Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    Yavo warzy

    W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    #2
    Warka #01

    Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;

    Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.

    Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.

    Warzenie 01.02.2018
    Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.

    Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).

    Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).

    Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.

    Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).

    Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.

    Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.

    Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje.

    Comment

    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      #3
      Warka #02

      Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;

      Drożdże - z zestawu.

      Woda - Primavera źródlana.

      Warzenie 14.02.2018
      Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).

      Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.

      Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.

      Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.

      Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.

      Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.

      Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi

      ----------
      #01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        #4
        Warka #03

        Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;

        Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

        Woda - Primavera źródlana;

        Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';

        Chmiel:
        30g Marynka (szyszki) - 0'
        25g Lubelski (granulat) - 50'.

        Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).

        Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.

        ----------
        #01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.

        #02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          #5
          11.03.2018

          #01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.

          #02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje

          #03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;
          Last edited by yavo; 11-03-2018, 17:02.

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            #6
            Warka #04

            Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

            Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

            Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

            Woda - Primavera źródlana;

            Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

            Chmiel i dodatki:
            10 g Marynka (szyszki) - 0'
            10 g Lubelski (granulat) - 51'
            250 g cukier kandyzowany - 51'

            Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

            Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.

            Fermentujemy przy 21ºC.

            ----------
            #01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
            #02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
            #03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.
            Last edited by yavo; 18-03-2018, 10:31.

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              #7
              Warka #05

              Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

              Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

              Woda - Żywiec Zdrój;

              Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

              Chmiel:
              10g Marynka (szyszki) - 0'
              7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

              Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

              Fermentacja cicha
              - przy 21 stopniach.

              ----------
              #01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
              #02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
              #03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
              #04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
                Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.

                ----------
                #03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
                #04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
                #05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
                Last edited by yavo; 30-03-2018, 08:55.

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                  #05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
                  + 7.5g Lubelskiego, właśnie znalazłem w lodówce

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    #10
                    09.04.2018

                    #04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
                    #05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwa

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      #11
                      Warka #06

                      Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

                      Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

                      Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

                      Woda - Primavera źródlana.

                      Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

                      Chmiel:
                      30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
                      15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

                      Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

                      Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

                      ----------
                      #05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        #12
                        26.04.2018

                        #01 (PiWes Jasne Pełne) - dwie ostatnie butelki litrowe dojrzewają w garażu;
                        #02 (Blond Lager) - pijalne, choć za dużo w nim drożdży;
                        #03 (Jasne Pełne z CP) - dobre, chociaż bez goryczki, ale przynajmniej nie ma drożdży;
                        #04 (Belgian Blond Ale) - BARDZO dobre, ziołowość długiego chmielenia na zimno bardzo ładnie przykrywa alkohol, jestem dumny (a nawet nadęty) z tego piwa ;
                        #05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, choć przydałoby się nieco więcej goryczki w smaku, z tym piwem i z #04 nie wstyd iść do ludzi;
                        #06 (Żytnie) - odfermentowało do 3º BLG (planowy alkohol 5.6%), dziś przelane na cichą - BARDZO dobre, lekko kwaskowe, w zapachu delikatny pumpernikiel, chmiel wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Zapowiada się świetne orzeźwiające piwo. Planowany rozlew - za dziewięć dni.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          #13
                          Warka #07

                          Jasne Pełne Gorzkie

                          Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

                          Drożdże - Safale S-04;

                          Woda - Żywiecki Kryształ.

                          Warzenie - 06.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

                          Chmiel:
                          30g Marynka 8.5% - 0'
                          10g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 0'
                          20g Spalt Spalter 4.2% - 30'
                          25g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

                          Docelowo dwa dni przed rozlewem 10g Mosaic 2017 13.4%.

                          Hop do fermentatora, dolewka wody do 17.5 litrów, studzenie przez noc.

                          Drożdże zadane przy 14.2º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Nadal fermentuje, planowane przelanie na cichą - około środy.

                          ----------
                          #05 (Pils na górnej) - nadal bardzo dobre, choć nieco za bardzo ziołowe, najlepsze efekty daje po zmieszaniu z warką #03
                          #06 (Żytnie) - zabutelkowane 5 maja, z cukrem do refermentacji na poziomie 4 g/500 ml. Wyszło 21 litrów (3*0.3L + 40*0.5L). Butelki nadal stoją w cieple, około środy powędrują do garażu, który w międzyczasie zmienił nazwę na "piwnica" z uwagi na leżakujące tam pyszności . Jedna butelka wczoraj powędrowała do lodówki, będziemy dziś degustować.
                          Last edited by yavo; 12-05-2018, 09:14.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            #14
                            Warka #08

                            Jasne Lekkie Czeskie

                            Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

                            Drożdże - Safale S-04;

                            Woda - Żywiecki Kryształ.

                            Warzenie - 22.05.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

                            Chmiel:
                            25g Iunga 10.5% - 0'
                            30g Saaz / Żatecki 3.21% - 30'
                            20g Saaz / Żatecki 3.21% - 50'

                            Docelowo cztery dni przed rozlewem Lubelski 2016 30g 3.75%.

                            Hop do fermentatora, dolewka wody do 18.1 litrów, studzenie przez noc.

                            Drożdże zadane przy 11.1º BLG, planowana goryczka 44 IBU. Fermentuje, planowane przelanie na cichą - 30 maja.

                            ----------
                            #06 (Żytnie) - będzie hitem lata, gdy tylko dojrzeje. A my niecierpliwi jesteśmy.
                            #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - dodano 20.05 ok. 20g Mosaic 2017 13.4%; rozlew 24.05 przy BLG 3.5º, alkohol ok. 5.9%. Końcowo 16 litrów, cukier 3 g/500 ml. Mosaic to jest to!
                            Last edited by yavo; 26-05-2018, 08:05.

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              #15
                              Warka #09

                              American Pale Ale
                              (albo coś w tym stylu, inauguracja kolejnego fermentatora)

                              Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

                              Drożdże - Safale S-04;

                              Woda - Primavera Źródlana.

                              Warzenie - 25.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 65 minut (zagadałem się z sąsiadką w garażu).

                              Chmiel:
                              25g Iunga 10.5% - 0'
                              12.5g Chinook 2017 10.9% - 38'
                              12.5g Chinook 2017 10.9% - 52'

                              Docelowo cztery dni przed rozlewem 30g Mosaic 2017 13.4%.

                              Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie przez noc.

                              Drożdże zadane przy 12.1º BLG, planowana goryczka 51 IBU. Fermentuje od pół godziny, planowane przelanie na cichą - przyszła sobota albo niedziela.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎