Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Bo mam kilka koncepcji na inną jej wersję i szukam składników. Tonka jest droższa, ale może daje nieco inne efekty. Nie wiem... pytam czy ktoś robił jakieś odstępstwa od klasycznej receptury.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziStosował ktoś tonkę do porterówki?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
Być może i tak będzie, ale teraz zrobiłem porterówkę tylko z amberowskiego Granda i świetnie smakuje od razu po rozlaniu
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziZa wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić.
Leave a comment:
-
-
Za wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić. Po tygodniu jeszcze nic się nie ułożyło, więc aromat i smak przekłamują i najlepiej nic nie robić, tylko zostawić czasowi.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi1000 ml Żywiec Porter
475 ml Revenant RIS
750 ml spirytusu rektyfikowanego
8 łyżek cukru trzcinowego
4 łyżki wyciągu z wanilii
Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
Zbyt mocno wali spirytusem, musiałem dorobić piwa by ja nieco rozcieńczyć.
Leave a comment:
-
-
1000 ml Żywiec Porter
475 ml Revenant RIS
750 ml spirytusu rektyfikowanego
8 łyżek cukru trzcinowego
4 łyżki wyciągu z wanilii
Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Przypomnij przed najbliższym odwołanym zlotem.
Wtedy będzie już zapewne krąglejsza...
Leave a comment:
-
-
Wczoraj po raz pierwszy do porterówki użyłem, zamiast cukru trzcinowego, miodu FACELIOWEGO .
Zastosowałem przelicznik 3/4 pojemności miodu zamiast 1 pojemności cukru (wymaga trochę ćwiczeń z kuchennymi gadżetami).
Porter to porter "żywiecki" z naprawdę dobrej warki z terminem do 16.05.2021 (jak znajdę, to jeszcze dokupię i zachomikuję w garażu).
Świeżynka, pita krótko po ochłodzeniu rokuje całkiem dobrze. Teraz tylko trzeba ćwiczyć silną wolę, żeby za szybko nie... ...wyparowała .
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedziNajstarsza moja porterówka jest z 2014.
Leave a comment:
-
-
System solera, gdzie do starego dolewa się nowego, stosowałem przy dereniówce i efekt był nie najgorszy, ale do pewnego momentu, kiedy nalewka osiągnęła equilibrium i się po prostu pogorszyła. Nowa dereniówka trafiała najpierw do gliny na okres 6 miesięcy i tym 500ml uzupełniałem butelkę 750ml, w której znajdowały się kolejne roczniki, potem znowu coś się wypiło, znów uzupełniało, ale ostatnia dereniówka po glinie wyszła bardzo kwaśna i ziemista, więc jej nie dolewałem, ostatnie 100ml solery się wypiło i nastawiłem nową świeżynkę, która zapoczątkuje nową solerę.
Z porterówką powinno się udać, ale pod warunkiem zachowania składników-czyli jeśli porterówkę robiłem na tym i tym porterze, to następną na tym samym.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Ja tego nie neguję.
Ja widzę dwa aspekty. Szybki ubytek starszej partii i poprzez blend krótszy czas dojrzewania blendu. Przecież to co masz z 2014 roku i tak leży i zanim spożyjesz to miną lata.
Wiem, że jest to droga na skróty, ale może być kontrolowana. Czyli jeśli dana partia leżakowała np. 2 lata, to spust z blendu może być nie wcześniej niż za 2 lata. Warki są różne, ale chyba nie ma to aż takiego wpływu?!Last edited by e-prezes; 21-12-2018, 23:57.
Leave a comment:
-
Leave a comment: