Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kuchnia czeska
Collapse
X
-
Byłem w Czechach z trzydzieści parę lat temu i 4 lata temu. Skok czasowy ogromny. Za drugim razem byłem raczej rozczarowany utopencami, choć miałem okazję gdzieś z 15 lat temu je jeść. Nie czuję fascynacji!
Być może podobnie jest, choć to zależy od wykonania z knedlikami, które pamiętam z pierwszego wyjazdu z gulaszowym sosem. Sam knedlik to chyba austro-węgierski wynalazek, ale do dziś mile wspominam.
Generalnie w barze samoobsługowym na wagę miałem problem z wybraniem czegoś do jedzenia. Haha, chyba nie jestem czechofilem....
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziWklejam poniżej link.
Link
Leave a comment:
-
-
z przekąsek jako małe conieco do piwa trafiają do mnie
(ale powiedzmy sobie szczerze - nie zawsze są na wybitnym poziomie, gdzieniegdzie robi się domowo z sercem, gdzie indziej trafić można na średnie (w kierunku słabym) produkty marketowe)
Tlačenka - w browarze Clock - świetny salceson.
Utopence - w knajpach często z masprodukcji się na nie trafia, ale z rzadka można spotkać wybitne spekacky w interesującej zalewie jak np. w (jeszcze działającym do listopada 2023) browarze w Jeseniku (nie wiem co pocznę jak się zamkną).
Nakladany Romadur - rzadziej spotykany niż hermelin - a bardziej klepiący - nie mogę zapomnieć zajebi**** wersji wg knajpy w Podebradach - Pivnice U Čiháků (przy okazji dobry wybór piwa, knajpa bez zadęcia)
Nakladany hermelin -- czeska klasyka pod piwo, czasem nawet nie ma w karcie, a jak się zapyta obsługi, to skądś wyczarują (najważniejsze żeby nie był "cerstvy" znaczy się świeży )
Pieczywo kminkowe - co ciekawe zazwyczaj chleb ogólnodostępny w sklepach i co gorsza w piekarniach bywa słabawy, za to w knajpach dobre pieczywo jest zazwyczaj co najmniej tak ważne jak piwo
cdn.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzichleb z kminkiem i zakąski do piwa..[/URL]
Last edited by SupeR_PiwosZ; 05-11-2023, 00:59.
Leave a comment:
-
-
Kuchnia czeska
Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych szefów kuchni wychodzi na plus.
Jedynie zupy kuchni czeskiej uważam za słabe, uznawałem tylko czesneczkę.
Będąc w Jihočeským kraju zwróciła moją uwagę regionalna zupa Jihočeská kulajda która mi bardzo zasmakowała. W domu próbowałem odtworzyć przepis i natrafiłem na fajną stronę z przepisami regionalnych dań z poszczególnych krajów Czeskiej Republiki. Można też znaleźć jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danego regionu. Sery, wędliny, wina piwo itd...
Wklejam poniżej link.
Fajnie jak w tym temacie pisalibyśmy o smacznych ciekawostkach i nowinkach kuchni czeskiej. Ja chętnie będę dalej zgłębiał kulinarną wiedzę o Czechach
LinkTagi: brak
-
Leave a comment: