał Polce piwa do soku po czym czmychnął czym prędzej pełen wstydu. Nikomu Sensor nie polecał lania piwa do soku.

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    Piwo z sokiem. Nigdy, przenigdy go nie zamawiaj w Czechach! Nawet jeśli Twoja dziewczyna całe życie piła piwo w takiej formie, narażasz się na uśmieszki obsługi. A jeśli zrobisz awanturę to albo cię wyrzucą albo podadzą ten cholerny sok w oddzielnej szklance. Czech nigdy nie sprofanuje piwa dolaniem do niego soku!
    No jak to! Przecież to kolejny krok w piwnej kulturze i nasz nadwiślański rytułał! Do Czech trzeba wysłać Macieja Chołdrycha, który wytłumaczy naszym południowym sąsiadom jak prawidłowo należy pić piwo.

    Leave a comment:


  • docent
    utworzył/a temat Zasady zachowania w czeskim lokalu

    Zasady zachowania w czeskim lokalu

    W tym tygodniu ukazał się ciekawy tekst Pivnego filosofa porządkujący podstawowe zasady knajpianego savoir-vivre'u w Czechach (w szczególności w Pradze). Myślę, że dobrze oddają one przepaść między gastronomicznymi kulturami Polski i Czech. Oto luźne tłumaczenie:

    To co nazywamy etykietą może być zredukowane do zdrowego rozsądku i dobrych manier. Ignorowanie tych zasad nie spowoduje, że będziesz z lokalu wyrzucony, ale zachowanie w zgodzie z nimi spowoduje, że czas tam spędzony będzie przyjemniejszy. A że piwo warto pić w dobrej atmosferze to poniżej przedstawiam listę co można, a czego lepiej nie robić:

    Panowie przodem.
    Dżentelmen zawsze wchodzi do knajpy pierwszy. Podobno zwyczaj ten pochodzi jeszcze z czasów, gdy klimat gospód był bardziej niewybredny i meżczyzna chronił tym samym twarz swej towarzyszki przed zetknięciem z latającym kuflem czy krzesłem.

    Powitanie. Po wejściu powiedz "Dzień dobry" (Dobrý den) w kierunku baru lub do jakiegokolwiek napotkanego pracownika.

    Zajmij miejsce. Będziesz mile widziany przy barze, jeśli po prostu chcesz wypić szybkie piwo na poczekaniu lub jak się mówi w Czechach "Na stojáka". W przeciwnym razie, niezależnie od pory dnia lub czy przyszedłeś na jedzenie czy tylko na piwo usiądź i czekaj, aż ktoś przyjdzie przyjąć zamówienie. Ale najpierw...

    Zwróć uwagę na tabliczki. Przed zajęciem miejsca spójrz, czy nie ma na stołach tabliczki "Zarezerwowane" (czasem z napisem “Zadano”). Dawniej personel masowo stawiał takie tabliczki nie zawracając sobie głowy obsługą klientów. Te czasy już minęły, ale obsługa by ułatwić sobie pracę sprawia, że takie tabliczki potrafią się pojawić wczesnym popołudniem. Czasem wskazują one dokładną godzinę rezerwacji. Jeśli są wątpliwości, zawsze można zapytać czy można tu usiąść, choć lepiej znaleźć jednak inny stolik. W "oldschoolowych" knajpach stoliki przy samych nalewakach są często zarezerwowane dla stałych klientów ("štamgasty"). Nie siadajcie tam, jeśli nie chcecie by was opieprzono.

    Nie wstydź się. Dzielenie stołu z nieznajomym to powszechny zwyczaj w tym kraju. Jeśli w knajpie jest pełno, a przy twoim stole są wolne miejsca nie obawiaj się ich udostępnić. I także nie obawiaj się do kogoś przysiąść. Po prostu zapytaj "je tu volný?"

    Zawsze pytaj. Nigdy nie zmieniaj stolika bez zapytania o zgodę obsługi.

    Zamawianie. Częstym zwyczajem jest pytanie co chcesz do picia zaraz przy przyniesieniu menu (albo nawet zanim zdejmiesz swoją kurtkę). Jesli już jesteś gotowy do zamówienia jedzenia, zamknij menu. To widoczny znak dla kelnera by podszedł. Jeszcze jedno - niektóre lokale mają oddzielnych kelnerów od napitków i oddzielnych od potraw. Dadzą ci znać, co jest w ich gestii.

    Podkładki po piwo. Zawsze połóż jedną przed sobą jeśli zamawiasz piwo.

    Palenie. Wszystkie lokale muszą mieć umieszczony znak przed wejściem czy palenie jest w nich dozwolone czy nie. Generalnie w większości lokali obowiązuje zakaz palenia w porze obiadowej. Popielniczki (lub ich brak) będą sygnałem czy można tu palić czy nie.

    Nie przelewaj. Nigdy, przenigdy nie przelewaj resztek ze starej szklanki do nowo podanego piwa. Nie tylko jest to grubiańskie ale może wprowadzać zamieszanie w rozliczeniach.

    Najważniejszy dokument. Coraz więcej lokali wprowadza elektroniczne kasy fiskalne, ale wciąż sporo używa starego systemu zostawiana papierowych listków na których obsługa odznacza zamówione piwa czy potrawy. Nie zgub go ani nie uszkodź!

    Płacenie. Jeśli masz papierowy listek, zamachaj nim grzecznie kelnerowi. To tak jak byś powiedział “Zaplatim”. Jeśli nie jesteś sam kelner zapyta “Zvlašť nebo dohromadý?” (Płacicie razem czy osobno?). Jeśli płacisz osobno powiedz kelnerowi co zamawiałeś.

    Bez napiwków. Czesi nie dają napiwków. Powtórzę to raz jeszcze a wy razem ze mną: Czesi nie dają napiwków. Tutaj zaokrągla się rachunki. Jeśli twój rachunek wynosi 125 Kc, zapłać 130 Kc i wszyscy będą zadowoleni. Naprawdę, raz po większej ilości spożytego przeze mnie piwa kelner odmówił przyjęcia zbyt wysokiego "zaokrąglenia". Nie zostawiajcie reszty z rachunku na stole. I nie dawajcie napiwków.

    Uwaga: Niestety w Pradze, szczególnie na turystycznych trasach jest sporo miejsc, gdzie do rachunku dodawane jest 10% lub inna stała "opłata za obsługę". To jest nielegalne. Czeskie zapisy prawne mówią, że ceny w menu są ostateczne i rachunek końcowy nie może być wyższy niż suma skonsumowanych składników. To odnosi się również do VAT (jego dodawanie to kolejny trick). Niektóre lokale mogą pobierać opłatę za zastawę lub nakrycie stołu, ale zazwyczaj jest to napisane w menu. Chleb też zazwyczaj jest liczony oddzielnie. Jeśli uważasz, że z rachunkiem jest coś nie tak, powiedz to. Jeśli jesteś poza turystycznymi szlakami zapewne będzie to nieumyślna pomyłka obsługi.

    Last, but not least: Naucz się trochę czeskiego! Nie bądź turystą który oczekuje, że wszyscy będą mówić po angielsku. Zdobądź jakiś dobry słowniczek i naucz się chociaż podstawowych zwrotów. Czesi zdają sobie sprawę, że ich język nie jest prosty i większość z nich docenia jeśli obcokrajowiec chociaż próbuje mówić w ich języku. Uważają, że to miłe.


    Ze swojej strony powinienem dodać dodatkowe punkty:

    Piwo z sokiem. Nigdy, przenigdy go nie zamawiaj w Czechach! Nawet jeśli Twoja dziewczyna całe życie piła piwo w takiej formie, narażasz się na uśmieszki obsługi. A jeśli zrobisz awanturę to albo cię wyrzucą albo podadzą ten cholerny sok w oddzielnej szklance. Czech nigdy nie sprofanuje piwa dolaniem do niego soku!

    Piwo grzane. Coś takiego w Czechach nie istnieje. Jeśli domagasz się podgrzania zimnego piwa patrz punkt wyżej. O piciu przez słomkę chyba nie muszę wspominać?

    Piwo butelkowe. Ok, dziwnie to wygląda jeśli w lokalu nie pijesz beczkowego piwa. Ale do butelki zawsze dostaniesz szkło. Przelej piwo, gdyż w innym razie ściągniesz zszokowane spojrzenia wszystkich obecnych w lokalu!

Related Topics

Collapse

  • heckler
    Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
    heckler
    Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
    Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
    Na szczęście ulica przy...
    2024-06-25, 09:09
  • pebejot
    Ekwador, Cuenca, Calle Alfonso Cordero, Golden Prague
    pebejot
    Największy browar restauracyjny w Ekwadorskim mieście Cuenca, znanym z zabytkowej zabudowy historycznego centrum miasta, wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
    Minibrowar powstał w dawnej hali magazynowej, znajduje się w sąsiedztwie hipermarketu i salonów samochodowych.
    ...
    2020-04-23, 13:51
  • ART
    Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
    ART
    Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

    Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

    Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
    2024-10-12, 21:15
  • pebejot
    Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
    pebejot
    Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
    Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
    Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
    2024-08-07, 17:46
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 21:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...