Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 71 - Cappuccino Stout warzony 26/27.08.2011

    Wczoraj przelany na cichą.
    Blg - 7

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 71 - Cappuccino Stout warzony 26/27.08.2011

      Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody..
      Blg - 7

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 72 - WrocLove Blonde warzone 23/24.09.2011


        Piwo w stylu belgian blond ale

        Ingredients:
        ------------
        Amount Item Type % or IBU
        4,00 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 80,00 %
        0,30 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 6,00 %
        0,15 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 3,00 %
        0,05 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 1,00 %
        25,00 gm East Kent Golding 2010 granulat [6,50 %Hops 23,7 IBU
        25,00 gm Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (10 min)Hops 3,2 IBU
        0,50 kg Cukier biały/trzcinowy (0,0 EBC) Sugar 10,00 %


        Słody do 14l wody o temp. 52
        50 - 10'
        63>61 - 20'
        73>71 - 40'
        78 i filtracja

        wysładzanie - 4 x 4l wody o temp 78

        Przed gotowaniem: 26l - 14Blg

        Gotowanie 70'

        chmiel East Ken Golding - 60'
        cukier - 15'
        mech irlandzki - 15'
        chmiel Styrian Goldings - 10'

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 72 - WrocLove Blonde warzone 23/24.09.2011


          Po gotowaniu wyszło 23l - 15,5 Blg
          Coś schrzaniłem bo miało być bardziej ekstraktywne.
          Chyba za mało odparowało.


          Zadane starterem z gęstwy Belgian Ardennes.

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 72 - WrocLove Blonde warzone 23/24.09.2011

            W połowie burzliwej dodałem jeszcze 0,3 kg cukru w roztworze z wodą.

            Dziś przelałem na cichą. Blg - 3
            Last edited by mareks; 04-10-2011, 19:59.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 73 - Weizen warzony 7/8.10.2011


              pszeniczny - 2,2 kg
              pilzneński - 1,5 kg
              carahell - 0,3 kg

              chmiel Hallertauer Mittelfrüh 2010 - 17 g granulat

              woda z Biedronki - 30l

              słód pszeniczny wsypany do 10l wody 40*
              40* - 30'
              dodane 5l wody i słody jęczmienne
              52>50 - 15'
              63>61 - 30'
              73>71 - 40'
              Próba jodowa negatywna 78* i filtracja

              Wysładzanie - 3x5l wody 78*

              Przed gotowaniem - 26l - 10,5 Blg

              Gotowanie - 70'

              Chmiel w 60'

              Po gotowaniu - 22l - 12 Blg

              Niedawno zadałem starter z drożdży Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold
              Last edited by mareks; 08-10-2011, 17:13.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 72 - WrocLove Blonde warzone 23/24.09.2011

                Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                Końcowe Blg - 3.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 73 - Weizen warzony 7/8.10.2011

                  Dziś przelany na cichą.
                  Blg - 4,5

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

                    Zasyp:
                    Pilzneński - 3,8 kg
                    Carapils - 0,15 kg
                    Melanoidynowy 80 - 0,1 kg
                    Zakwaszający - 0,05 kg

                    Zacieranie:
                    Drobno zmielony zakwaszający wsypałem do wody już na początku podgrzewania wody.
                    Reszta słodów do 15l wody o temp. 53
                    Postanowiłem spróbować mierzyć i korygować PH zacieru.
                    52 - 10'
                    Dodałem 2 ml kwasu mlekowego 80%.
                    PH - 5,3

                    63>61 - 30'
                    73>71 - 30'
                    Last edited by mareks; 21-10-2011, 20:11.

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

                      Po zacieraniu PH - 5,6

                      Podgrzanie do 78 i filtracja.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

                        Gotowanie - 70'

                        Marynka (szyszka 2010) 25g - 60'
                        Marynka (szyszka 2010) 35g - 30'
                        Lubelski (szyszka 2010) 25g - 15'
                        Mech irlandzki 5g - 15'
                        Lubelski (szyszka 2010) 25g - 0'

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

                          Wyszło 22l - 12 Blg.

                          Zadane starterem S-23.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 73 - Weizen warzony 7/8.10.2011

                            Dziś zabutelkowany z dodatkiem 180g glukozy rozpuszczonej w 0,6l wody.

                            Blg - 4

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 2,5 kg
                              Monachijski - 1,5 kg
                              Carahell - 0,3 kg
                              Caraamber - 0,25 kg
                              Aroma - 0,2 kg
                              Pszeniczny - 0,2 kg
                              Cukier biały - 0,35 kg

                              Zacieranie:
                              Słody do 14l wody o temp. 70* + 5g gipsu piwowarskiego + 3ml kwasu mlekowego.
                              68>66 - 1,5h
                              Negatywna próba jodowa, 76 i filtracja.

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

                                Chmielenie będzie takie:

                                10,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 13,8 IBU
                                15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (30 min)Hops 15,2 IBU
                                15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (30 min)Hops 7,0 IBU
                                15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (15 min)Hops 8,0 IBU
                                15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (15 min)Hops 3,6 IBU
                                10,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (3min)Hops 1,5 IBU
                                10,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (3 min) Hops 3,3 IBU
                                10,00 gm East Kent Golding 2010 granulat [6,50 %] (0 min)Hops -

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎