Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Senior
    • 03-2007
    • 1039

    # 36, 37, 38

    #36, #37, #38 Lager jasne pełne 13 blg
    Nazwa: Śpiewak Józio 3.0 (a niech tam się jakoś nazywa)
    Warzone 7 grudnia 2018, cicha 21 grudnia, butle 4 stycznia 2019
    ABV 5,8%; IBU (Tinseth) 31; EBC ok. 15

    Na 110 litrów piwa
    Zasyp:
    Pilzneński Viking Malt – 17,5 kg
    Monachijski jasny Viking Malt –2,5 kg
    Karmelowy 30 Viking Malt – 0,5 kg
    Karmelowy 50 Viking Malt – 0,5 kg
    Zakwaszający Weiermann – 0,5 kg
    Melanoidynowy Weiermann – 0,5 kg
    Razem 22 kg
    Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody
    52 st – 10 min
    65-63 st – 45 min
    72 st – 30 min
    Wygrzew – do 78 st. 10 min
    Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 70 litrów, a piwa docelowo - 110 litrów

    Iunga 100 g – 0 min
    Iunga 50 g – 30 min
    Tradition 50 g – 30 min
    Tradition 50 g- 55 min
    Spalter Select 100 g – 55 min.
    Razem 350 g, IBU: 36,9

    Mech + pożywka dodane na 10 minut przed końcem chmielenia.
    Bez chmielenia na zimno.

    Drożdże: Saflager W34/70 (1 fermentor), S-23 (2 fermentory) i Brewferm Lager (2 fermentory). Trzy numery tej warki, bo trzy rodzaje drożdży. Ciekawe, czy da się zauważyć jakąś różnicę. Z tego co się zorientowałem, drożdże lagerowe w sumie są do siebie dość podobne. Gęstwa zebrana (będą Marcowe, Koźlak, wędzonka…)

    Temperatura w piwnicy waha się od 11 do 13 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
    Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 2 blg, a Brewferm Lager do 3 blg.
    Do butelkowania zwykły cukier – 310 g.
    Wyszło 10 skrzynek z okładem.
    CDN…
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Rycho_128
      Senior
      • 03-2007
      • 1039

      #40, 41, 42

      #40, 41, 42 Marcowe 14 BLG 25 IBU, około 35 EBC
      Warzone 18 stycznia 2019, cicha 31 stycznia, w butle 14 lutego 2019 (o ile plany nie wezmą w łeb)

      Zasyp
      Pilzneński Viking Malt 9 kg
      Monachijski Soufflett 10 kg
      Karmelowy 50 Viking Malt 2 kg
      Zakwaszający Weyerman 0,8 kg
      Melanoidynowy Castle 0,3 kg
      Zacieranie 65-63: 45 min, 72: 20 min, wygrzew 78: 10 min.
      Chmielenie (około 25 IBU), 60 minut:
      Iunga 60 g 0 min
      Iunga 40 g 30 min
      Sybilla 50 g 30 min
      Tradition (PL) 100 g 55 min.
      Bardzo dobra wydajność, brzeczka przednia to zabrakło skali na balingometrze… ok. 27 blg.
      Do chmielenia trafiło 17 blg (prawie 70 litrów).
      Mech i pożywka dodane na 10 min przed końcem chmielenia.
      Wysładzane do 5 blg
      Oczywiście nic więcej nie napiszę, bo na razie dopiero zaczęło fermentować. Drożdże – gęstwa z poprzedniego piwa (jasny lager). Piwa jest 5 fermentorów po ok. 22 litrów każdy.
      W planach: koźlak (albo dubeltowy jak się uda), później rauchbock albo jakaś wariacja na ten temat.
      Last edited by Rycho_128; 20-01-2019, 21:57.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Rycho_128
        Senior
        • 03-2007
        • 1039

        numery warek

        W sumie to ja wiem, że to podbijanie numerów warek to jawne oszustwo, ale weźcie pod uwagę, że warzymy na raz w dużym garze hektolitr z okładem, to może chyba można?
        Last edited by Rycho_128; 23-01-2019, 19:56.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Rycho_128
          Senior
          • 03-2007
          • 1039

          #39

          Owocówa, czyli lambic (kriek) już w butlach. No to zobaczymy za jakiś czas Dużo tego nie ma, dwie skrzynki.
          Last edited by Rycho_128; 09-02-2019, 22:01.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • Rycho_128
            Senior
            • 03-2007
            • 1039

            # 40, 41, 42

            Z niejaką obsuwą, bo dopiero wczoraj marcowe poszło w butle. Numeracja potrójna, bo 3 rodzaje drożdży (W34/70, S-23 i Brewferm Lager) gęstwa z poprzedniego lagera. Zapowiada się słodowo, chmielu w sam raz, czyli nie za dużo, bo w marcowym ponoć nie uchodzi aby gębę wykrzywiało. Wyszło 10 skrzynek + 6 flaszek dodatkowo.
            Da się wyczuć różnicę pomiędzy tymi drożdżami, np. W34/70 idą w kierunku większej wytrawności, s-23 to taki stan pośredni a BRL bardziej słodowe. Które lepsze - rzecz gustu. Niemniej jednak każde fajne w swoim stylu, zresztą różnice nie są aż tak wielkie. Trzeba zresztą trochę poczekać, aż się nagazuje i ułoży.
            Wg obliczeń wyszło, że będzie około 6,4% alk.
            Teraz jakiś koźlak może (z większym blg) - surowce są tylko trochę czasu trzeba zorganizować, no i gęstwa znów czeka.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • Rycho_128
              Senior
              • 03-2007
              • 1039

              #43, 44, 45

              No to wczoraj został popełniony ciemny koźlak, a właściwie to nawet dubeltowy, bo wyszło nam jak do tej pory najbardziej ekstraktywne piwo w karierze Gdańskiego Browaru WaRy, bo 18,5 blg. Teraz to nawet RIS nam nie straszny, są takie plany kiedyś w przyszłości na pewno. Było 23 kilo zasypu. Fermentacja ładnie ruszyła, za miesiąc pewnie w butle, wtedy dokładniej opiszę co i jak. Trzy numery w jednej warce, bo trzy rodzaje drożdży (gęstwa z marcowego). Są cztery fermentory, tak pi razy drzwi 90 litrów.
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                W naszym browarze jest tak, że przy dużych warkach zawsze robimy coś mocnego, porterka, RISa, Ipę... bo pierwsze 20-25l gotujemy osobno a z tego co zostało robimy jakieś zwykłe 10-12% tak ze trzy fermentory.

                Czasami zaciemniam jakąś "spalenizną" albo dodajemy np śliwki wędzone czy przyprawy.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Rycho_128
                  Senior
                  • 03-2007
                  • 1039

                  RIS kiedyś w przyszłości

                  Na RIS-a też takie są plany: RIS z blg ile fabryka da, czyli sama brzeczka przednia, 25 blg spokojnie da się, a z wysładzania + ewentualnie jakiś ekstrakt będzie dry stout. No i oczywiście osobno chmielone, co się rozumie samo przez się. RIS może mieć z 80 IBU spoko.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • Rycho_128
                    Senior
                    • 03-2007
                    • 1039

                    #43, 44, 45

                    No więc w sobotę 13 kwietnia koźlak podwójny idzie w butle.Takie są plany. Piwa nie będzie ekstremalnie dużo, ale te 7 z okładem skrzynek powinno być. Za "podwójność" vel "dubeltowość" trzeba zapłacić mniejszą ilością gotowego produktu.
                    W planach już na po świętach górna fermentacja: jakaś IPA, później jakaś inna IPA i zbieranie gęstwy na RIS-a (plus dry stout). takie są plany, które, jak wiadomo, mogą ulec modyfikacjom. Koźlaka opiszę dokładniej, jak się go spróbuje i przynajmniej będzie wiadomo, czy w ogóle opisu jest wart.
                    CDN...
                    Last edited by Rycho_128; 11-04-2019, 08:31.
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Senior
                      • 03-2007
                      • 1039

                      # 43, 44, 45

                      # 43, 44, 45 Koźlak dubeltowy 18,5 blg
                      EBC ok. 50, ABV ok. 7,3 lub 7,8 proc, zależy jakie drożdże, IBU: 27
                      Warzenie: 15 marca 2019, na cichą: 29 marca 2019 butelkowanie: 13 kwietnia 2019


                      Zasyp:
                      Pilzneński 2,5 – 5 EBC Viking Malt – 9 kg
                      Monachijski jasny Soufflet – 10 kg
                      Wiedeński 7–12 EBC Viking Malt – 1 kg
                      Viking Caramel Aromatic 160-200 EBC – 1 kg
                      Karmelowy 600 EBC Viking Malt– 1 kg
                      Zakwaszający Weyermann 6–12 EBC 0,4 kg
                      Melanoidynowy Weyermann 60–80 EBC 0,8 kg
                      Razem: 23,2 kg
                      Plus mech 10g, pożywka (nutrient blend) - pi razy drzwi łyżka stołowa

                      Spodziewana barwa –około 40–50 EBC. W sumie wyszło dość ciemne, z rubinowymi przebłyskami, dość klarowne.
                      Zacieranie wszystkie słody od początku
                      65–62 st. – 40 min
                      72 st – 20 min
                      wygrzew 78 st – 10 min i filtracja

                      Chmielenie 60 minut
                      Iunga 12,5% aa – 50 g O min
                      Marynka 8,4% aa – 100 g 30 min
                      Sybilla 6,2% aa – 100 g 50 min
                      IBU około 27
                      Chmielenia na zimno nie było.
                      Drożdże: gęstwy z poprzednich warek (W34/70, S-23, Brewferm Lager), są 4 fermentory.
                      Burzliwa 14 dni, cicha 16 dni, bo tak nam wyszło z czasem na butelkowanie. Temperatura w piwnicy cały czas ok. 12-13 st C.
                      Po burzliwej zeszło do 4 blg (S-23), a BRL i W34/70 – 5 blg, zabutelkowane z 290 gramami cukru (w postaci syropu – 1,5 litra wody)
                      Alc. Vol. wyliczony: ok. 7,8%
                      Wyszło 8 skrzynek minus 4 flaszki (półlitrowe). No, obiecująco to wygląda (a raczej smakuje: jest słodowość, jest czekolada, umiarkowane melanoidyny, trochę goryczki i aromatów chmielowych też ma…). Niech się nagazuje i poleżakuje!
                      No i w pierwszy dzień po świętach znowu warzymy, teraz to już górna fermentacja, jakaś klasyczna (tfu, nowofalowa) West Coast IPA, czegoś gorzkiego i chmielowego nam się już chce...
                      CDN
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Senior
                        • 03-2007
                        • 1039

                        #46, 47

                        23 kwietnia uwarzyliśmy, zgodnie z planami nie udziwnioną niczym jasna AIPĘ, jak sama nazwa wskazuje na amerykańskich chmielach, dziś poszła na cichą. Wyszło 16 blg, chmielenie na zimno też będzie. 4 pełne fermentory, czyli hekto albo prawie hekto pęknie. No i zebrana gęstwa (US-05 i S-04), będzie jeszcze coś w stylu Red IPA - zobaczy się jak wyjdzie i później zapowiadany od dawna RIS plus dry stout z różnym chmieleniem i co oczywiste z różnym blg. Planujemy jechać na posiadanych gęstwach. Co dalej - tego nie wie nikt.
                        Ktoś może pomyśli, a może i powie, nuda, panie, ale jest jak jest, bo doszliśmy do wniosku, że niektóre pite przez nas z Pawłem megaudziwnione wynalazki do picia się średnio nadają, nie chcemy iść tą drogą, lepiej jechać utartą ścieżką. No, zresztą nigdy nie należy mówić nigdy, zobaczy się.
                        Oczywiście dokładny opis będzie, jak przyjdzie pora.
                        A koźlak podwójny bardzo fajny, oby więcej takich piw...
                        CDN...
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Senior
                          • 03-2007
                          • 1039

                          UUU, na razie upał, nie warzymy, i chyba gęstwa pójdzie w kanalizę... Plany są na 5 lipca, ale to się jeszcze okaże. Zaległości duże i jakieś nowe drożdże trzeba pozyskać. Ejlowe.
                          Ostatnia AIPA tak dobra, że ubywa w zastraszającym tempie
                          No, poprzednie piwa takoż.
                          CDN...
                          Last edited by Rycho_128; 26-06-2019, 20:33.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          • Rycho_128
                            Senior
                            • 03-2007
                            • 1039

                            1000

                            OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co
                            Gdański Browar WaRy
                            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                            Comment

                            • darekd
                              PremiumUżytkownik
                              • 02-2003
                              • 12118

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                              OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co
                              Gratulacje i samych udanych warek

                              Comment

                              • MLT
                                Senior
                                • 12-2003
                                • 1045

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                                OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co
                                Gratulacje. Ja siępowoli zbliżam do 1000.
                                Last edited by MLT; 26-06-2019, 22:29.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎