Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    #76
    Jeśli chodzi o chmielenie, nie bawię się w woreczki Filtruję przez sitko wyłożone gazą jałową.

    Pozdrawiam
    y

    Comment

    • victor321
      Member
      • 01-2019
      • 39

      #77
      Przy rozlewie do butelek też ?

      Pozdrawiam

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        #78
        Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.

        Comment

        • victor321
          Member
          • 01-2019
          • 39

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
          Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.
          a nie obawiasz się że się za bardzo napowietrzy ?

          Pozdrawiam

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            #80
            Trzeba być czujnym ja zlewam przez wężyk.

            Comment

            • victor321
              Member
              • 01-2019
              • 39

              #81
              brzeczkę widzę że czasem po chmieleniu rozcieńczasz, jak sobie wyliczasz ile chmielu bo im więcej blg tym rozpuszczalność chmielu mniejsza ?

              Pozdrawiam

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                #82
                Przepisu tworzę na brewness.com pozdrawiam.
                Last edited by yavo; 22-02-2019, 15:05.

                Comment

                • victor321
                  Member
                  • 01-2019
                  • 39

                  #83
                  No i w weekend popełniłem pierwszą warkę na wzór zachwalanego przez Ciebie Belgian Tripel
                  Z tą gazą się namęczyłem bo chmiel zamulał ją po kilku litrach i mam obawy czy moja ślina się nie dostała jak ssałem z 5 razy
                  Duże sitko obłożone gazą na 4 i się zamulało strasznie
                  Do 1.30 męczyłem się w piątek, w sumie już sobota, a z rana o 8 piany było z 5 cm

                  Także czekam aż się uspokoi i na cichą

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    #84
                    Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować

                    Comment

                    • victor321
                      Member
                      • 01-2019
                      • 39

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować
                      No tak bo tu Tobie zaśmiecam niepotrzebnie

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        #86
                        26.02.2019

                        #26 (Mandaryna Powraca) - po dwóch miesiącach i dziesięciu dniach po butelkowaniu osiągnęła swój szczyt potencjału (no chyba że będzie jeszcze lepsza) - świetne piwo, zapisuję dla potomności, aby wiedziała, ile poczekać po rozlewie ;
                        #29 (APA) - bardzo dobre piwo, wysoce pijalne ;
                        #30 (Belgian Tripel) - rozlany do butelek 24.02, końcowo 6.2 litra (z cukrem 2.4g / 500 ml) - siedemnaście bączków 0.33L i dwie butelki półlitrowe;
                        #31 (Owsianka) - bardzo dobra, dzięki słodowi czuć delikatnie orzechy, ale całościowo jeszcze niedojrzała;
                        #32 (Dżem pomarańczowy) - rozlany do butelek 24.02, końcowo ok. 17 litrów z cukrem 2.75g / 500 ml;
                        #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - siedzi sobie nadal na burzliwej, na cichą pójdzie może jutro, nie będę chmielił jej na zimno Marynką, bo ta pójdzie na kolejną warkę.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          #87
                          Warka #34

                          Czeska dwunastka

                          Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

                          Woda - jak zwykle z kranu;

                          Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

                          Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

                          Chmiel:
                          45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                          45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                          45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                          45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

                          Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

                          Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            #88
                            Warka #35

                            Posłuchaj Ultravox (Wiedeński Ale)

                            Skład - Steinbach Wiedeński 2 kg + Weyermann Caramunich III 0.2 kg

                            Woda - jak zwykle z kranu;

                            Drożdże - Brewferm Top 6g;

                            Warzenie - 03.03.2019 - zacieranie w dwóch garach przez 90 minut, miało być w dwóch temperaturach: 64º i 72º, ale że dwa termometry nie potrafiły się ze sobą dogadać, to zrobiłem to na rympał W każdym razie trzymałem w okolicach 68º, a na ostatnie kilkanaście minut w okolicach 73º. I to tyle jeśli chodzi o moją przygodę z zacieraniem . Po wysłodzeniu 10.5L, 11º BLG.

                            Warzenie - gotowanie 10.5L przez 75 minut;

                            Chmiel:
                            5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 15'
                            5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 45'
                            5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 65'

                            Planowo na zimno dwa dni przed rozlewem 15g Marynka PL.

                            Studzenie, rano dolewka do 9L, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 13.2º. Planowane IBU: 22.

                            ----------
                            #30 (Belgian Tripel) - siedzi sobie w mieszkaniu, do garażu spada w środę;
                            #31 (Owsianka) - niedojrzała;
                            #32 (Dżem pomarańczowy) - w środę leci do garażu;
                            #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - od 03.03 na cichej (4.5º, jakieś 4.0%).

                            Comment

                            • k_s
                              Member
                              • 05-2017
                              • 65

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czeska dwunastka

                              Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

                              Woda - jak zwykle z kranu;

                              Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

                              Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

                              Chmiel:
                              45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                              45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                              45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                              45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

                              Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

                              Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.
                              Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
                              I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.

                              Comment

                              • yavo
                                Młóto w butach
                                • 03-2009
                                • 909

                                #90
                                O matko jedyna, skopiowałem i wkleiłem na rympał, nie poprawiwszy czasów ani ilości chmielu, gapa jestem, dziękuję za zwrócenie uwagi.

                                Powinno być:
                                45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
                                35g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 30'
                                25g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 50'

                                Drożdże, których użyłem są lagerowe, ale mają temperaturę fermentacji 18-20 stopni.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎