Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Przyprawa bez soli.
    Kto ci to powiedział?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Zboczuch
    He he,ważne,że jest mi dobrze

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
    Zboczuch

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Tomolek jesli łaska

    Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.

    Co do ziemniaków w mojej kuchni:

    - często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
    - ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
    - czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
    - do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
    - najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.

    Kurcze aż ślinotoku dostałem...

    Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...
    Last edited by tomolek; 01-09-2012, 12:46.

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    (...) Gdzie ją kupujesz bo potrzebuję do mięs?
    (...)

    Jest w czym wybierać.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Ja się zadowalam bułgarską czubricą.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Pierwotnie napisałem " typu wegeta ".
    Rzadko kupuję te gotowe bo jeden znajomy, górol z Podhala suszy mi warzywa (seler, koper, marchew, itp) a ja tylko dosypuję soli i to wszystko mieszam.
    No tak to co innego...

    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    słomom
    Silom i godnosciom osobistom sie sprzeciwiom takim bledom

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Bo Vegeta jest zdrowsza od soli i przecież musisz posolić bo nie zjesz.
    Aczkolwiek znam ludzi którzy nie solą ani nie pieprzą i żyją po 100 lat!
    Przecież Vegeta to w większości sól A do tego glutaminian i benzoesan...
    Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Przez internet to przyślą Tobie jakieś wymyte z Cypru?! Daj spokój! Idź na targ do rolnika ale z pełnym zaufaniem - bo jak i on je te które sprzedaje to można mu wierzyć, że dba także o twój żołądek.
    Już napisałem - biorę od rolnika - na telefon, przywozi i nawet wnosi do piwnicy. Ale to jesienią, późna odmiana. U mnie na targu to rolników praktycznie nie ma, za to "rolników" cała masa. U każdego to samo Lordy i Orliki - z jednej hurtowni...
    Last edited by Pendragon; 28-08-2012, 17:38.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Zlituj się, tak pięknie piszesz o tych kartoflach... Po co ta Vegeta?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Niby to wiem, a taki babol

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    ...nigdy nie wiadomo, czy w którymś roku nie zasieje innej odmiany.
    Ziemniaki, a także kartofle oraz pyry się SADZI!!!

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    I żeby tak jeszcze można było zamawiać sobie po 5 kg każdej odmiany w sklepach internetowych
    Od kilku lat mam stałego rolnika i jestem zadowolony, ale nigdy nie wiadomo, czy w którymś roku nie zasieje innej odmiany.
    Nie cierpię odmian mokrych po ugotowaniu, dla mnie ziemniak musi być sypki, kruchy, suchy, czy jak to tam nazwać.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    także przyprawą typu wegeta dla podkreślenia smaku i barwy.
    Z niekłamanym wręcz zachwytem czytałem Twoje posty, aż do tego momentu...

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
    Portal z którego czerpię wiedzę na temt odmian to: www.ppr.pl ,i już nikt mnie nie oszuka na kartoflu!
    No dobrze, ale gdzie tam tego szukać?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎