Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
    Ok. Będę pamiętał.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      #62
      Warka 57 - Czerwone warzone 06.11.2010

      pilzneński 2,0kg
      monachijski 0,8kg
      melanoidynowy 1,0kg
      carared 0,6kg
      jęczmień 0,1kg

      magnum szyszka (2003) - 25g
      lubelski granulat (2005) - 50g
      mech irlandzki 5g

      Zacieranie

      słody do 14l wody o temp. 55
      53 - 15'
      66 - 45'
      72 - do negatywnej próby jodowej - 20'
      78 i filtracja

      wysładzanie 16l wody 78 stopni

      Przed gotowaniem 26l - 12Blg

      Czas gotowania - 100 minut

      Chmielenie
      25g magnum - 90'
      25 g lubelskiego + 5g mchu irlandzkiego - 15'
      25g lubelskiego - 3'

      Wyszło 21l - 14 Blg.

      Dziś rano zadane starterem z gęstwy Oktoberfest lager.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        #63
        Warka 56 - Milk Stout warzone 23.10.2010

        28.10.2010 poszedł na cichą a dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
        Blg - 7,5

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          #64
          Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

          Ingredients:
          ------------
          Amount Item Type % or IBU
          2,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 47,62 %
          2,00 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 38,10 %
          0,25 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 4,76 %
          0,20 kg (Weyermann) Caraamber (70,0 EBC) Grain 3,81 %
          0,15 kg (Brewferm) Biscuit (50,0 EBC) Grain 2,86 %
          0,15 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 2,86 %
          25,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 39,6 IBU
          30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 11,0 IBU
          30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 4,3 IBU
          40,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops -
          5,00 gm Gips piwowarski (Mash 60,0 min) Misc
          20,00 L Woda Leśnica Water
          1 Pkgs Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Yeast-Ale


          Słody wsypane do 18l wody o temp. 73 stopni.
          67 - 60 co zajęło 90'
          Próba jodowa negatywna 78 i filtracja.

          Wysładzanie 13l wody o temp. 78

          Przed gotowaniem 27l - 13 Blg

          Gotowanie 70'

          25g Target 2008 granulat - 60'
          30g EKG 2008 granulat - 30'
          5g mchu irlandzkiego - 15'
          30g EKG 2008 granulat - 10'

          Po gotowaniu 23l -15Blg

          Dziś rano zadano starterem z gęstwy Irish Ale.


          Na cichą dodam 40g EKG 2008 granulat.

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            #65
            Warka 57 - Czerwone warzone 06.11.2010

            Dziś przelane na cichą.
            Blg - 4.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              #66
              Warka 59 - Andrzejkowe Marcowe warzone 27.11.2010


              Ingredients:
              ------------
              Amount Item Type % or IBU
              2,00 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 44,44 %
              1,42 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 31,56 %
              0,55 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 12,22 %
              0,53 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 11,78 %
              30,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60 mHops 24,2 IBU
              20,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (30 mHops 8,2 IBU
              10,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (5 miHops 1,3 IBU

              słody do 16l wody 55

              53 - 15'
              63-61 30'

              1/3 do dekokcji, 100 - 15"' i zwrot
              72 - 30'
              Próba jodowa negatywna 78 i filtracja

              Wysładzanie - 16l wody o temp. 78

              Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

              Gotowanie 90'
              60' - 30g chmielu
              25' - 20g chmielu
              15' - łyżeczka mchu irlandzkiego
              5' - 10g chmielu

              Po gotowaniu 23l - 13Blg

              Dziś rano zadano starter z gęstwy Wyeast 2633 Octoberfest Lager

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                #67
                Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
                Blg - 5

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #68
                  Sparzyłeś go, czy tak na sucho wsypałeś?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    #69
                    Wsypałem na sucho.
                    Ponoć nie trzeba go dezynfekować a powinien namoknąć i dać aromat.
                    Trzeba sparzyć?

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #70
                      Tak tylko pytałam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        #71
                        Uff.
                        Już myślałem, że zrobiłem coś nie tak.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          #72
                          Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                          Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 80g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                          Blg - 4

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                            Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 80g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 4
                            Fajne wyszło.
                            Pilsa też dochmielę na zimno.

                            Comment

                            • leona
                              PremiumUżytkownik
                              • 07-2009
                              • 5853

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                              Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
                              Blg - 5
                              I jak ten granulat Ci namókł? Poszedł na dno i nie było problemu z dekantowaniem?
                              Ja dałem podobną ilość i szlag mnie trafiał przed butelkowaniem - paprochy fruwały w całym piwie a na dnie zostało mi coś koło 2 litrów piwa z chmielową breją.

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                #75
                                Też chcę dodać do swojej wściekłej ipy 17 blg granulatu na cichą, może warto w wygotowaną pończochę to wsadzić, szkoda było by tracić tyle piwa... Mareks, jak u ciebie poszło, dołączam się do pytania
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎