Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    No właśnie moja woda jest mocno siarczanowa i dlatego spróbowałem dodania chlorku. Efekt mnie zadowala.

    Też miałem wątpliwości co do dużego dodatku NaCl ale zobaczę jak będzie smakowało gotowe piwo.

    Teraz zbieram info o profilu wody w browarach.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 106 - Helles czyli Monachijskie Jasne warzone 23.02.2013

      Zasyp:
      Pilzneński - 3,6kg
      Caramel pils - 0,3kg
      Zakwaszający - 0,1kg

      Chmiele
      Brewers Gold granulat - 18,5g
      Perle granulat - 15g
      Trettnanger granulat - 27,5g

      Inne:
      Mech irlandzki - 4g

      Woda - przegotowana kranówka
      Do 15l wody do zacierania dodałem 1,7g chlorku wapnia.
      Drugie 1,7g zamiast do wysładzania dodałem do gotowania.

      Zacieranie:
      Słody do 15l wody o temp. 55*

      53 - 10'
      63>61 - 20'
      73>71 - 40'
      PH - 5,2
      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 100'

      60' - Brewers Gold granulat - 18,5g
      30' - Perle granulat - 15g
      15' - mech irlandzki 4g
      5' - Trettnanger granulat - 27,5g

      Wyszło 21,5l - 12,5 Blg

      Zadane gęstwą W34/70
      Last edited by mareks; 24-02-2013, 16:39.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 104 - Witbier warzony 26.01.2013

        Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 200ml wody + 350ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
        Blg - 3

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 105 - Belgijski Stout warzony 16.02.2013

          Przelany na cichą.
          Blg - 3,6

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 103 - Francuski Lager warzony 12.01.2013

            Zabutelkowany z dodatkiem 120g cukru + 400ml wody.
            Blg - 4
            Last edited by mareks; 25-02-2013, 22:18.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

              Zasyp:
              Heidelberg - 1,7kg
              Płatki pszeniczne - 1,2kg
              Słód pszeniczny - 0,8kg
              Płatki jęczmienne - 0,4kg
              Łuska ryżowa - 0,2kg

              Chmiele
              Perle granulat - 15g
              Styrian Goldings granulat - 15g

              curacao- 20g
              kolendra indyjska - 15g
              gałka muszkatałowa - 10g
              pożywka dla drożdży Wyeast - 1g

              Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 4g chlorku wapnia na 30l wody.

              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody o temp. 53*

              50 - 30'
              68>67 - 45'
              PH - 5,3
              Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 90'

              45' - Perle granulat - 15g
              5' - Styrian Goldings granulat - 15g, 20g curacao, 10g świeżo startej gałka muszkatałowej, 15g kolendry świeżo zmielonej, 1g pożywki dla drożdży

              Wyszło 21l - 13 Blg

              Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.

              Podczas tej warki przetestowałem nowy garnek z nierdzewki o pojemności 35l. Jest ekstra, nie muszę się bać, że mi brzeczka wykipi podczas gotowania.
              Trzeba mi kupić nową karimate i dociąć do tego garnka bo stara nie pasuje.
              Ten garnek jest wyższy i 1cm węższy od emaliowanego.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Kupiłem też sobie 4 nowe fermentory bo stare były porysowane i musiałem sporo chemii używać do dezynfekcji.
                Last edited by mareks; 10-03-2013, 13:01.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 105 - Belgijski Stout warzony 16.02.2013

                  Dziś zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400ml wody.
                  Blg - 3

                  Kapslownica Grifo HD to jest super maszyna.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 106 - Helles czyli Monachijskie Jasne warzone 23.02.2013

                    Wczoraj przelane na cichą.
                    Blg - 4

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

                      Dziś przelane na cichą. Blg - 3,7

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 3,1kg
                        Caramel pils - 0,3kg
                        Cara Blond - 0,2kg
                        Wiedeński - 0,2kg

                        Chmiele
                        Nugget granulat - 7g
                        Centennial granulat - 8,5g
                        Cascade granulat 32,5g

                        Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 5g chlorku wapnia na 30l wody.

                        Zacieranie:
                        Zasyp do 15l wody o temp. 68*


                        68>67 - 60'
                        PH - 5,3
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 100'

                        60' - Nugget 7g
                        30' - Centennial 8,5g
                        15' - Cascade - 20g + 1g pożywki dla drożdży
                        0' - Cascade - 12,5g

                        Wyszło 22l - 11,5 Blg

                        Dziś rano zadane starterem drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                          Przedwczoraj przelane na cichą.
                          Blg - 4,6
                          Last edited by mareks; 04-04-2013, 19:29.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

                            Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 200ml wody + 300ml soku pomarańczowego. Blg - 3,4

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 109 - Schwarzbier warzone 13.04.2013

                              Zasyp:
                              Monachijski II - 2kg
                              Pilzneński - 1,4kg
                              Karmelowy ciemny - 0,4kg
                              Special B - 0,2kg
                              Barwiący - 0,15kg

                              Chmiele
                              Spalt Spalter - 50g
                              Hallertau Mittelfruhl granulat - 28,5g

                              Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 5g chlorku wapnia na 30l wody.

                              Zacieranie:
                              Zasyp bez barwiącego do 15l wody o temp. 55*

                              54 - 10'
                              63>61 - 20'
                              73>71 - 40'
                              PH - 5
                              Negatywna próba jodowa, dodany barwiący,podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 100'

                              60' - Spalter 30g
                              20' - Spalter - 20g
                              5' - Mittelfruhl - 28,5g

                              Wyszło 22l - 13 Blg

                              Dziś rano zadane starterem z gęstwy W34/70

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody
                                Blg- 3,1

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎