Polskie piwo biografia historia lekko podchmielona, Szymański Marcin Jakub Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 43.99zł / 39.59

Historia:
Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego po prostu napój. Bo innego, ważniejszego napitku ludzkość nie wymyśliła. No, może jeszcze wino, ale to przecież napój bogów.
 
Phoenix UK 2016 - 50 g granulat 11,9% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 6.98zł,
zapłacisz jedynie
: 4.82zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Charakterystyczne nuty: czekolada, melasa, pikantna
Wyświetlenie postu osobno
  #40  
Stare 11-04-2010, 08:20
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

2,4 kg pszeniczny ciemny
1,5 kg monachijski
0,25 kg karmelowy jasnego
0,1 kg karmelowy ciemny

30 g chmielu aromatycznego Hallertau Herbrucker granulat


Zacieranie:

47 stopni wsypany słód pszeniczny
45 stopni - 15'
53 stopni -15'
63 stopnie i odebrano 1/3 do dekokcji
73 - 15', 100 - 20'
zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 45' do negatywnej próby jodowej (wolałem przetrzymać, bo coś ta próba była niewyraźna),
gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

Wysładzanie 17l wody o temp. 78 stopni

Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

gotowanie 70'
Chmiel w 10' gotowania

Po gotowaniu 23l - 12 Blg

Dziś rano zadane starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen po cichej i napowietrzone.
Odpowiedz cytując