Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe browary kontraktowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Senior
    • 05-2002
    • 2866

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Fakt, zapomniałem, że wielokran też dokłada bo zamiast szesnastu witów-sritów mógłby mieć szesnaście bezchmielowych ale za to świetnie omarżowanych lagerów koncernowych.
    Czyli wszyscy dokładają abyśmy tu mogli narzekać na rewolucję.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    A na serio to nie spodziewałbym się, że ktoś jasnym tekstem opisze ile i gdzie zarabia. Sporo pewnie można wywnioskować z informacji Alebrowaru, który puszcza w świat wartość swojej produkcji. Jeśli weźmie się pod uwagę moce Gościszewa, dostępność obu browarów w Polsce, ceny detaliczne piwa, koszt surowców to coś tam może wyjść ale margines błędu będzie wynosił pewnie tyle co dziura po bombie atomowej.
    Nie oczekuje oczywiście dokładnego wyliczenia. Szczerze mówiąc temat kontratowców ostatnio odjechał mi niczym Kubica, staremu Ikarusowi. Pogubiłem się kto, jak, gdzie i co warzy (bardziej interesuje mnie końcowy efekt). Więc może osoby bardziej na czasie zauważyły, że odkąd 2 kontraktowców mających na koncie Y warek, warzy w browarze X, o wybiciu Z, którego produkcja wynosiła N hl rocznie, to jego wyroby własne praktycznie zniknęły z półek sklepowych itp. Rozwiązując takie równanie pewnie można by dojść do jakiś zaokrąglonych wniosków.
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

    Comment

    • żąleną
      Sojowe Oddziały Bojowe
      • 01-2002
      • 13239

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
      Myślę ze dobrym przykładem może być tu Pinta którą jak widać stać już na własny browar.
      Pintowcy jakiś czas temu pisali o zysku na czysto za 2012 czy 2013 i były to jakieś grosze, więc nie wiem, czy "stać" to dobre słowo. Chyba że nie powiedzieli całej prawdy...

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #78
        Największym plusem dla browarów, które przyjmują kontraktowców jest to, że te browary zaczynają, pod naciskiem piwowarów domowych dbać o czystość.
        Wiele razy były głosy, że jak to, w tym browarze gdzie takie słabe piwo robią, kwasy itp?

        Niestety ale te browary odpuszczały sobie mycie i czyszczenie tanków. O ługu i innych środkach nawet nie słyszały. Myć tanki? ale po co?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Największym plusem dla browarów, które przyjmują kontraktowców jest to, że te browary zaczynają, pod naciskiem piwowarów domowych dbać o czystość.
          Wiele razy były głosy, że jak to, w tym browarze gdzie takie słabe piwo robią, kwasy itp?

          Niestety ale te browary odpuszczały sobie mycie i czyszczenie tanków. O ługu i innych środkach nawet nie słyszały. Myć tanki? ale po co?
          To jeszcze został tylko Edi i Koreb jako kandydaci do nauki ale czy komuś będzie się chciało siłować z właścicielami i udowadniać, że czystość w browarze to podstawa a wodę do wysładzania warto czasami zakwasić
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • WojciechT
            Senior
            • 09-2012
            • 2546

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
            Czyli Zarzecze będzie "browarem widmo" tj. nie będą nic warzyć i sprzedawać pod własną marką, a Pinta nadal będzie kontraktowcem tylko nie w Zawierciu tylko w Zarzeczu? Dziwna sytuacja, ciekawe dlaczego Pinta sama nie wybuduje zakładu, wszak najmowanie od innych zawsze zwiększa koszta. A budowa browaru w Żywcu tylko dla jednego kooperanta wydaje się dosyć ryzykownym biznesem. Choć pewnie wszyscy i tak sobie do dostatecznie dobrze przekalkulowali i widać się opłaca.
            Oj, nie czytasz dokładnie bbizu

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Pintowcy jakiś czas temu pisali o zysku na czysto za 2012 czy 2013 i były to jakieś grosze, więc nie wiem, czy "stać" to dobre słowo. Chyba że nie powiedzieli całej prawdy...
              To było 3 grosze na butelce, zatem zależy, ile butelek sprzedali
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • zgoda
                Senior
                • 05-2005
                • 3516

                #82
                To nie jest biznes na którym można zrobić kokosy, przynajmniej w wersji kontaktowej.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Pendragon
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 13949

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  A na serio to nie spodziewałbym się, że ktoś jasnym tekstem opisze ile i gdzie zarabia. Sporo pewnie można wywnioskować z informacji Alebrowaru, który puszcza w świat wartość swojej produkcji. Jeśli weźmie się pod uwagę moce Gościszewa.
                  A gdzie AleBrowar podał takie informacje? I jakie są moce Gościszewa?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Cooper
                    Senior
                    • 11-2002
                    • 6055

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pintowcy jakiś czas temu pisali o zysku na czysto za 2012 czy 2013 i były to jakieś grosze, więc nie wiem, czy "stać" to dobre słowo. Chyba że nie powiedzieli całej prawdy...
                    Może i nie powiedzieli a może zakredytowali się lub znależli jakiegoś partnera z kaską. W sumie to już ich problem. Ważne że idą do przodu i chyba póki co wychodzi im to najlepiej ze wszystkich coraz liczniejszych, kontraktorów.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19159

                      #85
                      Browar w Puławach został przeszacowany na etapie inwestycji. Przez pierwsze lata i tak nie był w stanie sprzedać wszystkiego co uwarzył (a warzył na pół gwizdka), więc nadwyżki sprzedawał w kegach do Dionizosa. Mógł to jednak czynić dopiero kiedy zaczął się boom na wielokrany. Kontraktacja tam się aż prosiła. W zeszłym roku przetarto szlaki i dzięki temu właściciel ma nieco mniejszy ból głowy. Sądzę, że takie nadwyżki wolnych mocy mają w sezonie zimowym wszystkie browary 10 hl zlokalizaowane w mniejszych miejscowościach.

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #86
                        Dlaczego w sezonie zimowym?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Seta
                          Piję piwo
                          • 10-2002
                          • 6964

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          To było 3 grosze na butelce, zatem zależy, ile butelek sprzedali
                          No w linkowanym artykule jest:
                          GZ: W pierwszym roku działalności PINTY uwarzyliśmy i sprzedaliśmy ok. 750 hl, w 2012 prawie 2 tysiące hl a w roku bieżącym jesteśmy już na poziomie 4 tysięcy hl.
                          4 000 hl = 400 000l = 800 000 bul (x 3gr) = 1 600 000gr = 16 000 zł
                          Troszkę mi się nie chce w to wierzyć - wychodzi 1 300 zł miesięcznie na trzech?
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19159

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dlaczego w sezonie zimowym?
                            Sprzedaż w knajpach w zimie spada. Przynajmniej w Polsce B.

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Sprzedaż w knajpach w zimie spada. Przynajmniej w Polsce B.
                              Jesteś pewien, bo po tej stronie Wisły jest całkiem inaczej. Najgorszy miesiąc to sierpień. Pustki w knajpach. Najlepiej wtedy robić sobie urlop.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • dyczkin
                                Serce w kolorze blaugrana
                                • 05-2011
                                • 3657

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                To było 3 grosze na butelce, zatem zależy, ile butelek sprzedali
                                3 grosze butelka, w browarze, nie kosztuje więcej? Bo zdaje się, że pintowcy pisali o zarobku, w okolicach kosztów butelki.
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎