Mmmm Porter Warszawski!

Wyświetlenie postu osobno
  #40  
Stare 11-04-2010, 09:20
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

2,4 kg pszeniczny ciemny
1,5 kg monachijski
0,25 kg karmelowy jasnego
0,1 kg karmelowy ciemny

30 g chmielu aromatycznego Hallertau Herbrucker granulat


Zacieranie:

47 stopni wsypany słód pszeniczny
45 stopni - 15'
53 stopni -15'
63 stopnie i odebrano 1/3 do dekokcji
73 - 15', 100 - 20'
zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 45' do negatywnej próby jodowej (wolałem przetrzymać, bo coś ta próba była niewyraźna),
gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

Wysładzanie 17l wody o temp. 78 stopni

Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

gotowanie 70'
Chmiel w 10' gotowania

Po gotowaniu 23l - 12 Blg

Dziś rano zadane starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen po cichej i napowietrzone.
Odpowiedz cytując