Mmmm Porter Warszawski!

Wyświetlenie postu osobno
  #6  
Stare 29-06-2015, 09:38
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 12. Owsik. Stout owsiany.
Zasyp
– ekstrakt jasnego -2 szt (2x1,7kg)
– 0,3kg słód czekoladowy
– 0,3kg jęczmień palony
– 0,1kg karmelowy ciemny
– 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
Chmiel Magnum 30g -1h
Chmiele Wilamette 30g -10min
Chmiel Chinook -30g -planowany na zimno
gęstwa drożdżowa po poprzednim piwe z US05 ( 3 tyg w lodówce -po podgrzaniu dodałem brzeczki z 1 gara (-1 puszka ekstraktu w 5l wody - ) -drożdże ruszyły z kopyta po 20min -piana aż kipiała )
Wszystkie słody i płatki wrzucone do skarpety i zalane woda o temp 68st -przetrzymane 50min).
Wyszło 12st ekstraktu na 22l wody. Smak ..stoutowo/słodko/gorzki -bardzo wyczuwalna czekolada.

javiki edytował/a post 29-06-2015 o godz. 09:39.
Odpowiedz cytując