Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kącik kucharski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solfernus
    Senior
    • 08-2004
    • 1025

    #16
    kącik kucharski

    Oj! Mam nadzieję, że nikt z was nie zaczął już przyrządzać moich ulubionych śliwek.
    Uwaga!
    Do zalewy DODAJCIE 0,5 KG CUKRU!!
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #17
      Wszystko to nic.
      Odkąd otrzymałem filmik z programu Małakowskiego (thx Tomasz_FK), zakochałem się w potrawach piwnych. Plik, zrzut z TVP2 jest dostępny tu (174 MB!) Smaczego wszystkim !

      Comment

      • zythum
        Kot Makawity
        • 08-2001
        • 8305

        #18
        Ja często przygotowuje potrawy z książki Makłowicza "C.K. Kuchnia", prawie wszystkie pasują do piwa. A z piwem to z różnych książek opisywanych na forum.
        Wieczorkiem napiszę więcej co do efektów i spraw praktycznych.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Borysko
          Senior
          • 02-2004
          • 1144

          #19
          Marusia napisał(a)
          Do rzeczy byłby osobny DZIAŁ kulinarny,
          Popieram z całej siły! Piwna książka kucharska to jest to. I dwa osobne poddziały:
          potrawy z piwa,
          potrawy do piwa.
          Last edited by Borysko; 06-12-2004, 11:35.

          Comment

          • may
            Senior
            • 01-2002
            • 1508

            #20
            Zupa selerowa z grzankami

            solfernus napisał(a)
            Niebo w gębie czyli...
            ..."Zupa selerowa z grzankami".

            Sprzęt:
            -------
            Wiadomy

            Co na zupę:
            ----------------
            Woda, kwaśna śmietana,mąka, drobno starty seler, przyprawy, tłuściutka kosteczka.
            Wodę wraz z kością zagotowujemy, zbieramy szum, przyprawiamy. Po chwili dodajemy starty seler. Doprowadzamy do wrzenia, zagęszczamy mąką i śmietaną.

            Grzanki:
            -------------------
            Bułka np."wrocławska" pokrojona w kromeczki, czosnek.
            Kromeczki bułki zarumieniamy na patelni. I tak przygotowane grzanki nacieramy czosnkiem. Gotowe.
            Zupka do talerzyka, chrupiące grzanki i pils np. Zwierzyniec.
            Smacznego.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              • 02-2001
              • 23799

              #21
              skoro już wyszło jak wyszło i mamy dział kulinarny na forum to proszę umieszczać każdy wart szczególnej uwagi przepis w nowym temacie.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #22
                DZIĘ-KU-JE-MY:
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Maremali
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1953

                  #23
                  slado napisał(a)
                  Wszystko to nic.
                  Odkąd otrzymałem filmik z programu Małakowskiego (thx Tomasz_FK), zakochałem się w potrawach piwnych. Plik, zrzut z TVP2 jest dostępny tu (174 MB!) Smaczego wszystkim !
                  Filmik sobie ściągnąłem - serdeczne dzięki za udostępnienie pliku. Jutro moja piękniejsza połowa ma jedno z tych dań przygotować. Jedno mnie zastanawia ten Makłowicz to chyba ma wargi i podniebienie z blachy, wszystkie potrawy wcina prosto z gara lub patelni i co dziwne się nie poparzy.
                  http://maremali.web-album.org/

                  Comment

                  • arcy
                    Senior
                    • 07-2002
                    • 7538

                    #24
                    Odp: Kącik kucharski

                    solfernus napisał(a)
                    Niebo w gębie czyli "śliwki w occie"
                    Znalazłem nowe zastosowanie do zalewy od śliwek. Wykorzystałem ją jako marynatę do mięsa, w tym wypadku wieprzowiny. Główne składniki to: mięso, zalewa śliwkowa i jałowiec. Inne zioła według uznania. Potrzymałem to przez jakieś 24 godziny, a potem na patelnię.

                    Comment

                    • Latarnik
                      Premium Lamplighter
                      • 06-2004
                      • 4998

                      #25
                      Odp: Odp: Kącik kucharski

                      arcy napisał(a)
                      a potem na patelnię.
                      Gdybyś włozył to mięsko w rękaw foliowy i do piekarnika to efekt byłby dużo lepszy.
                      5410 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                      Comment

                      • arcy
                        Senior
                        • 07-2002
                        • 7538

                        #26
                        Raczej nie, bo było pokrojone w kosteczkę.

                        Natomiast całe kawałki owszem piekę, wcześniej mocząc je długo w oleju.

                        Comment

                        • solfernus
                          Senior
                          • 08-2004
                          • 1025

                          #27
                          Może wybierzmy Nadwornego Forumowego Kucharza z którym będzie mozna się konsultować
                          Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                          Comment

                          • arcy
                            Senior
                            • 07-2002
                            • 7538

                            #28
                            Lepiej nie. Jak się ktoś zatruje, to ten Nadworny będzie pierwszym podejrzanym

                            Comment

                            • solfernus
                              Senior
                              • 08-2004
                              • 1025

                              #29
                              A zemsta była by słodka jak blok czekoladowy
                              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎