Moja porterówka już się "przegryza" od ponad tygodnia.
Użyłem porteru łódzkiego, ale niestety z puszki, bo w Szczecinie nie ma butelkowanego - następnym razem spróbuję z witnickim. Do tego spirytus z warszawskiej gorzelni, setka Golden Rumu z Zielonej Góry, szczypta cynamonu i 1/3 laski wanilii bardzo drobno posiekanej i cukier.
Nie zdobyłem się na cukier waniliowy, bo w nim wanilia jest identyczna z naturalną, a tak już po tygodniu wódka ma piękny waniliowy posmak, choć przez cynamon i kawałki wanilii zawiera drobne dodatki przy dnie.
Pierwsze 2 setki odpite, reszta do piwnicy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
No i porterówka zabutelkowana. Dzięki kol. Twilight_Alehouse (wielkie dzięki!) zrobiłem ją na Porterze Łódzkim i spirycie Lubelskim, z dodatkiem cukru z Łap , cukru waniliowego i setki rumu Old Pascas (ciemnego). Niestety chyba nieco za bardzo podgrzałem i ten zapach (?!) nieco obniża mój optymizm.
Zawartość zostanie sprawdzona około Świąt i/lub Nowego Roku .
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
moja porterówka nigdy nie skończyła roczku
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaraczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
* - oczywiście jak się uda
Leave a comment:
-
-
Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzyczym dłużej stoi tym lepiej smakuje
Czy ktoś pił Porterówkę starszą niż 1 rok?
Leave a comment:
-
-
wczoraj robiłem porterówkę
porter z Witnicy 2x0,5l
spirytus 0,5l
cukier 300g
cukier wanilkowy 1 op
rum 100g
wieczorem zeszli się goście imieninowi i po kapince spróbowali
ocena -REWELACJA
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita(...)
Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakuje
Leave a comment:
-
-
Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo "rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.
Leave a comment:
-
-
Nigdy nie podgrzewam porteru, wydaje mi się że przez to traci moc i aromat.
Leave a comment:
-
-
Dzięki za podpowiedzi! Postaram się zastosować do Waszych rad . Nie będę na razie eksperymentował z goździkami i cynamonem, tylko zrobię wersję podstawową.
Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
Leave a comment:
-
-
Też słodziutka portrówka wychodzi przy 10 łyżkach cukru...
(cukru waniliowego dodaję mniej więcej tyle co Darek)
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaA jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?
Leave a comment:
-
-
A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?
Leave a comment:
-
Leave a comment: