Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Beciku - pisząc o tych porterach nienadających się do porterówki, to oczywiście miałeś na myśli portery górnej fermentacji, nie dolnej
    Oczywiście że tak, mi się non stop chrzani już który jest dolnej a który górnej.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment


    • #47
      O, to ja, laik po 40 warkach górnej fermentacji nic o tym nie wiem, że z górnej porterówki nie można - a czemu?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment


      • #48
        Chodzi zapewne o to, że przemysłowe portery górnej fermentacji to "cieńkusze" o ekstraktywności nie przekraczającej 14-15 Blg. To tak jakbyś chciała zrobić porterówkę ze stout'a - nieco za mała intensywność smaku i ekstraktu - tak sobie tylko gdybam
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment


        • #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
          A jakie szkody może poczynić ów kwas mlekowy?
          Żadnych, poza tym, że otrzymany płyn będzie walił kwaśną spalenizną i jeszcze azotem na dodatek ...

          Podtrzymuję swoją propozycję - trzeba zrobić swojego portera. Albo zamiast portera wykorzystać barley wine - wtedy, że wyjdzie barleywinówka. Tyle, że taniej będzie chyba przysłać porterówkę z Polski ...
          Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

          Comment


          • #50
            Noszę się również z zamiarem wytworzenia Porterówki na święta i mam takie pytanie: który z polskich porterów najbardziej się do tego nadaje i jakie są różnice w smaku w zależności od użytego portera?

            Comment


            • #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
              Noszę się również z zamiarem wytworzenia Porterówki na święta i mam takie pytanie: który z polskich porterów najbardziej się do tego nadaje i jakie są różnice w smaku w zależności od użytego portera?
              Próbowałem z żywieckiego i łódzkiego. Z łódzkiego była lepsza, bogatsza w smaku i trochę mniej wytrawna.
              What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

              Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
              Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
              Cykl o odleżakowanych porterach

              Comment


              • #52
                A jaki spirytus stosujecie?
                Mam wrażenie, że jest to sprawa nieco pomijana, ale równie istotna dla ostatecznego smaku.

                Comment


                • #53
                  Tylu robiło Porterówkę i nie ma komu podzielić się doświadczeniami?

                  Comment


                  • #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                    Próbowałem z żywieckiego i łódzkiego. Z łódzkiego była lepsza, bogatsza w smaku i trochę mniej wytrawna.
                    Mnie się zdaje, że portery wyżej ekstraktywne bardziej nadają się do Porterówki, ale jest to tylko teoria, którą sprawdzę dopiero za czas jakiś.

                    Skąd ja wezmę teraz Portera Łódzkiego?

                    Comment


                    • #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                      A jaki spirytus stosujecie?
                      Mam wrażenie, że jest to sprawa nieco pomijana, ale równie istotna dla ostatecznego smaku.
                      Na pewno nie techniczny. Zwykły spirytus ze sklepu jest najlepszy aczkolwiek można kupić u zaprzyjaźnionego i sprawdzonego... dajmy na to pana Masztalerza
                      Co do porterów to teraz robię tylko na łódzkim. Robiłem też na porterach z Dojlid, EB i Żywca, jednak po zniknięciu tych dwóch pierwszych z rynku całkowicie przerzuciłem się na łódzkie.
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment


                      • #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                        Zwykły spirytus ze sklepu jest najlepszy.
                        Co do spirytusu to nie zwracasz uwagi na producenta (Polmos)?


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                        Co do porterów to teraz robię tylko na łódzkim. Robiłem też na porterach z Dojlid, EB i Żywca, jednak po zniknięciu tych dwóch pierwszych z rynku całkowicie przerzuciłem się na łódzkie.
                        Na porterze dojlidzkim to mi trochę szkoda robić Porterówkę... Czy porterówki robione wg tego samego przepisu, ale z różnych porterów różniły się między sobą, a jeśli tak to czym?

                        Comment


                        • #57
                          Ja robię porterówki bardzo słodkie także różnice troszki ciężko wychwycić. Muszę się jednak zgodzić z T_A, że porterówka na Żywcu jest bardziej wytrawna.
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                          www.radoslawstolar.pl

                          Comment


                          • #58
                            Tydzień temu piłem pierwszy raz porterówkę i muszę przyznać, że była rewelacyjna. Zrobiona przez kolegę ze studiów na porterze żywieckim miała 60% ale w smaku nie było tego czuć. Kumpel podawał przepis ale w tym stanie niewiele zapamiętałem.
                            Last edited by YouPeter; 24-11-2005, 03:03.
                            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                            Comment


                            • #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                              (...)Muszę się jednak zgodzić z T_A, że porterówka na Żywcu jest bardziej wytrawna.
                              Na Cieszynie chyba
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment


                              • #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                                Na Cieszynie chyba
                                Na Żywcu. Jak przenieśli produkcję do Cieszyna to ja już byłem całkowicie przestawiony na portery z Łodzi.
                                Last edited by dkrasnodebski; 24-11-2005, 09:27.
                                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                                www.radoslawstolar.pl

                                Comment

                                Working...
                                X