Mmmm Porter Warszawski!

Wyświetlenie postu osobno
  #11  
Stare 20-03-2016, 10:54
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę
Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca

Warka 17 Piwośmieci
2x puszka ekstraktu jasnego
0,25kg słód pszeniczny wędzony
0,5kg słód karmelowy jasny
0,2kg płatki owsiane
Chmielenie tylko na 15min gotowania
Cascade - 20g
Citra 30g
Mosaic 20g
Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.
Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...
Odpowiedz cytując