Karmelowy 100 EBC Viking Malt 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 6.61zł / 5.95

Karmelowe:
Może służyć jako dodatek do wielu piw, którym chcemy nadać nieco karmelowego posmaku.
 
Płatki (chipsy) dębowe francuskie średnio przypalone 50 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 4.49zł,
zapłacisz jedynie
: 3.39zł - tylko do 31-12-2019!
Inne surowce / dodatki:
Nadają piwu aromat dębowej beczki.
Wyświetlenie postu osobno
  #2  
Stare 25-07-2016, 12:04
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 50
Standardowy

Puszka środkowa to tzw. brewkit, nachmielony ekstrakt słodowy. Puszka z lewej to niechmielony ekstrakt słodowy. I dobrze zrobiłeś, bo brewkity trzeba uzupełnić cukrem, a najlepiej właśnie ekstraktem słodowym.
Puszka po prawej to szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym jest.
Drożdże powinny przeżyć w temperaturze, do której schłodziłeś brzeczkę. Przeżyją nawet w trochę wyższej. Jednak jeżeli były przeterminowane, to mogło być ich za mało w torebce. Zależy też w jakich warunkach je przechowywałeś, ale generalnie lepiej kupić świeże niż ryzykować ze starymi. Ewentualnie może mają jakiś opóźniony start, ale wydaje mi się, że w tak wysokiej temperaturze, gdyby były dobre to zaczęły by pracę.
Ostatnia uwaga, jeżeli nie jesteś w stanie w lecie schłodzić brzeczki do temperatury w okolicach 20degC, to lepiej poczekaj do jesieni. Piwko wyjdzie, ale w smaku będzie słabe. Ewentualnie rób pszenice, ale chyba nawet na to masz trochę za ciepło.
Odpowiedz cytując