Historia piwowarstwa w Opolu i okolicach. Andrzej Urbanek Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 51.48zł / 46.33

Historia:
Pierwsze szczegółowe opracowanie na temat przeszłości piwowarstwa w Opolu i pobliskich miejscowościach. Autor zabiera nas na fascynującą wyprawę po dziejach opolskich browarów i piwowarów, począwszy od X wieku po czasy nam najbliższe.
 
Wild Brews: Beer Beyond the Influence of Brewer’s Yeast, Jeff Sparrow Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 85.99zł,
zapłacisz jedynie
: 77.39zł - tylko do 30-06-2019!
Anglojęzyczna:
Świat lambików, flanders red i brown ale, ich amerykańskich odpowiedników opisany w przystępny sposób. Piwowarzy odnajdą tutaj szczegółowe opisy metod, procedur piwowarskich służących stworzeniu tych wyjątkowych piw.
Wyświetlenie postu osobno
  #6  
Stare 06-10-2009, 16:35
Fotka Użytkownika: Ahumba
Ahumba Ahumba is offline
Dziadek, ale nie dziad
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Warszawa Bemowo
Posty: 8 639
Standardowy

Browar Parowy Kobylepole został wzniesiony w latach 1865 - 1872 z inicjatywy właściciela
ziemskiego hrabiego Józefa Mycielskiego. Inspiracją do założenia tego pierwszego przemysło-
wego browaru w Poznaniu była jego podróż do Czech, podczas której zafascynował się smakiem
piwa pilzneńskiego. Na miejsce lokalizacji browaru wybrano brzeg wysokiego stoku, położonego
nieopodal pałacu Mycielskich, na terenie ich rodzinnego majątku Kobylepole, któremu zawdzięcza
swą nazwę. W 1872 roku w istniejących 2 głównych budynkach zmechanizowanego i
nowoczesnego jak na tamte czasy zakładu rozpoczęto warzenie piwa według metody czeskiej,
używając wody czerpanej z miejscowego źródła. Do roku 1939 w browarze produkowano z
miejscowego jęczmienia takie piwa jak: Salwator kobylepolski, Zdrój kobylepolski, Porter
kobylepolski, Piwo bawarskie, Piwo jasne dubeltowe, Pilsner kobylepolski, Karamel słodowe,
Kozieł kobylepolski oraz Piwo królewskie. W zależności od gatunku piwo rozlewano jako
beczkowe lub/i butelkowane, a niektóre gatunki, jak jasny zdrój, jasne pełne, kozieł, królewskie i
bawarskie, do 1932 roku sprzedawano także w opakowaniach syfonowych o pojemności 5l. W
latach 20. XX wieku napoje gazowane zyskały ogromną popularność w Poznaniu, a ich produkcja
i sprzedaż znacznie przewyższały produkcję i rozlew piwa. Stąd w asortymencie browaru była
również woda selterska (mineralna), lemoniada biała - kryształowa, cytrynowa i malinowa,
oranżada zwykła oraz markowa Sinalco , piwo grodziskie, kwas węglowy w butlach 8, 10 i 20
kilogramowych, a także lód naturalny w bryłach, który otrzymywali gratis więksi odbiorcy. Piwa
kobylepolskie zdominowały rynek Wielkopolski. Docierały również do Torunia i Wrocławia, a
przez wiele lat eksportowano je nawet do Niemiec. Trafiały na wystawy przemysłowe do
Gdańska, Drezna, Lipska i Turynu, zdobywając liczne medale m.in. złoty medal na Pierwszej
Wystawie Krajowej w Poznaniu w 1929 oraz na Wystawie Przemysłowej zorganizowanej w
1932 w Pleszewie. Symbolem, a zarazem zarejestrowanym znakiem fabrycznym Browaru
Kobylepole stały się dwa białe cwałujące konie. W 1890 roku, po śmierci hrabiego Mycielskiego,
browar przejęli Niemcy: Adolf i Gustaw Gernsternkornowie, którzy prowadzili go pod szyldem
Brauerei Gutenbrunn do roku 1920. Rok później zakład odkupiła polska spółka Towarzystwo
Browar Kobylepole sp. z o.o., w której rękach pozostał aż do wybuchu II wojny światowej. W
tym czasie browar zmodernizowano oraz dobudowano stajnię, kuźnię, lodownię i słodownię. W
okresie wojny został przemianowany na Brauerei Gutenbrunn GmbH - Posen i przejęty przez A.
Gersternkorna z Berlina. W walkach o wyzwolenie Poznania browar uległ zniszczeniu w ponad
60%, a wszelkie pamiątki, dyplomy i medale zostały bezpowrotnie utracone. Dzięki determinacji
przedwojennej załogi uruchomiono go ponownie w sierpniu 1945 roku. Pierwszym,
wyprodukowanym powojennie piwem było piwo lekkie - Imperator. Po całkowitym
odrestaurowaniu upaństwowionego już browaru ówczesne władze wyznaczyły na dyrektora oraz
inne stanowiska osoby zupełnie niezwiązane z jego odbudową. W roku 1951 w wyniku zmian
organizacyjnych i własnościowych Browar Kobylepole został przejęty przez nowopowstałe
Zakłady Piwowarsko - Słodownicze, przekształcone w roku 1971 w Wielkopolskie Zakłady
Piwowarskie w Poznaniu, w skład których wchodziły również: browar przy ul. Półwiejskiej oraz
browar Lackowskiego przy ul. Kościelnej w Poznaniu, browary w Ostrowie, Krotoszynie,
Bojanowie, Grodzisku Wielkopolskim, Czarnkowie, Trzciance, Miłosławiu, Śmiglu, Nowym
Tomyślu, Wolsztynie, Wrześni, Gnieźnie i Koninie, a ponadto słodownie w Poznaniu i Stawiszy
nie. W latach 50. wzniesiono obecny komin zakładu, natomiast dwa stare kominy, będące
charakterystycznym elementem kobylepolskiego krajobrazu, zburzono. Mimo, iż w latach 1946 -
1970 browar dziesięciokrotnie zwiększył swoje zdolności produkcyjne, w niespełna cztery lata po
swoim stuleciu został zamknięty. W 1976 roku produkcję przejął nowy zakład przy obecnej ul.
Szwajcarskiej, należący od 1992 roku do spółki Lech Browary Wielkopolski S.A., a od 1999
wchodzący w skład Kompanii Piwowarskiej S.A.. Od końca lat 70. pozostały zespół kilkunastu
budynków browaru pełnił funkcję magazynów i mieszkań. 27 lutego 1985 roku Browar
Kobylepole, obejmujący budynki produkcyjne z roku 1872, budynek mieszkalny z 1899 roku oraz
stajnię, wozownię i budynek mieszkalno administracyjny z 4 ćw. XIX wieku, został wpisany do
Rejestru Zabytków. Poza ocalałym zespołem zabudowań o jego dawnym istnieniu przypominają
obecnie nazwy sąsiednich ulic: Browarna, przy której jest zlokalizowany oraz będąca w pobliżu
Piwna. Staw rozpościerający się u stóp wzgórza, na którym jest położony Browar Kobylepole,
również poprzez swoją nazwę - Staw Browarny, nie pozwala o nim zapomnieć.

ze strony http://www.ruderia.4rt.pl/opisy/kobylepole.html
Odpowiedz cytując