Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Jestem BrowarBizowiczem od ponad 7 lat i przez ten czas tylko czerpałem z tej studni wiedzy piwnej. Wreszcie postanowiłem coś dać od siebie i zdecydowałem się wspomóc nasz portal przez premiumużytkownictwo . Zachęcam wszystkich niezdecydowanych na choć takie wsparcie tej jakże słusznej idei.
Jarek72
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Wyświetlenie postu osobno
 
Stare 18-11-2018, 20:23
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 613
Standardowy

Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
Odpowiedz cytując