Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie piwa piją forumowicze - na podst. Dziennika Piwnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Senior
    • 10-2015
    • 1350

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    A tendencja jest na "może" czy "uda się", bo zaczyna być to męczące i odstręczające od kraftu.
    zalezy, tutaj pretensje do browarow, ktore warza w roznych browarach (czesto te same piwa w kilku) i nie napisza miejsca warzenia. Dlatego warto stworzyc wirtualny browar nieznany, do ktorego takie twory bedzie sie wrzucac, a w razie wiekszej ilosci informacji przenosic do browarow macierzystych.

    Warzywo podaj, serio poszperam w mojej "wiedzy" i zobaczymy co da sie zrobic, jak nie no to trzeba odezwe do Arta, niech taki wirtualny browar stworzy i tam wszystko bedzie zglaszane, gdzie na etykietach nie ma podanego miejsca warzenia a browar warzy w kilku roznych
    Last edited by kaczka116; 16-01-2019, 16:02.
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd

    Comment

    • Warzywo
      Senior
      • 08-2016
      • 955

      Idea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.
      Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek

      Comment

      • kaczka116
        Senior
        • 10-2015
        • 1350

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
        Idea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.

        Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek
        Karuzela w Janie tak swoją drogą.

        Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
        Nie mów hop zanim nie nachmielisz
        Untappd

        Comment

        • jacekwerner
          Senior
          • 05-2004
          • 2835

          Chomiczówka Karuzeli to raczej w Palatum nie inaczej
          Ochotnicza Straż Piwna
          BAZA = 7446

          Comment

          • jacekwerner
            Senior
            • 05-2004
            • 2835

            Ignis - Marysia, Gryf
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

            Comment

            • kaczka116
              Senior
              • 10-2015
              • 1350

              Karuzela obecnie tylko w Janie warzy, a Skrzat widzę w Socho ale nie wiem czy wszystko.

              Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)

              Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
              Last edited by kaczka116; 17-01-2019, 18:36.
              Nie mów hop zanim nie nachmielisz
              Untappd

              Comment

              • Warzywo
                Senior
                • 08-2016
                • 955

                Dziękować

                Comment

                • dadek
                  Senior
                  • 09-2005
                  • 4538

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedzi

                  Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)
                  Nie czytałeś. Widuję się dość często z Michałem Langierem i wszystko "wyprostował". Tu masz mój wpis o Funky Fluid i Langier Beer (zgłosiłem Art'owi do poprawki).
                  W razie pytań czy problemów w tym dziale, zostaw tu wiadomość. Lista Piw


                  Tu zgłosiłem piwa Michała i Karola do dodania, robota dla Ciebie lub Dyczkina to też się coś wyjaśni.

                  Comment

                  • Warzywo
                    Senior
                    • 08-2016
                    • 955

                    Pierwszy miesiąc:
                    72 litry
                    31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
                    85% w lokalu
                    67% z beczki
                    85% Polska, reszta Czechy
                    46% lager
                    19% Pale ale
                    12% Porter
                    53% mały browar
                    23% średni
                    19% duży
                    6% restauracyjny
                    (nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).

                    Comment

                    • woosaa
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 1548

                      Dwa miesiące 2019r. Szybkie podsumowanie.
                      47.23 l, z tego 34.69 l(73.45%) to piwa niepasteryzowane.
                      Polskich browarów 47 i 27.77l. Pierwsza trójka to Tyskie,Incognito i Czarna Owca.
                      Zagranica to 11.33 l i trzy kraje.Czechy (8 browarów),Niemcy i Białoruś.
                      Domowe to 8.13 l.
                      mb WOS

                      Comment

                      • Warzywo
                        Senior
                        • 08-2016
                        • 955

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pierwszy miesiąc:
                        72 litry
                        31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
                        85% w lokalu
                        67% z beczki
                        85% Polska, reszta Czechy
                        46% lager
                        19% Pale ale
                        12% Porter
                        53% mały browar
                        23% średni
                        19% duży
                        6% restauracyjny
                        (nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).
                        W lutym
                        46 litrów a więc znacznie mniej
                        Pierwsza piątka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki, Green Head, Racibórz
                        80% w lokalu więc stała tendencja
                        68% z beczki - jak wyżej
                        81% Polska, reszta Czechy, z niewielkim dodatkiem Niemiec i Irlandii
                        44% lager, 20% pale ale, 11% porter, 7% stout
                        60% mały browar (cieszy wzrost), 20% duży (konsekwencje szalonych cen piw rzemieślniczych i tego, że najfajniejsze lokale leją tylko koncerny), 16% średni, 4% restauracyjny

                        Comment

                        • kosher
                          Senior
                          • 04-2005
                          • 2291

                          Jak ktoś prowadzi co najmniej kilka lat Dziennik Piwny łatwo zobaczy jak działa piwna rewolucja.
                          Widzę po sobie, że kilka lat temu piłem miesiąc w miesiąc po kilka litrów regionalnych marek typu Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Zamkowy, a teraz jest taka różnorodność na rynku, że liczba browarów z których pije miesięcznie wychodzi lekko ponad 20 i z każdego po jednym, maks dwa piwa.
                          Nie ma już takiego przywiązania do ulubionych browarów jak kiedyś, nowości wychodzi tyle, że człowiek skubnie coś tu, coś tam a wszystko z różnych źródeł.
                          Spożycie utrzymuje na jednakowym poziomie, także dobrze to oddają moje statystyki.
                          Wniosek: te browary regionalne, które nie odświeżają swojej oferty i nie robią konktraktów mogą mieć coraz trudniejsze czasy na rynku.
                          Chyba, że stałem się po prostu mało lojalnym piwoszem
                          Nie wiem jak to u Was wygląda.

                          Comment

                          • Prusak
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 4305

                            Ja się zbytnio nie przejmuję lojalnością, tylko szukam takich piw, które bez bólu i bez pretensji do wymlaskiwania i cmokania mogę spożywać, kiedy nie mam ochoty na degustacyjne orgazmy. Czyli mam coś w rodzaju listy polskich browarów, które warzą piwa przyzwoite albo bardzo dobre w klasycznych stylach plus zawsze staram się w miarę dostępności spróbować wypustów z nowych browarów. Mniej więcej raz na pól roku daję szansę powtórną piwom, które niezbyt przypadły mi do gustu.
                            Reszta, to znaczy zagranica, jest wtedy, kiedy wyjeżdżam i staram się poznać w miarę wszechstronnie miejscową ofertę plus różne prezenty i "przywózki".
                            I wysokość spożycia corocznie utrzymuje się na tym samym miniej więcej poziomie, bo nie gonię za nowościami, badam tylko będące w moim zasięgu nowe browary.

                            Comment

                            • kaczka116
                              Senior
                              • 10-2015
                              • 1350

                              2 miesiące to 77 piw
                              36,7l
                              71 z Polski, 2 Czechy i Litwa i po 1 z Irlandii i Niemiec
                              Top 3 browarów to: Na Jurze, AleBrowar i Bytow

                              I ciągle zmiana liderów.

                              Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
                              Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                              Untappd

                              Comment

                              • Ahumba
                                Senior
                                • 05-2001
                                • 8962

                                styczeń - luty to 58,35 l..

                                z butelki - 33,1 l.
                                w browarach restauracyjnych - 18,15 l.
                                z beczki - 7,10 l.

                                gatunkowo:
                                1. - pale ale - 10,14 l .
                                2. - lager jasny do 5% alk - 7,92 l.
                                3. - lager jasny -5,1%-6,00% alk - 7,62 l.
                                4. - koźlak ciemny - 4,59 l.
                                5/6. - marcowe i porter bałtycki - 2,92 l.

                                49 polskich browarów
                                2 ukraińskie - 2,48 l.
                                1 czeski - 0,5 l.

                                czołówka polskich browarów

                                1. Bierhalle Warszawa (Arkadia) - 6,25 l.
                                2. Kormoran - 3,50 l.
                                3. PG 4 - 2,80 l.
                                4/5. Amber - 2,5 l.
                                Maryensztadt - 2,5 l.
                                6. Port Gdynia - 2,49 l.
                                7. Browar Zakładowy - 2,10 l.
                                8/9. Bojan - 2,00 l.
                                Tenczynek - 2,00 l.
                                10 - Lubicz - 1,70
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎