Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Śledzie gotowane w piwnej marynacie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Śledzie gotowane w piwnej marynacie

    Oglądałem wczoraj na kuchnia.tv program "Gary Rhodes za stołem"
    Poniżej przepis z odc. 9

    "Składniki marynaty:
    150 ml jasnego piwa
    4 łyżki stołowe octu z cydru
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    1 liść laurowy
    gałązki świeżego tymianku
    ½ łyżeczki cukru demerara

    Składniki dania:
    4 śledzie (filety)
    2-3 cebule, pokrojone w talarki
    masło (do smarowania i smażenia)
    sól i pieprz
    25-50 g masła do sosu
    porwane listki natki
    oliwa (do polania)

    Przygotowanie:
    Do rondla wlej jasne piwo. Dodaj ocet z cydru, rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Dorzuć ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i gałązki świeżego tymianku. Dodaj cukier demerara. Podgrzej, a następnie pozostaw z przyprawami, aż wystygnie. Śledzie ułóż na blasze posmarowanej masłem. Polej marynatą. Niech płyn przez chwilę mruga na małym ogniu. Gdy pojawiają się bąbelki, pora zdjąć go z ognia. Potem przykryj blachą, żeby śledzie doszły w cieple. Cebule usmaż na maśle, aż staną się złociste. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij śledzie z marynaty i trzymaj w cieple. Przecedź ją przez sito do rondla. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę. Łyżkę stołową marynaty dolej do cebuli i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Na cebuli ułóż śledzie. Do marynaty dodaj 25-50g masła. Wymieszaj blenderem ręcznym. Dodaj porwane listki natki. Polej wokół półmiska. Śledzie polej oliwą, żeby nieco lśniły.

    Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 9”
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

  • #2
    Brzmi bardzo smacznie, postaram się wypróbować w najbliższym czasie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment


    • #3
      Ktoś ten przepis może przetestował? Czyta się smakowicie, żeby nie powiedzieć - ślinotocznie

      Comment

      Working...
      X