Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bób w oliwie z tymiankiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Bób w oliwie z tymiankiem

    W zasadzie tytuł wątku jest już przepisem, tylko czosnku brakuje. Czyli:

    - bób
    - oliwa
    - czosnek
    - tymianek

    Chlusnąć oliwy na dno miski, wycisnąć czosnek, sypnąć tymianku. Proporcje w zależności od preferencji smakowych oraz ilości bobu. Jeśli ktoś chce zupełnie zaszaleć, może jeszcze dodać rozmarynu, też pasuje. Wstawić bób. Po ugotowaniu wrzucić go do miski i dobrze wymieszać. Gotowe do spożycia natychmiast.

    Jest to moje kulinarne zaskoczenie roku. Danie banalne, ale wciąga jak film Hitchcocka - zjadłem całą miskę, choć byłem już po obiedzie.
    na to wylata z bufetu dama
    pierwś jej z biusthaltra wytryska
    mówi że ze mnie jest kawał chama
    i grabe w oko mnie wciska

  • #2
    O, fajne, muszę wypróbować.

    Sam też mam dobry patent na bób. Gdy się gotuje, można włożyć do garnka cały wiecheć koperku. Efekt jest znakomity.
    What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

    Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
    Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
    Cykl o odleżakowanych porterach

    Comment


    • #3
      Ja robię bób podobnie do Żą, ale zamiast tymianku używam sporej ilości natki pietruszki. Pychota.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment


      • #4
        u mnie w domu pojawia się sałatka na podobnej bazie, ale zamiast bobu - czerwona i biała fasola. do tego posiekany ogórek kiszony. i tak można przez cały rok. tylko trzeba pilnować, żeby wszyscy domownicy jedli, bo potem będzie szukanie winnych... a z bobem też spróbuję.
        veni, emi, bibi

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          (...) Wstawić bób. Po ugotowaniu wrzucić go do miski i dobrze wymieszać. Gotowe do spożycia natychmiast.

          (...)
          Rozumiem, że bób jest nieobrany.
          Last edited by arzy; 16-07-2009, 12:13.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment


          • #6
            Ja tam za bobem nigdy nie przepadałam, ale bób z czosnkiem, to może być zupełnie nowa jakość Składniki zakupione.
            Last edited by Basik; 16-07-2009, 19:05.

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
              Rozumiem, że bób jest nieobrany.
              Tak jest. Ja zresztą zawsze trochę skórki podjadam, jakoś mi dobrze wchodzą
              na to wylata z bufetu dama
              pierwś jej z biusthaltra wytryska
              mówi że ze mnie jest kawał chama
              i grabe w oko mnie wciska

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak jest. Ja zresztą zawsze trochę skórki podjadam, jakoś mi dobrze wchodzą
                Trza mieć młody bobik wtedy skóra jest delikatna i się je ze smakiem.

                Mam świeży z działki, jutro spróbuje z czochem i oliwą. Dotychczas tylko masełko i sól.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment


                • #9
                  Przed chwilą skończyłem pałaszować, POLECAM, cała rodzina się zajadała.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trza mieć młody bobik wtedy skóra jest delikatna i się je ze smakiem.

                    Mam świeży z działki, jutro spróbuje z czochem i oliwą. Dotychczas tylko masełko i sól.
                    No waśnie, ja też mam z działki, ale już taki duży, że skórę na pewno obiorę i zrobię wg przepisu w/w
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment


                    • #11
                      Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie
                      na to wylata z bufetu dama
                      pierwś jej z biusthaltra wytryska
                      mówi że ze mnie jest kawał chama
                      i grabe w oko mnie wciska

                      Comment


                      • #12
                        Smaku narobiliście...Trzeba będzie jutro wypróbować. Tymianek świeży ma być? To raczej w swojej mieścinie nie znajdę, zrobię na bazie pietruchy jak huanghua - też brzmi smacznie
                        JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie
                          Coś w tym jest (czosnek)
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie
                            Z pietruszką czosnek będzie ok. i oliwa, dużo oliwy. W Biedronce znalazłem tanią oliwę, nawet smaczna.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment


                            • #15
                              Z biedronek?

                              Comment

                              Working...
                              X