Złoty środek na porterówkę???
Poszukuję sprawdonego przepisu na porterówkę. Kręci się ich po świecie wiele, mam zamiar sporządzić sobie ten trunek na sylwka ...
Co proponujecie dodać, oprócz podstawowych składników. Wiadomo mi że można użyć m.in. cukru waniliowego, miodu, cynamonu, goździków, rodzynek, ale nie chciałbym przedobrzyć. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Odp: Porterówka "atrakcją turystyczną"
Mistrzu napisał(a)
Przeglądam właśnie przewodnik po Warszawie "Wiedzy i Życie" i czytam, że wśród spirytualii polskich warta spróbowania jest właśnie Porterówka. Czy ktoś wie kto to produkuje i czy w ogóle jest jeszcze w sprzedaży?
Miłęgo eksperymentowania.
Leave a comment:
-
-
Wujcio_Shaggy napisał(a)
Może i ktoś gdzieś produkuje, ale w żadnym sklepie nie widziałem. Na rynku "wódczanym" zresztą króluje masówka (czyli czyściocha); wódek smakowych jest niewiele i jakby coraz mniej (co najwyżej czysta barwiona karmelem)...
Leave a comment:
-
-
Może i ktoś gdzieś produkuje, ale w żadnym sklepie nie widziałem. Na rynku "wódczanym" zresztą króluje masówka (czyli czyściocha); wódek smakowych jest niewiele i jakby coraz mniej (co najwyżej czysta barwiona karmelem)...
Leave a comment:
-
-
Porterówka "atrakcją turystyczną"
Przeglądam właśnie przewodnik po Warszawie "Wiedzy i Życie" i czytam, że wśród spirytualii polskich warta spróbowania jest właśnie Porterówka. Czy ktoś wie kto to produkuje i czy w ogóle jest jeszcze w sprzedaży?Last edited by Mistrzu; 24-08-2004, 14:01.
Leave a comment:
-
-
Przepis Anrewbrw sprawdzony został przeze mnie kilkakrotnie. Jest to robione na szybkiego ale dobrze schłodzone i z sokiem jabłkowym w roli popychadła smakuje przyzwoicie. Z tym że raczej w niewielkich ilościach.
Leave a comment:
-
-
re portterówka
ja zastosowałem ten przepis podany przez Becika, tylko zamiast spirytu wziąlem bimberek, i jak podano w przepisie porterek Boss-a i wyszło supeeeeeer i jeszcze jedna zaleta że szybko to się robi
pozdro
LeS
Leave a comment:
-
-
przepis na porterówkę z książki kuchnia polska:
0,5 l ciemnego piwa, 1/3 l porteru, 3/4 l spirytusu (95%), 2 łyżeczki cukru
zmieszać piwo z porterem i rozpuścić cukier, do mieszaniny (lecz nie odwrotnie) wlac powoli spirytus mieszając. Pozostawić wódkę na 3-4 dni aż wytworzony osad całkowicie opadnie na dno i przelac do butelek przez lejek z watą. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. na zdrowieLast edited by symela1; 19-05-2004, 12:22.
Leave a comment:
-
-
Odp: porterówka
symela1 napisał(a)
bardzo dobry przepis jest w kuchni polskiej
Leave a comment:
-
-
[QUOTE]cielak napisał(a)
[B]cielak napisał(a)
Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra...
chodzi o spirytus
Leave a comment:
-
-
[QUOTE]cielak napisał(a)
[B]Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra...
chodzi o spirytus
Leave a comment:
-
-
Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra. Chłodzi i następnie spożywa. Bardzo dobre. Polecam
Leave a comment:
-
-
W długi weekend próbowałem porterówkę, która smakowała jak cukierki, kukułki. Przepis od autora trunku:
2 półlitrowe portery, pół litra spirytusu, 2 szklanki cukru, wymieszać razem. Pić po kilku dniach. Ta weekendowa miała jeszcze w celach eksperymentalnych odrobinę imbiru, ale raczej nie dało się go wyczuć.
Miłego degustowania.
Leave a comment:
-
-
Ja też słyszałem taki przepis, jak Andrewbrw, tylko na koniec, gdy cały napój solidnie paruje trzeba napój w garnku podpalić i zakryć przykrywką. Ja jeszcze nie próbowałem tego robić, ale ma to podobno nadać specyficznego, przypalankowego smaku.
Leave a comment:
-
Leave a comment: