Bulldog Brews Strawberry and Lime Flavoured Cider 3 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 101.60zł / 91.44

Kity i zagęszczone soki:
Cydr o smaku truskawki i limonki? Już dziś może zagościć na Twoim stole!
 
Cluster US 2017 - 50 g granulat 7,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 8.17zł,
zapłacisz jedynie
: 6.99zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Najstarsza z odmian uprawianych w Stanach Zjednoczonych. Nuty przewodnie: kwiatowa, ziemista, słodkie owoce. Polecany zarówno do chmielenia na goryczkę, jak i na aromat.
Wyświetlenie postu osobno
  #17  
Stare 18-07-2006, 19:20
szyszek1 szyszek1 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Łaziska Górne
Posty: 60
Standardowy Pierwsze z zacieraniem

Poprzednie piwo nazwane "Mundialowe" skończyło się z ostatnim gwizdkiem sędziego.

Przyszła więc pora na trzecią próbę - z zacieraniem.

Gliwice Sośnica dnia 07.07.2006

Składniki:

Słód Pilzneński 3 kg
Chmiel aromat. ok 10 g granulat
Cmiel gorycz. ok 10 g granulat
Woda Ustronianka ok 15 l.
Drożdże Safbrew s-33 - 1 szaszetka

Słód ześrutowany w maszynce do maku (urządzenie opisuję w temacie http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=46874)
Zacieranie z dwiema przerwami w 62 st i 72 st. Na końcu podgrzanie do 78 st. C. Próba jodowa - negatywna. Filtracja w fermentorze z wkładką dziurkowaną. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Całość chmielu goryczkowego na początku z odrobiną aromatycznego. Reszta aromatycznego 5 minut przed końcem gotowania.

Objętość brzeczki przed dodaniem drożdży 11 l o gęstości 12 Blg.
Drożdże dodałem w temp. 28 st. C

W zasadzie cała fermentacja burzliwa przebiegła w za wysokiej temperaturze - w pokoju 28 st. C - nie mam niestety możliwości chłodzenia w trakcie fermentacji - to będzie później. Po tygodniu przelałem zawartość do balona szklanego i na cichą wyniosłem do piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej.
Chcę uzyskać piwo lekkie jasne niezbyt zachmielone - zobaczymy.
Odpowiedz cytując