Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
    Tydzień temu piłem pierwszy raz porterówkę i muszę przyznać, że była rewelacyjna. Zrobiona przez kolegę ze studiów na porterze żywieckim miała 60% ale w smaku nie było tego czuć. Kumpel podawał przepis ale w tym stanie niewiele zapamiętałem.
    Lepiej napij się takiej, która ma 40%. Jeszcze mniej czuć alkohol, wchodzi bardzo zdradliwie
    What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

    Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
    Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
    Cykl o odleżakowanych porterach

    Comment


    • #62
      Ja do porterówki dawałem Żywieckiego [Cieszyńskiego] lub portera z Bossa.
      Wydaje mi się że były dobre . Muszę spróbować jeszcze z innymi porterami .

      Comment


      • #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jasiu_piwosz
        Ja do porterówki dawałem Żywieckiego [Cieszyńskiego] lub portera z Bossa.
        Wydaje mi się że były dobre . Muszę spróbować jeszcze z innymi porterami .
        Jasiowa porterówka jest pyszna! Miałem okazję skosztować w Pszowie i bardzo sobie ją chwalę.
        What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

        Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
        Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
        Cykl o odleżakowanych porterach

        Comment


        • #64
          Ja robiłam porterówki na różnych porterach, wynik w każdym przypadku był podobny. Przepis? Dwa portery, pół litra spirytusu. Portery podgrzać z cukrem, cukrem waniliowym i kawałkiem cynamonu (ilość tych składników zależy od indywidualnych upodobań, radzę uważać z cynamonem - ostatnio przecynamoniłam), wyłączyć gaz, dolać spirytusu. Po ostygnięciu rozlać do butelek. Dobra już jest na następny dzień, ale lepiej poleżakować parę tygodni przed spożyciem
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment


          • #65
            Myśmy dotąd dwa razy robili porterówkę, ale ich smaki były diametralnie różne:
            - pierwszy raz użyliśmy naszej produkcji "Portera Warszawskiego"
            - drugi raz (ze skąpstwa - szkoda nam było naszego portera) zdecydowaliśmy się na porter Cieszyński

            Wnioski: więcej skąpa nie będę!

            Comment


            • #66
              Ja podgrzewam portery z cynamonem w kawałakch i z goździkami. Cukier i cukier waniliowy dodaję dopiero po zdjęciu z maszynki prawie wrzącego porteru. Cukier rozpuszcza się bez najmniejszych problemów. Ten sposób praktykuję od czasu, gdy karmiłem na zimę pszczoły. Dosyć łatwo bowiem przypalić cukier podczas takiego gotowania. Wiem, że człowiek to nie pszczoła i delikatnego przypalenia nie wyczuje, tym bardziej, że porter ma intensywny smak, ale tak jakoś mi wygodniej. No i w przeciwieństwie do Marusi spirytus leję do już wychłodzonego porteru.

              Comment


              • #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                No i w przeciwieństwie do Marusi spirytus leję do już wychłodzonego porteru.
                Hm. Właściwie to ostatnio porterówkę robiłam ponad pół roku temu i nie pamiętam, czy dodawałam do gorącego, czy do schłodzonego. Jak pomyślę, to wydaje mi się, że raczej do schłodzonego - żeby alkohol nie odparował
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment


                • #68
                  A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?

                  Comment


                  • #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                    A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?
                    Ja daję dwie szklanki cukru i 20-30 gram cukru waniliowego. Wtedy porterówka wychodzi bardzo słodka.
                    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                    www.radoslawstolar.pl

                    Comment


                    • #70
                      Też słodziutka portrówka wychodzi przy 10 łyżkach cukru...
                      (cukru waniliowego dodaję mniej więcej tyle co Darek)

                      Comment


                      • #71
                        No i obowiązkowo kapkę rumu, żeby nie jechało tak spirytem
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment


                        • #72
                          Dzięki za podpowiedzi! Postaram się zastosować do Waszych rad . Nie będę na razie eksperymentował z goździkami i cynamonem, tylko zrobię wersję podstawową.

                          Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?

                          Comment


                          • #73
                            Nigdy nie podgrzewam porteru, wydaje mi się że przez to traci moc i aromat.

                            Comment


                            • #74
                              Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
                              Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo "rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
                              Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
                              Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.
                              bez brody...

                              Comment


                              • #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                                (...)
                                Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
                                aż się skończy
                                a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakuje
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Working...
                                X