Pulpa Mango Alphonso 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 37.99zł / 34.19

Inne surowce / dodatki:
Mango Alphonso to jedna z najbardziej rozchwytywanych odmian tego owocu. Świetnie nada się do piw owocowych czy to kwasów, czy ale.
 
Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 49.20zł,
zapłacisz jedynie
: 44.28zł - tylko do 28-07-2019!
Dezynfekcja:
W całości usuwa zanieczyszczenia organiczne, takie jak błonnik roślinny, białko i skrobia (chmiel, drożdże, słód, skarmelizowane cukry itp.) powstające przy tradycyjnych metodach produkcji piwa.
Wyświetlenie postu osobno
  #53  
Stare 10-10-2010, 12:42
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 55 - Witbier warzone 09.10.2010 wg. receptury Codera z wiki piwo.org z małymi modyfikacjami.

Słody

słód pilzneński 2,2kg
słód_Biscuit 0,1kg
słód pszeniczny 0,7kg
płatki pszenne 2,0kg
płatki owsiane 0,5kg

Chmiele
Chmiel Cascade - 20g
Chmiel Lubelski - 15g

Inne dodatki
Cukier stołowy 250g
Skórka pomarańczy, świeżo starta 100g
Suszona skórka pomarańczy Kotany 40g
Suszona skórka cytrynowa Kotany 28g
Kolendra indyjska 15g
Kminek, rozgnieciony - 0.5g

Zacieranie

Słody wrzucone do 6 litrów wody 52*, trzymane w 50* przez 1h
płatki skleikowane - 66* - 30', 100* - 10'
dodałem 4l zimnej wody do kleiku, dodaję słody i trzymam w opadającej temperaturze 68* -> 60* 1.5h
72* - 20'
->78*

Przed gotowaniem 28l - 11Blg i gar miałem pełny po brzegi

Czas gotowania - 100 minut

Chmielenie
20g Cascade + cukier - 90'
15g Lubelski + kminek - 15'
połowa kolendry i pomarańczy, cytryny + łyżka mąki - 10'
połowa kolendry i pomarańczy, cytryny - 3'

Wyszło 22l - 14,5 Blg.
Dodałem 5l gorącej wody aby uzyskać 12,5 Blg.

Dziś rano zadane starterem z gęstwy Wyeast_3944_Belgian_Witbier przechowywanej w lodówce od lutego. Drożdże ruszyły w starterze po 24h od wyciągnięcia z lodówki.)

Albo ja mam tak dobrą wydajność albo Coder miał kiepską lub w recepturze jest błąd.
Dlatego dodałem wody.

mareks edytował/a post 10-10-2010 o godz. 12:45.
Odpowiedz cytując