Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    wczoraj robiłem porterówkę
    porter z Witnicy 2x0,5l
    spirytus 0,5l
    cukier 300g
    cukier wanilkowy 1 op
    rum 100g
    wieczorem zeszli się goście imieninowi i po kapince spróbowali
    ocena -REWELACJA
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
      czym dłużej stoi tym lepiej smakuje
      Ale termin "czym dlużej" jest o tyle pojemny, co niedookreślony, że nadal nie wiem jak długo można Porterówkę przechowywać, a później spożyć bez obawy o własne czy współbiesiadników życie ...

      Czy ktoś pił Porterówkę starszą niż 1 rok?

      Comment


      • #78
        Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment


        • #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
          Ale ja mam silną wolę (albo słabą pamięć ) i chcę schować sobie flaszkę takiej porterówki i wyciągnąć za np: 10 lat *



          * - oczywiście jak się uda

          Comment


          • #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
            to jest duży problem
            moja porterówka nigdy nie skończyła roczku
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment


            • #81
              No i porterówka zabutelkowana. Dzięki kol. Twilight_Alehouse (wielkie dzięki!) zrobiłem ją na Porterze Łódzkim i spirycie Lubelskim, z dodatkiem cukru z Łap , cukru waniliowego i setki rumu Old Pascas (ciemnego). Niestety chyba nieco za bardzo podgrzałem i ten zapach (?!) nieco obniża mój optymizm.

              Zawartość zostanie sprawdzona około Świąt i/lub Nowego Roku .

              Comment


              • #82
                Moja porterówka już się "przegryza" od ponad tygodnia.
                Użyłem porteru łódzkiego, ale niestety z puszki, bo w Szczecinie nie ma butelkowanego - następnym razem spróbuję z witnickim. Do tego spirytus z warszawskiej gorzelni, setka Golden Rumu z Zielonej Góry, szczypta cynamonu i 1/3 laski wanilii bardzo drobno posiekanej i cukier.
                Nie zdobyłem się na cukier waniliowy, bo w nim wanilia jest identyczna z naturalną, a tak już po tygodniu wódka ma piękny waniliowy posmak, choć przez cynamon i kawałki wanilii zawiera drobne dodatki przy dnie.
                Pierwsze 2 setki odpite, reszta do piwnicy.
                opracowanie Tomasz Kaczmarski Szczecin

                Comment


                • #83
                  Po kolejnym tygodniu porterówka straciła alkoholowy posmak - "kopie", ale już uszy nie czerwienieją, bukiet smakowy się powiększył w temacie "pumpernikla" - rozlałem zapas w 2-setki dla rodziny na nadchodzące święta, ale 0,5 l poszło do piwnicy, bo mając jakotakie doświadczenie w produkcji orzechówki uważam, że najlepszy efekt uzyskamy po conajmniej roku leżakowania.
                  Zalecam cierpliwość.
                  opracowanie Tomasz Kaczmarski Szczecin

                  Comment


                  • #84
                    Dzisiaj zrobiłem dwie porterówki. Do jednej użyłem portera witnickiego, do drugiej cieszyńskiego. Oto proporcje:
                    porter - 830 ml
                    spirytus - 250 ml
                    cukier - 250 g
                    cukier waniliowy - opakowanie
                    Pierwsza degustacja na święta.

                    Comment


                    • #85
                      Dzis na dobry poczatek roku zrobilem sobie porterowke.
                      Black Boss Porter z Witnicy - 1 litr
                      spirytus Polmos Warszawa - 0,5 litra
                      cukier waniliowy "Delecta" - 1 op.
                      cukier (jedyny amerykanski skladnik) - 8 lyzek
                      Spirytus dodalem dopiero po schlodzeniu.
                      Z moich wyliczen wyszlo, ze alkoholu ma okolo 34% vol. Dwie butle po 0,75 l powedrowaly na dno szafy, a ja swoja cierpliwosc "wzmacniam" Porterem Bossa.
                      4905 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      http://latarniknj.web-album.org/
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

                      Comment


                      • #86
                        Zrobiłem swoją pierwsza porterówke.
                        Dwa Portery z Cieszyna
                        0.5 litra spirytusu
                        200 g cukru
                        32 g cukru waniliowego
                        No i teraz pozostaje czekac na wyniki
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment


                        • #87
                          Po 23 dniach czekania pierwsza odslona:
                          pachnie i smakuje jak "kukulki", ale te dobre, sprzed wielu lat, bo te wspolczesne sa niedobre (to takie cukierki dla nie zorientowanych).
                          Alkohol jeszcze mocno "trzepie", ale moze dlatego, ze nie jestem przyzwyczajony do mocniejszych trunkow.
                          4905 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          http://latarniknj.web-album.org/
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

                          Comment


                          • #88
                            Właśnie rozlałem porterówkę do butelek.
                            Skład:
                            0,5 l Baltika 6
                            0,5 l Lwowski Porter
                            0,5 l Porter Bretskij
                            0,33 l Porter z Ciechanowa
                            0,33 l Porter Staropolski
                            1 l spirytus
                            40 g cukier waniliowy
                            0,5 kg miód
                            200 ml rum

                            Z pierwszych prób to chyba przesadziłem z ilością miodu, ale jak na razie smakuje nieźle. Poczekam trochę niech się przegryzie i wtedy będę degustował
                            Last edited by gisou; 04-03-2006, 15:30.

                            Comment


                            • #89
                              Zainspirowany waszymi eksperymentami również zabrałem się za porterówkę , jako że nie przepadam za słodkimi alkoholami moje proporcje wyglądały następująco :

                              4 x 0,5l Portera z Witnicy
                              1l. spirytusu z .... zaufanego źródła )
                              200g. cukru
                              1 paczka cukru waniliowego


                              choć zastanawiam się czy nie przesadziłem z tym "obcięciem" porcji cukru
                              stosował ktoś podobne proporcje???
                              WWW.EKSTRAKLASA.NET

                              Comment


                              • #90
                                Ja jesienią zrobiłem porterówkę z drastycznie mniejszą ilością cukru, to znaczy prawie zupełnie bez. Za to z cynamonem i goździkami. Wyszła bardzo wytrawna - mi smakuje, Chris mówi że jemu też.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Working...
                                X