Warz Session IPE!

Wyświetlenie postu osobno
  #9  
Stare 29-11-2005, 07:21
Fotka Użytkownika: crizz
crizz crizz is offline
...
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 255
Idea

Jako osłabiony opiekun działu Browarnictwo Amatorskie / Piwowarstwo Domowe chciałbym podzielić się z Wami listą tematów opracowań, którą swego czasu zamierzałem zrealizować. Opracowaliśmy wspólnie jakieś 20% tej listy. Ostatnio brakuje mi czasu na wszelkie piwne tematy - włącznie z domowym wyrobem piwa (nie liczę picia ). Dział potrzebuje opiekuna, który "siedzi" w piwowarstwie i w miarę regularnie będzie rozpoczynał dyskusję na jeden temat poprzez zamieszczenie zarysu jego opracowania. Prawie cała wiedza do tego potrzebna jest na Forum lub w internecie. Później można już liczyć na Forumowiczów i redagować ostateczną wersję . Kto przejmie pałeczkę?
Może lista przyda się do kontynuacji prac? Zapewne trzeba ją uzupełnić, bo utworzyłem ją w październiku 2003 r., a od tego czasu w BA wiele się zmieniło.


Kod:
I. Wyposażenie			
	1. Sprzęt		
		a. Przygotowanie brzeczki	
			Garnki i inne pojemniki
			Łychy
			Wagi
			Mierniki (termo, areo)
			
		b. Filtracja	
			Kadzie filtracyjne
			Wkłady filtrujące

		c. Chłodzenie	
			Wanny :), chłodnice przepływowe
			
		d. Fermentacja	
			Fermentory
			Balony
			Termometry
			
		e. Rozlewanie	
			Rurki
			Fermentor z kranikiem
			Wężyki
			
		f. Przechowywanie	
			Butelki
			PET
			Beczki
			
	2. Surowce		
		a. Ekstrakty	
			Czyste
			Nachmielone
			Suche
			Syropy
			
		b. Słód	
			Monachijski
			Pilzneński
			Karmelowy
			...

		c. Chmiel	
			Aromatyczny
			Goryczkowy
			Szyszki
			Granulaty
			
		d. Drożdże	
			Górnej Fermentacji
			Dolnej Fermentacji
			Uniwersalne
			Specjalne

		e. Woda	
			Skład chemiczny
			
		f. Inne	
			Palony jęczmień, zioła, przyprawy...
			
	3. Środki chemiczne		
		a. Dezynfekcja	
			Chloramina B
			Dwusiarczyn sodu
			ACE itp.
			
		b. Warzenie	
			Płyna Lugola
			Kwasy
			
II. Warzenie
	1. Wstęp		
		a. Co będzie potrzebne?	
			Niezbędne minimum
			Funkcjonalne optimum
			Wystawne maksimum
			
		b. Przygotowanie sprzętu	
			Mycie
			Suszenie
			Dezynfekcja
			
		c. Przygotowanie surowców	
			Słód
			Ekstrakt słodowy
			Drożdże
			Woda
			
	2. Brzeczka ze słodu		
		a. Zacieranie	
			Infuzyjne
			Dekokcyjne
			Przerwy
			
		b. Chmielenie	
			Na gorąco
			Na zimno
			
		c. Filtracja i chłodzenie	
			Przebieg
			
	3. Brzeczka z ekstraktu		
		a. Gotowanie	
			
			
		b. Chmielenie	
			Na gorąco
			Na zimno
			
		c. Filtracja i chłodzenie	
			Przebieg
			
	4. Fermentacja i przechowywanie		
		a. Fermentacja burzliwa	
			Przebieg
			
		b. Fermentacja cicha	
			Przebieg
			
		c. Butelkowanie	
			
			
		d. Fermentacja wtórna	
			Przebieg
			
III. Receptury			
	1. Piwa tradycyjne		
		a. ...
		b. ...
		...
				
	2. Piwne fikołki	
		a. ...
		b. ...	
		...
__________________
Żywiec. Prawie jak piwo. *
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Zaopiekuj się działem Piwowarstwo Domowe

_____________________
* Nie dotyczy Portera.
Odpowiedz cytując