Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka Wyświetlenie odpowiedzi
    Generalnie wszystkie wódki kolorowe są fantastyczne w trakcie picia, a wątroba nie potwierdza entuzjazmu (moja powypadkowa, szyta z 2 kawałków i serduszko budzone prądem trochę szybciej reagują obecnie, czasami dostaję zatrucia organizmu i idzie mi na głowę po kilku piwach, gadam i piszę niedorzecznie ponad miarę, za co mogę niektórych przeprosić (np. Cooper się kiedyś załapał bez sensu).
    Rób porterówkę z markowego portera, markowego spirytusu (drogi warszawski reaktyfikowany ze sklepu 96 %) i laski wanilii (n9e cukier wanilinowy), do tego daj cukier brązowy trzcinowy.
    Wódeczka będzie droższa, ale produkujemy to do smakowania chyba, a do powalenia połowy akademika należy użyć normalnych skladników
    Tym razem mam zamiar zrobić porterówkę z francuskiego spirytusu 96%. Spróbuję tak jak mówisz z cukrem trzcinowym oraz laskami wanilii. Zastanawiam się czy nie użyć portera z Ciechanowa. Mam jeszcze pytanie ile należy dodać tej laski wanilii?
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

    Comment


    • Jak pamiętam to było jakieś 8-9 cm długości laski na 2 piwa i butelkę spirytu - ja nie chciałem źeby było zbyt waniliowo, myślę, źe cała laska (ok. 15-16 cm) to będzie za dużo. Musisz pociąć na drobne kawałki wanilię i ją rozgnieść - skórkę można po miesiącu, dwóch oddzielić przez sitko, jak komuś to przeszkadza.
      Po świętach zamierzam upichcić porterówkę na porterze witnickim, jest słodszy, więc chyba będzie trzeba użyć ciut mniej cukru, a cynamon chyba całkowicie wyeliminuję, rum zostaje, spirytus Koneser z Warszawy - wypróbowany wielokrotnie, także na paprykówce i orzechówce.
      opracowanie Tomasz Kaczmarski Szczecin

      Comment


      • Jeśli chodzi o ten spirytus z Francji to też jest sprawdzony zarówno na orzechówce jak i paprykówce
        Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedzi
          Zastanawiam się czy nie użyć portera z Ciechanowa.
          Ja staram się dodawać do porterówki porterów wyżej ekstraktywnych - ostatnio robiłem z Lwowskiego portera, ale wcześniej zawsze robiłem na łódzkim i jeśli masz do niego dostęp, to na nim bazuj.

          Comment


          • Na łódzkim robiłem i było super, ale dawno go już nie widziałem w Szczecinie. Porter łódzki był u mnie w domu jak sięgnę pamięcią (jeżeli udało się go kupić) - ojciec pijał od czasu do czasu. Ogólnie dostępny jest tylko cieszyński i witnicki, a na witnickim jeszcze nie robiłem, jest "cieńszy", ale za to lżejszy dla organizmu, dam mniej spirytu i powinno być dobrze - zdam relację w maju.
            opracowanie Tomasz Kaczmarski Szczecin

            Comment


            • Mega porterówka w Browarze Żywiec
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment


              • W tym roku zrobiłem pierwszą swoją nalewkę, pigwówkę. Wyszła całkiem niezła, ale postanowiłem poeksperymentować z nią trochę. Z dodatkiem cynamonu jest super. Z ekstraktem słodowym barwiącym też jest bardzo fajna. No i teraz myślę o porterówce pigwowej. Może ktoś doświadczony miałby jakieś sugestie co do proporcji i dodatków? Ja myślałem klasycznie (0,5l pigwówki na litr portera, wanilia) ale bez cukru, bo nalewka jest słodka.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment


                • Do swojej wczorajszej porterówki dodałem jakieś 100 ml Amaretto. Warto było.
                  Dalekosiężny
                  Obserwator
                  Obiektów
                  Dynamicznie
                  Epatujących
                  Ciekawymi
                  Koncepcjami

                  Comment


                  • Jakiego obecnie portera do porterówki użyć. Mam Ciechana - będzie dobry czy szukać innego?

                    Comment


                    • Robiłem z różnych i wiem, że efekt końcowy zależy głównie od proporcji innych składników. Większość porterów różni się niewiele od siebie (pomijam skrajne przypadki typu Cornelius czy Staropolski) więc i sama porterówka zależy w niewielkim stopniu od samego piwa.
                      Z INNEJ BECZKI

                      www.fotopolska.eu

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pierotez Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jakiego obecnie portera do porterówki użyć. Mam Ciechana - będzie dobry czy szukać innego?
                        Jeżeli to ten czarny "limitowany" (22 Blg) to spokojnie.
                        Lepsze porterówki wychodzą z bardziej ekstraktywnych porterów.
                        Polecam też Żywiecki (cieszyński), Łódzki i Warmiński.
                        Dalekosiężny
                        Obserwator
                        Obiektów
                        Dynamicznie
                        Epatujących
                        Ciekawymi
                        Koncepcjami

                        Comment


                        • Ja do porterówki używam żywieckiego , robię ją od jakiś 10lat i zawsze wychodzi pychaa .

                          [ciach]
                          Last edited by ART; 02-11-2011, 14:16.

                          Comment


                          • Moja pierwsza porterówka to taka wersja testowa: 0,5l porteru Żywiec, 0,25l spirytusu, 120g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (Kotanyi). Wrażenia z pierwszej degustacji bardzo dobre, choć następną połówkę zrobię mniej słodką - wolałbym bardziej wytrawną.

                            Comment


                            • Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą w życiu porterówkę: 2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu z białostockiego Polmosu, zmiażdżone w moździerzu (ale to brzmi! ) pół laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, kieliszek (nieco zbyt przeperfumowanego, moim zdaniem) rumu Havana Club. W domu pachniało pięknie, domownicy patrzyli na mnie, jak na czuba . Planuję próbną degustację około Święta Flagi, może już nie będzie śniegu... .

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                                2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu
                                Sugeruję raczej proporcje 3 portery na 0,5 l spirytusu, wtedy porterówka ma zgrabne 40% alkoholu.
                                Przy Twoich proporcjach w Święto Flagi nie będzie jeszcze zbyt ułożona.
                                What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                                Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                                Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                                Cykl o odleżakowanych porterach

                                Comment

                                Working...
                                X