Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Sezon czas zacząć.

    Warka 146 - Hokkaido Pumpkin Ale IV warzone 17.09.2016

    Zasyp:
    Pale ale - 3 kg
    Pilzneński - 1,5 kg
    Biscuit - 0,45 kg
    Caramel Dark - 0,45 kg
    Czekoladowy 400 - 0,02 kg
    Czekoladowy 1200 - 0,02 kg
    Łuska ryżowa - 0,4 kg


    Chmiel:
    Willamette gr - 50g

    Dodatki:
    Dynia pieczona - 2,5 kg
    Cukier trzcinowy - 0,2 kg

    Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice - 10g

    Zacieranie:
    Zasyp + dynia do 20l wody 52
    50 - 15'
    67 - 90'

    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 70'

    60' - Willamette gr - 25g
    5' - Willamette gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

    Wyszło 22l - 17 Blg

    Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Cydr IV robiony 14.10.2016

      43kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

      Otrzymałem 27l soku - 12,5 Blg.
      Zasiarkowane 3g pirosiarczynu.

      Dziś przewietrzyłem i zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 146 - Hokkaido Pumpkin Ale IV warzone 17.09.2016

        5.10.2016 przelane na cichą. Blg - 3,6

        23.10.2016 rozlew z dodatkiem 10g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
        Blg - 3,6

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

          Zasyp:
          Pale Ale - 4 kg
          Caramel Pils - 0,3 kg
          Caramel Dark - 0,17 kg
          Karmelowy ciemny - 0,03 kg


          Chmiele:
          Pacific Gem gr - 10g
          Nelson Sauvin gr - 100g


          Zacieranie:
          Zasyp do 15l wody 56
          55 - 15'
          68>67 - 60'
          73>71 - 30'

          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Pacific Gem gr - 10g
          15' - Nelson Sauvin gr - 10g
          10' - Nelson Sauvin gr - 10g
          5' - Nelson Sauvin gr - 10g
          0' - Nelson Sauvin gr - 10g
          0' - Nelson Sauvin gr - 10g na whirpool

          50g Nelson Sauvin pójdzie na cichą.

          Wyszło 22l - 13,5 Blg

          Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Cydr IV robiony 14.10.2016

            43kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

            Otrzymałem 27l soku - 12,5 Blg.
            Zasiarkowane 3g pirosiarczynu.

            Dziś przewietrzyłem i zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

            9.11.2016 zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru + 0,5l wody.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

              Zasyp:
              Pilzneński - 3,4 kg
              Caramel Pils - 0,3 kg
              Melanoidynowy - 0,2 kg
              Zakwaszający - 0,1 kg


              Chmiele:
              Polaris gr - 36g
              Opal gr - 18g


              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody 56
              55 - 15'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'

              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Opal gr - 8g
              15' - Polaris gr - 6g
              10' - Polaris gr - 10g
              5' - Polaris gr - 10g
              1' - Polaris gr - 10g
              0' - Opal gr - 10g



              Wyszło 22l - 12 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży Fermentum Mobile FM31 Bawarska Dolina

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

                Dziś przelane na cichą z dodatkiem 50g Nelson Sauvin.
                Blg - 3,3
                Za tydzień dodam jeszcze 50g.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

                  4.12.2016 zabutelkowane z dodatkie 130g cukru + 0,4l wody.
                  BLG - 1,7

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

                    4.12.2016 przelane na cichą.
                    Blg - 3

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 149 - Melon APA warzone 28.12.2016
                      Piwo wzorowane na zestawie z CP.

                      Zasyp:
                      Pale Ale - 4,5 kg
                      Karmelowy pszeniczny - 0,5 kg


                      Chmiele:
                      Comet gr - 50g
                      Hallertau Blanc gr - 50g
                      Huell Melon gr - 50g
                      Yellow Sub gr - 50g


                      Zacieranie:
                      Zasyp do 17l wody 68

                      67 - 75'
                      75 - 10'

                      Gotowanie 60'

                      60' - Comet gr - 10g + Yellow Sub gr - 12,5g
                      30' - Comet gr - 10g + Yellow Sub gr - 12,5g
                      0' - Comet gr - 30g + Hallertau Blanc gr - 25g + Huell Melon gr - 12,5g


                      Wyszło 25l - 13,5 Blg

                      Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

                      Pierwsze warzenie Grainfatherem. Trzeba ogarnąć sprzęt bo kilka błędów popełniłem.
                      Sprzęt jest super. :-)
                      Last edited by mareks; 29-12-2016, 09:37.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        ]Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

                        30.12.2016 zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody.
                        Blg - 2,7

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 149 - Melon APA warzone 28.12.2016

                          15.01.2017 przelane na cichą. Blg - 3,4

                          30.01.2017 zabutelkowane. Blg - 2,2

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 150 - Marcowe warzone 13.02.2017

                            Zasyp:
                            Monachijski - 1,8 kg
                            Wiedeński - 1,5 kg
                            Pilzneński - 1,3 kg
                            Karmelowy 30 - 0,2 kg
                            Melanoidynowy - 0,2 kg
                            Barwiący - 0,05kg


                            Chmiele:
                            Marynka gr - 17g
                            Hallertau Tradition gr - 22g


                            Zacieranie:

                            55 - 15'
                            62 - 20'
                            72 - 40'
                            78 - 10'

                            Gotowanie 100'

                            60' - Marynka gr - 17g
                            20' - Hallertau Tradition gr - 22g

                            Wyszło 25l - 12,5 Blg

                            Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM31 Bawarska Dolina.

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 151 - Coffe Brown Porter warzone 18.02.2017

                              Zasyp:
                              Pale Ale - 3,5 kg
                              Carabohemian - 0,5 kg
                              Czekoladowy 400 - 0,3 kg
                              Kawowy - 0,3 kg
                              Płatki owsiane - 0,25 kg
                              Czekoladowy 1200 - 0,15kg


                              Chmiele:
                              Marynka gr - 19g
                              Styrian Goldings gr - 25g

                              Inne:
                              Kakao - 60g
                              Kawa - 20g
                              Espresso - 120ml

                              Zacieranie:

                              53 - 15'
                              67 - 75'
                              78 - 10'

                              Gotowanie 70'

                              60' - Marynka gr - 19g
                              15' - Styrian Goldings gr - 25g
                              5' - Kakao
                              1' - Kawa + Espresso

                              Wyszło 25l - 12,5 Blg

                              Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 152 - Witbier warzony 1.04.2017

                                Zasyp:
                                Płatki pszeniczne - 2,4 kg
                                Pilzneński - 2,2 kg
                                Carablond - 0,5 kg
                                Płatki owsiane - 0,4 kg
                                Zakwaszający - 0,4 kg
                                Łuska ryżowa - 0,3 kg


                                Chmiele:
                                Pacific Jade gr - 16g


                                Inne:
                                Kolendra - 10 g
                                Curacao - 50g

                                Zacieranie:

                                50 - 45'
                                67 - 75'
                                78 - 10'

                                Gotowanie 90'

                                60' - Pacific Jade gr - 16g

                                5' - Kolendra i Curacao

                                Wyszło 25l - 13 Blg

                                Po ostygnięciu zadane starterem drożdży FM 20 Białe Walonki.
                                Last edited by mareks; 28-01-2018, 11:16.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎