Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwne (i nie tylko) przekąski - Grissini

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Piwne (i nie tylko) przekąski - Grissini

    W tym temacie proponuje zamieszczać przepisy na potrawy, które dobrze sprawdzają się na przegryzkę do piwa. Takie cósie, co zastąpią chipsy, paluszki i słone orzeszki.
    Z mojej strony na dobry początek:

    Grissini

    Porcja na 46 paluszków

    455 g mąki typu 750 lub 850 (my bierzemy zwykłą pszenną 550 i trochę graham)
    2 łyżeczki soli morskiej lub więcej do smaku
    15 g świeżych drożdży
    230 ml letniej wody
    60 ml oliwy
    Mąka do posypania stolnicy
    Oliwa do posmarowania blachy

    W maszynie robimy tak: Wlewamy wodę, oliwę, sypiemy sól, wsypujemy mąkę i drożdże i nastawiamy na program do wyrabiania ciasta bez pieczenia (np na ciasto na pizzę).

    Jak się ciasto skończy wyrabiać trzeba je rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5 cm. Ostrym nożem trzeba pociąć placek na paski szerokości około 1 cm i rozwałkować palcami na wałeczki.

    Gotowe wałeczki położyć na natłuszczonej solidnie oliwą blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 230 stopni. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Piec aż będą ładnie przyrumienione. Nie wiem ile, bo to zależy od piekarnika.

    Jak się wyciągnie je z pieca to trzeba je wystudzić. Nie kłaść je w stosik, bo mogą zawilgotnieć. Układać obok siebie, najlepiej jednym końcem oparte o coś. I tyle.

  • #2
    Właściwie jest już taki temat , ale trochę rozwodniony
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment


    • #3
      Zorientowałem się (trochę po czasie)
      Juz pisałem ARTowi, żeby to tam podpiął.
      A nasze wypocinki Art, to może przy okazji usuń.

      Comment

      Working...
      X