Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #16
    Te 25g Magnum to się będzie dłuuugo układać. To jest chmiel który bardzo łatwo przedawkować. U mnie tylko w dawkach "homeopatycznych" był używany a teraz zupełnie z niego zrezygnowałem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • pharun88
      Senior
      • 01-2015
      • 128

      #17
      Hmm wkradł się błąd z racji mojego lenistwa i kopiowania opisu z poprzedniej warki oraz nanoszenia zmian. Te 25g chmielu to nie Magnum a Northdown (w składzie wpisałem w opisie gdzieś umknęło)

      Ale wiem coś o 25g Magnum i układaniu się piwa (patrz warka 5) APA i jej goryczka stała się pijalna dopiero po 6 tygodniach w butelkach.

      P.S Stout po dodaniu laktozy 15,5 BLG
      Last edited by pharun88; 31-05-2015, 16:33.

      Comment

      • pharun88
        Senior
        • 01-2015
        • 128

        #18
        Warka 13 # PIPA 16.06.2015

        Słody:
        Pale Ale 5 kg
        Karmelowy Czerwony 0,5 kg
        Zakwaszający 0.1 kg

        Chmiele:
        Iunga 90g (szyszka)
        Oktawia 90g (szyszka) (50g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

        Zacieranie:
        Woda 19l podgrzana do 70'C dodane słody 68-66'C (przerwa 80 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
        Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach
        Chmielenie: Iunga 30g w 5min. Iunga 30g 50 min, Oktawia 40g w 57min, Iunga 30g 63min. 65 min całe gotowanie. (Oktawia 60g na cicha)
        Drożdże: Fermentis S-04 (gęstwa ) zadane do brzeczki w temp. 20'C
        Wyszło 21l brzeczki 16 BLG

        Comment

        • pharun88
          Senior
          • 01-2015
          • 128

          #19
          Warka 14 # Pszeniczne Ciemne 30.06.2015

          Słody:
          Pszeniczny 2,2 kg
          Monachijski 0,8 kg
          Wiedeński 0,8 kg
          Karmelowy Ciemny 0,2 kg
          Czekoladowy 0,1 kg

          Chmiele:
          Lubelski 30g

          Zacieranie:
          Woda 15l podgrzana do 48'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 45'C (przerwa 15 min), Podgrzane do 63'C (przerwa 25 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Wsypany słód Czekoladowy 72'C (przerwa 10 min), Podgrzanie do 78'C (10 min) i zakończenie zacierania.
          Wysładzanie: 12l wody temp 78'C w 2 turach
          Chmielenie: Lubelski w 5 minucie gotowania. 60 min całe gotowanie.
          Drożdże: Gęstwę na starter dostałem na spotkaniu więc nie wiem jakie płynne to były, ale jak się dowiem dam znać)
          Wyszło 17l brzeczki 13 BLG

          Comment

          • pharun88
            Senior
            • 01-2015
            • 128

            #20
            Warka 15 # American Wheat 11.07.2015

            Słody:
            Pszeniczny 2 kg
            Pilzneński 2 kg
            Karmelowy Jasny 0,2 kg


            Chmiele:
            Simcoe 55g
            Cascade 50g
            Magnum 10g

            Zacieranie: w 15l wody
            52’C 20min
            64’C 45min
            72’C 20min
            78’C 5min
            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

            Chmielenie:
            10g Simcoe + 10g Magnum 60min
            10g Cascade 10min
            20g Cascade 0min
            10g Cascade+20g Simcoe (podczas chłodzenia w temp 75’C)
            25g Simcoe+ 10g Cascade na zimno (5 dni przed końcem)

            Drożdże: US-05 uwodnione suche
            Wyszło 24l brzeczki 11 BLG

            A.D Warka # 14 - gęstwa dodana do Ciemnego pszenicznego to drożdże FM 41 "Gwoździe i Banany"
            Last edited by pharun88; 12-07-2015, 12:27.

            Comment

            • dino19_87
              Member
              • 12-2006
              • 61

              #21
              Pije właśnie Twoje żytnie. Piana bogata, wysoka, trwała. Barwa ciemne złoto - bursztyn. Aromat ładny - banan/goździk, lekki aromat alkoholi wyższych. W smaku kwaskowe, szorstkie - chlebowo-zbożowe. Może za bardzo chmielowe w smaku. Bardzo gęste, solidnie nasycone. Całkiem całkiem piwo.
              Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

              Comment

              • pharun88
                Senior
                • 01-2015
                • 128

                #22
                Kojarzyłem, że na czerwcowym spotkaniu chciałeś jedno jak zostanie (niestety nie zostało) więc korzystając z okazji dostarczyłem jedno. Miałem przynieść na lipcowe spotkanie niestety wypadło one na moją pracującą sobotę i nie mogłem przyjść. Ale w sierpniu, jeżeli będzie mam urlop czyli muszę być
                A biorąc pod uwagę że według Ciebie całkiem zdatne piwo to nic tylko robić więcej.

                Comment

                • pharun88
                  Senior
                  • 01-2015
                  • 128

                  #23
                  Warka 16 # NZ Rice IPA 30.07.2015

                  Słody:
                  Pilzneński 4 kg
                  Płatki ryżowe 1 kg
                  Karmelowy Jasny 0,2 kg


                  Chmiele:
                  Southers Cross 50g
                  Dr Rudi 45g
                  WAI-ITI 50g

                  Kleikowanie:
                  1kg płatków ryżowych do 5l zagotowanej wody, gotowanie 10 min i odstawione na 40 min.

                  Zacieranie: do powstałej masy ryżowej dodane 13l wody + słody
                  64-63’C 50min
                  72’C 15min (pozytywna próba jodowa)
                  71-70'C 30min (negatywna próba jodowa)
                  78’C
                  Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach

                  Chmielenie:
                  25g Southers Cross 60min
                  20g Dr Rudi 30min
                  25g Dr Rudi 10min
                  25g WAI-ITI 0min
                  25g WAI-ITI+ 25g Southern Cross na zimno (5 dni przed końcem)

                  Drożdże: US-05 gęstwa

                  Wyszło 23l brzeczki 15 BLG

                  Comment

                  • pharun88
                    Senior
                    • 01-2015
                    • 128

                    #24
                    Zrobiło się chłodniej to wracamy do warzenia.

                    Warka 17 # Saison 25.08.2015

                    Słody:
                    Pilzneński 3 kg
                    Monachijski 1 kg
                    Pszeniczny 0,5 kg
                    Karmelowy Jasny 0,3 kg


                    Chmiele:
                    Triskel 50g
                    Marynka 25g

                    Dodatki:
                    25g świeżej skórki pomarańczy
                    20g świeżej skórki grejpfruta


                    16l wody + słody
                    64-63’C 60min
                    72’C 15min (negatywna próba jodowa)
                    78’C
                    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                    Chmielenie: (gotowanie 90 min)
                    25g Marynka 60min
                    25g Triskel + skórki pomarańczy i grejpfruta 15min
                    25g Triskel 5min

                    Drożdże: Danstar Belle Saison (suche uwodnione wcześniej)

                    Wyszło 21l brzeczki 14 BLG

                    Comment

                    • pharun88
                      Senior
                      • 01-2015
                      • 128

                      #25
                      Najwyższy czas popełnić kolejną warkę Musi być zdatna do picia do 24.10.15

                      Warka 18 # APA 09.09.2015

                      Słody:
                      Pale Ale 4,1 kg
                      Pszeniczny 0,5 kg
                      Karmelowy Jasny 0,2 kg

                      Chmiele:
                      Columbus 50g
                      Simcoe 50g
                      Cascade 100g


                      16l wody + słody
                      66-65’C 80min (negatywna próba jodowa)
                      podgrzanie do 78’C
                      Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

                      Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                      15g Columbus 60min
                      15g Columbus 5min
                      50g Simcoe 0min
                      100g Cascade + 20g Columbus na ostatnie 5 dni cichej

                      Drożdże: US 05 (suche uwodnione wcześniej)

                      Wyszło 24l brzeczki 12 BLG

                      Comment

                      • pharun88
                        Senior
                        • 01-2015
                        • 128

                        #26
                        Warka 19 # Northern English Brown 02.10.2015

                        Słody:
                        Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg
                        Słód Brown 0,2kg
                        Słód Crystal 0,2kg
                        Słód Karmelowy Jasny 0,2kg
                        Słód Chocolate 0,15kg

                        Chmiele:
                        Chmiel Progress 30g
                        Chmiel Goldings 15g

                        Zacieranie:
                        14l wody + słody jasne
                        51'C 15min
                        66-65’C 70min (negatywna próba jodowa)
                        68'C 15 min (po dodaniu słodu Chocolate )
                        podgrzanie do 78’C
                        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                        Chmielenie: (gotowanie 60 min)
                        Progress 30g 60min
                        Goldings 15g 10min

                        Drożdże: Fermentis Safale S-04 (suche uwodnione wcześniej)

                        Wyszło 23l brzeczki 12 BLG

                        Comment

                        • pharun88
                          Senior
                          • 01-2015
                          • 128

                          #27
                          Warka 18 nieudana... piwo nie che się wyklarować w butelkach 99% wina złej kondycji drożdży/ złej rehydratyzacji... możliwa jakaś drobna infekcja... w smaku i zapachu całkiem całkiem więc w domu się wypije.

                          Warka 20 # Pomarańczowa Pszenica 22.10.2015

                          Słody:
                          Słód Pszeniczny 2,5kg
                          Słód Pilzneński 1,5kg
                          Słód Karmelowy Jasny 0,2kg

                          Chmiele:
                          Chmiel Lubelski 20g

                          Dodatki:
                          30g skórki słodkiej pomarańczy
                          10g skórki cytryny
                          7g świeżo zmielonych ziaren kolendry

                          Zacieranie:
                          14l wody + słody
                          49'C 15min
                          63’C 25min
                          72'C 40 min (negatywna próba jodowa)
                          podgrzanie do 78’C
                          Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

                          Chmielenie: (gotowanie 60 min)
                          Lubeski 20g 60min
                          Wszystkie dodatki: 10min

                          Drożdże: WB- 06 (suche uwodnione wcześniej)

                          Wyszło 20l brzeczki 12 BLG

                          Comment

                          • pharun88
                            Senior
                            • 01-2015
                            • 128

                            #28
                            Warka 21 # Ala Grodziskie 23.11.2015

                            Słody:
                            Słód Wędzony bestmalz 1,3kg
                            Słód Pszeniczny bestmalz 1,2kg

                            Chmiele:
                            Chmiel Lomik 50g

                            Zacieranie:
                            12l wody
                            63’C 45min
                            72'C 25 min (negatywna próba jodowa )
                            78’C (5 min)
                            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                            Chmielenie: (gotowanie 65 min)
                            Lomik 30g 60min
                            Lomik 20g 15min

                            Drożdże: Fermentis Safale S-33 (suche uwodnione wcześniej)

                            Wyszło 20l brzeczki 8 BLG

                            Comment

                            • pharun88
                              Senior
                              • 01-2015
                              • 128

                              #29
                              Warka 22 # Lekka Polska Ipa 10.12.2015

                              Słody:
                              Słód Pale Ale 5,0kg

                              Chmiele:
                              Chmiel Marynka 30g
                              Chmiel Oktawia 110g (szyszka)

                              Zacieranie:
                              16l wody
                              68'C 60 min (negatywna próba jodowa )
                              78’C (5 min)
                              Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

                              Chmielenie: (gotowanie 65 min)
                              Marynka 30g 60min
                              Oktawia 45g 15min (w siatce muślinowej)
                              Oktawia 65g 5min (w siatce muślinowej)

                              Drożdże: Mangrove Jack's M07 "British Ale" (suche uwodnione wcześniej)

                              Wyszło 21l brzeczki 14 BLG
                              Brewtarget: IBU: 55, Alkohol: 5,6%

                              Comment

                              • pharun88
                                Senior
                                • 01-2015
                                • 128

                                #30
                                Warka 23 # American Wheat#2 12.12.2015

                                Słody:
                                Słód Pszeniczny 2,5kg
                                Słód Pilzneński 1,5kg
                                Prażona Pszenica 0,3kg

                                Chmiele:
                                Chmiel Wai-Iti 50g (na cicha)
                                Chmiel Centennial 40g
                                Chmiel Citra 25g
                                Chmiel Zythos 5g

                                Zacieranie:
                                14l wody
                                68'C 60 min (negatywna próba jodowa )
                                78’C (10 min)
                                Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                                Chmielenie: (gotowanie 65 min)
                                Zythos 5g 60min
                                Centennial 20g 10min
                                Centennial 20g 5min
                                Citra 25g 1min

                                Wai-Iti 50g (na ostatnie 5 dni cichej)

                                Drożdże: Mangrove Jack's M44 "US West Coast" (suche uwodnione wcześniej)

                                Wyszło 22l brzeczki 11,5 BLG
                                Brewtarget: IBU: 22, Alkohol: 4,5%

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎