Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

    Zasyp:
    Pszenica - 2kg
    Heidelberg - 1,6kg
    Płatki owsiane - 1,2kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele
    Pacific Gem granulat - 5g
    Nelson Sauvin granulat - 5g
    Waimea granulat - 5g
    Pacifica granulat - 5g
    Motueka granulat - 5g

    skórka pomarańczowa mrożona - 180g
    kolendra indyjska - 14g
    rumianek - 3g
    pożywka dla drożdży Wyeast - 1g

    Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 6g chlorku wapnia na 30l wody.

    Zacieranie:
    Zasyp do 15l wody o temp. 52*

    50 - 30'
    68>66 - 90'
    PH - 5,7
    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 100'

    60' - Pacific Gem
    10' - Nelson + Waimea +kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g + pożywka dla drożdży 1g.
    5' - Pacifica + Motueka
    3' - rumianek + kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g

    Wyszło 22l - 12 Blg

    Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
    Last edited by mareks; 02-05-2013, 18:04.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

      Zasyp:
      Pale ale - 3,5kg
      Wiedeński - 0,4kg
      Caramel pils - 0,2kg
      Crystal - 0,2kg
      Pszeniczny - 0,1kg

      Chmiele
      Pacific Gemt granulat - 17g
      Waimea granulat - 10g
      Sticklebract granulat 10g
      Nelson Sauvin granulat - 10g
      Motueka granulat - 10g
      Pacifica granulat - 10g
      Kohatu granulat - 10g

      Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem na 30l wody:
      gips piwowarski - 4g
      chlorek wapnia - 6g
      sól z Epsom - 0,4g

      Zacieranie:
      Zasyp do 15l wody o temp. 52*

      51- 15'
      68>66 - 90'
      PH - 5,3
      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 100'

      60' - Pacific Gemt granulat - 7g
      30' - Pacific Gemt granulat - 10g
      10' - Waimea granulat - 10g + Sticklebract granulat 10g
      5' - Nelson Sauvin granulat - 10g + Motueka granulat - 10g
      0' - Pacifica granulat - 10g + Kohatu granulat - 10g

      Wyszło 21,5l - 13,6 Blg

      Dziś rano zadane gęstwą drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

      Jakie chmielenie na zimno to jeszcze zobaczę.
      Last edited by mareks; 05-05-2013, 12:36.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 3,4

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

          Dziś przelany na cichą.
          Blg - 5,2

          Dodałem chmiele:
          Waimea granulat - 5g
          Sticklebract granulat 5g
          Motueka granulat - 5g
          Kohatu granulat - 5g
          Last edited by mareks; 13-05-2013, 20:10.

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 109 - Schwarzbier warzone 13.04.2013

            28.04.2013 przelane na cichą. Blg - 4,3

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 400ml wody.
            Blg - 3,7

            Comment

            • acjon
              Member
              • 03-2011
              • 61

              Jak ten Witbier z lutego z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy? Różnica wyczuwalna, nie bałeś się infekcji?

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak ten Witbier z lutego z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy? Różnica wyczuwalna, nie bałeś się infekcji?
                Sok zagotowałem z wodą i cukrem.
                Witbier z warki 107 jest smaczny ale ma dopiero miesiąc bo ten pierwszy (warka 104) był na imprezę i został w całości wypity. Dla konsumentów oczywiście był super.

                Czytałem na anglojęzycznej stronie, że dodanie soku pomarańczowego do fermentacji to porażka smakowa. Jak dodawać to do refermentacji.
                Last edited by mareks; 16-05-2013, 13:16.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

                  10g świeżych liści mięty sparzyłem wrzątkiem i dodałem do fermentora.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czytałem na anglojęzycznej stronie, że dodanie soku pomarańczowego do fermentacji to porażka smakowa. Jak dodawać to do refermentacji.
                    A może to nieprawda?



                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

                      Wczoraj wrzuciłem do fermentora po 10g Nelson Sauvin i Pacifica.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Może.

                        Ja jednak wolę do refermentacji.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

                          Zasyp:
                          Pilzneński - 4kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Zakwaszający - 0,1kg

                          Chmiele
                          Vital granulat - 10g
                          Agnus granulat - 20g
                          Kazbek granulat - 20g
                          Sladek granulat 20g
                          Saaz granulat - 19,5g

                          Mech irlandzki - 4g

                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody o temp. 55*
                          54- 10'
                          63>61 - 20'
                          73>71 - 40'
                          PH - 5,3
                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 100'

                          60' - Vital granulat - 10g
                          30' - Agnus granulat - 20g
                          15' - Mech irlandzki - 4g
                          10' - Kazbek granulat - 20g
                          5' - Sladek granulat 20g
                          0' - Saaz granulat - 19,5g

                          Wyszło 22l - 12,8 Blg

                          Dziś rano zadane starterem z drożdży W34/70.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

                            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400ml wody + 400ml soku pomarańczowego.
                            Blg - 3,1

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 4kg
                              Caramel pils - 0,3kg
                              Zakwaszający - 0,1kg
                              Zakwaszającego nie było.
                              Zapomniałem o nim.

                              Jak widać po PH nie był potrzebny.
                              Last edited by mareks; 27-05-2013, 13:51.

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 400 ml wody.
                                Blg - 3,3

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎