Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • brzeczka
    replied
    Moja porterówka już się "przegryza" od ponad tygodnia.
    Użyłem porteru łódzkiego, ale niestety z puszki, bo w Szczecinie nie ma butelkowanego - następnym razem spróbuję z witnickim. Do tego spirytus z warszawskiej gorzelni, setka Golden Rumu z Zielonej Góry, szczypta cynamonu i 1/3 laski wanilii bardzo drobno posiekanej i cukier.
    Nie zdobyłem się na cukier waniliowy, bo w nim wanilia jest identyczna z naturalną, a tak już po tygodniu wódka ma piękny waniliowy posmak, choć przez cynamon i kawałki wanilii zawiera drobne dodatki przy dnie.
    Pierwsze 2 setki odpite, reszta do piwnicy.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    No i porterówka zabutelkowana. Dzięki kol. Twilight_Alehouse (wielkie dzięki!) zrobiłem ją na Porterze Łódzkim i spirycie Lubelskim, z dodatkiem cukru z Łap , cukru waniliowego i setki rumu Old Pascas (ciemnego). Niestety chyba nieco za bardzo podgrzałem i ten zapach (?!) nieco obniża mój optymizm.

    Zawartość zostanie sprawdzona około Świąt i/lub Nowego Roku .

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
    to jest duży problem
    moja porterówka nigdy nie skończyła roczku

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko
    Ale ja mam silną wolę (albo słabą pamięć ) i chcę schować sobie flaszkę takiej porterówki i wyciągnąć za np: 10 lat *



    * - oczywiście jak się uda

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Nikita, a co się w takiej porterówce może zepsuć? Spirytus? Bo, ze portera można trzymać parę latek, to przecież wszyscy wiemy Bez obaw, można trzymać ile wlezie - raczej wszyscy mają odwrotny problem - spozywaja zbyt szybko

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
    czym dłużej stoi tym lepiej smakuje
    Ale termin "czym dlużej" jest o tyle pojemny, co niedookreślony, że nadal nie wiem jak długo można Porterówkę przechowywać, a później spożyć bez obawy o własne czy współbiesiadników życie ...

    Czy ktoś pił Porterówkę starszą niż 1 rok?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wczoraj robiłem porterówkę
    porter z Witnicy 2x0,5l
    spirytus 0,5l
    cukier 300g
    cukier wanilkowy 1 op
    rum 100g
    wieczorem zeszli się goście imieninowi i po kapince spróbowali
    ocena -REWELACJA

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    (...)
    Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
    aż się skończy
    a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakuje

    Leave a comment:


  • marcopolok
    replied
    Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
    Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo "rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
    Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
    Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.

    Leave a comment:


  • jasiu_piwosz
    replied
    Nigdy nie podgrzewam porteru, wydaje mi się że przez to traci moc i aromat.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Dzięki za podpowiedzi! Postaram się zastosować do Waszych rad . Nie będę na razie eksperymentował z goździkami i cynamonem, tylko zrobię wersję podstawową.

    Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    No i obowiązkowo kapkę rumu, żeby nie jechało tak spirytem

    Leave a comment:


  • Małażonka
    replied
    Też słodziutka portrówka wychodzi przy 10 łyżkach cukru...
    (cukru waniliowego dodaję mniej więcej tyle co Darek)

    Leave a comment:


  • dkrasnodebski
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?
    Ja daję dwie szklanki cukru i 20-30 gram cukru waniliowego. Wtedy porterówka wychodzi bardzo słodka.

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    A jakie proporcje cukru i cukru waniliowego stosujecie na litr portera i 0,5 l spirytusu?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎