Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak otworzyć Mini Browar?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ssimonn
    Gość
    • 01-2002
    • 8

    Jak otworzyć Mini Browar?

    Witam wszystkich miłośników piwa.
    Szukam wszystkiego co dotyczy minibrowarów, zarówno w Polsce , Europie i dalej.
    Interesuje mnie zarówno technologia warzenia, fermentacji, rozlewu piwa w minibrowarach oraz wszystkie sprawy techniczne. Urządzenia wykorzystywane do produkcji, firmy zajmujące się montażem, firmy produkujące gotowe minibrowary. Przydatne byłyby też informacje na temat używanych minibrowarów. Gdzie można je kupić jakieś kontakty.
    Jeżeli ktoś wie coś na powyższe tematy to proszę o kontakt.
    pozdrawiam
    simon
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Nie ma tyle miejsca na forum, żeby to opowiedzieć.

    Comment

    • zythum
      Kot Makawity
      • 08-2001
      • 8305

      #3
      zacznij od Katalogu w Browarze - tam są m.in firmy zajmujące się takimi rzeczami. Spróbuj też na piwosz.com.pl. Odwiedź polskie minibrowary (Spiż, Soma, C.K.) poproś o namiar do firm, na pewno dostaniesz materiały ofertowe. Myślę, że to początek drogi.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • Misiekk
        Senior
        • 05-2001
        • 913

        #4
        ssimonn czyżbyś miał zamiar otworzyć taki minibrowarek?
        Super ! Życzę powodzenia.
        Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

        Comment

        • Kudłaty
          Senior
          • 09-2001
          • 1972

          #5
          Kolejny Simon na browarze, niedługo nie będzie wiadomo kto pisze posty.

          Comment

          • NoLeafClover
            Senior
            • 09-2001
            • 449

            #6


            ładne drogie cacka
            NoLeafClover

            Comment

            • kamyczek77
              Senior
              • 09-2001
              • 458

              #7
              Napisz do Pjenknika,on mi cały czas marudzi o takim malym browarku pod domem(trzeba tylko mieć ten dom!)
              Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

              Comment

              • NoLeafClover
                Senior
                • 09-2001
                • 449

                #8
                To nie tylko Pjeknika marzenie, myślę że więcej znalazłoby się ludzi których jest to marzeniem. Czasami marzenia się spełniają. Więc życzę Pjeknikowi spełnienia ich.
                NoLeafClover

                Comment

                • ssimonn
                  Gość
                  • 01-2002
                  • 8

                  #9
                  Wszyscy, którzy na poważnie chcą o tym myśleć muszą być : SZALENI . Ja się właśnie zastanawiam czy jestem.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    #10
                    Że ja jestem, to wiem. Nie wiem tylko, czy DOSTATECZNIE ...

                    Comment

                    • talrasha
                      Senior
                      • 11-2001
                      • 685

                      #11
                      Jestem w stanie zrozumieć wasz entuzjazm (sam go podzilam) bo kiedyś rozmawiałem z tatą na temat minibrowarów i powiem szczerze, że może się to podobać.
                      Czy nie jest to jednak zajęcie typowo dla hobbystów, czy taki browar może poza wielką frajdą z jego prowadzenia przynosić inne korzyści - materialne. Nie znam nikogo kto by prowadził taki minibrowar dlatego pytam - wydaje mi się jednak, że jest to sprawa wielce kosztowna - choć piwo warzone w takich browarach jest na pewno czymś oryginalnym i niepowtarzalnym - małe grono osób go sporzywających wpływa pozytywnie na jego jakość.
                      Jeśli ktoś wie mógłby napisać co rozumie się pod pojęciem mini browaru - chodzi mi o to ile piwa się produkuje w takim browarze, ile gatunków?
                      Może ktoś z was słyszł o jakimś mini browarze w okolicach Łodzi?
                      Catalunya es una nación y el Barça es un ejército

                      Comment

                      • pjenknik
                        • 08-2001
                        • 3388

                        #12
                        Ja nie marudzę, tylko kombinuję. Szukam forsy (gram w Totolotka), i lokalizacji (jakaś ładna kamiennica w rynku lub okolicach). Rozpoznałem już koszty zakupu aparatury jest to około 100 tysięcy, jeszcze muszę trochę dozbierać....
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • pulas
                          Senior
                          • 08-2001
                          • 965

                          #13
                          Jak otworzyć Mini Browar?

                          Czy ktoś z szanownych Forumowiczów nie orientuje się przypadkiem w jaki sposób można otworzyć mini browar (browar restauracyjny)? Chodzi mi tu szczególnie o kwestie prawne typu: czy trzeba uzyskać koncesje, jak wygląda sprawa akcyzy, jakie trzeba uzyskać pozwolenia itp., itd.
                          A może ktoś chociaż wie, gdzie takie informacje można uzyskać?
                          pułaś
                          ---------------------------------
                          "(...)W kącikach flechtów wieczór już
                          Lśni jak porzeczka krwawa
                          Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
                          I między bajki wkładam"

                          Comment

                          • kloss
                            Senior
                            • 03-2003
                            • 2526

                            #14
                            Znając ogólne zasady rządzące naszym prawem stawiam,że to droga przez mękę.Przypuszczam,że trzeba mieć wpis do działalności gospodarczej,uzyskać Regon,Koncesję na produkcję i wyszynk alkoholu i pewnie jakieś kwity z Sanepidu ale na pewno to nie wszystko.W urzędach pewnie można się wszystkiego dowiedzieć ale zajęłoby to z pół roku łażenia bo kompetencje są pomieszane.Chyba najłatwiej byłoby delikatnie podpytać kogoś z działającego browaru restauracyjnego.

                            Comment

                            • kangurpl
                              Senior
                              • 03-2002
                              • 2660

                              #15
                              Poszukaj na forum, był już poruszany ten temat.
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎