Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepsze piwa na grzańca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • najlepsze piwa na grzańca

    Może ktoś z kolegów jest doświadczonym grzańczarzem i wie jaki typ piw jest najlepszy na grzańce, chodzi mi czy to ma być jasne, ciemne, porter, pszeniczne, mocne, miodowe itp.

    Także zapytam o najlepszą gotową mieszankę przypraw grzańczych, tu chodzi mi o nazwy firm.
    Beski Full is the best !

    Nie pijcie unijnego piwa ! Przestrzegajcie przed nim swoich znajomych !

    LEŻAJSK - było sobie kiedyś piwo.

    Za Gierka to były czasy, jeść, pić (normalne piwo) i popuszczać pasy !

  • #2
    Moim faworytem było Irlandzkie mocne, ale dawno go nie próbowałem.

    Gotowych mieszanek nie stosuję. Dodaję łyżkę miodu, dwa goździki, szczyptę cynamonu, pół cienkiego plasterka imbiru i czasami odrobinę skórki pomarańczowej.

    Comment


    • #3
      Browarzyciel pisał o koźlaku jako przykład idealnego piwa na grzańca.
      Ale Ty Nie bądź unijny, bądź indywidualny
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment


      • #4
        najlepsze pszeniczne

        Comment


        • #5
          Moim zdaniem piwo powinno być ekstraktywne i raczej słodowe niż mocno goryczkowe. Kiedyś używałem Warki Strong albo Okocimia Mocnego ale dzisiaj te piwa się już do niczego nie nadają.
          Spróbowałbym z Lwówkiem Ratuszowym czy Mocnym Ciechanem.
          Nie używam nigdy gotowej mieszanki. Miód, laski wanilii, goździki, cukier, imbir, gałka muszkatołowa w najróżniejszych układach i kombinacjach.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment


          • #6
            Spróbowałbym ze 'Świątecznym' z Olsztyna.
            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
              Spróbowałbym ze 'Świątecznym' z Olsztyna.
              Chciałbyś je podgrzać?
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                Chciałbyś je podgrzać?
                Gdybym nie chciał, to bym nie pisał. Może warto zrobić eksperyment.
                Do zwykłego grzańca z goździkami itp. wystarczy przyzwoite jasne piwo.
                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gdybym nie chciał, to bym nie pisał. Może warto zrobić eksperyment.
                  Do zwykłego grzańca z goździkami itp. wystarczy przyzwoite jasne piwo.
                  Piłem na zimno, niczym nie zachwyciło.
                  Myślę, że z grzanym będzie to samo.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment


                  • #10
                    To ja coś zacytuje:
                    "Boga nie ma, ale jeśli istnieją grzechy, to pierwszym grzechem głównym jest grzane piwo" - Pavel Trojan.
                    AMEN i :stout:
                    Browar Domowy Małe Ale
                    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                    Comment


                    • #11
                      Z zimowego obozu w Kozlim Rohu: grzaniec po czesku.
                      składniki: piwo jasne, rum, cukier, masło, ognisko i pręt żelazny.

                      Piwo podgrzewać na ogniu, aż zacznie "rosnąć". Wtedy zamieszać je rozpalonym do czerwoności prętem żelaznym. Dodać trochę masła, rumu i cukru, wymieszać.
                      Przy -15 stopniach C - doskonałe.
                      Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Także zapytam o najlepszą gotową mieszankę przypraw grzańczych, tu chodzi mi o nazwy firm.
                        Z mieszankami jest pewien problem. Otóż wiele z nich (większość?) zawiera w swoim składzie cukier. Może to i dobre, bo słodkie i łatwe, ale dla mnie to nie jest prawdziwy grzaniec. Grzaniec to ma być piwo i przyprawy, takie prawdziwe, naturale, a nie bryłka ecośtam o smaku rumu.

                        Tydzień temu byłam na zimowym ognisku w lesie. Ktoś przytaszczył garnuszek do podgrzewania na ogniu (no dobra, obok ognia, bo garnuszek miał krótkie nóżki, a ognisko było ogromne). I cały wieczór robiliśmy grzańca. Z czego ? Ano z mieszanki, która ma dwie podstawowe zalety:

                        - same naturalne składniki, brak cukru;
                        - duże kawałki przypraw, tak że każdy mógł wybrać z czym chce grzańca a z czym nie (dla mnie to niewyobrażalne, ale nie każdy lubi np anyż )

                        a i wygląda cudnie, z tym że nie umiem dodać zdjęcia, wklejam więc link:

                        [admin: ciach]
                        Last edited by ART; 15-12-2012, 18:03.

                        Comment


                        • #13
                          Pół litra Porteru (ja stosowałem Okocimski), duża łyżka miodu, szczypta cynamonu i dwa kieliszki ciemnego rumu (Stroch 80%). Pycha. Solidnie rozgrzewa
                          Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

                          I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

                          Comment


                          • #14
                            Tatra Grzaniec
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tatra Grzaniec
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              Working...
                              X