Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

    Dziś przelany na cichą.
    Blg - 5
    Niestety za długo zacier był w 68. Niepotrzebnie przykryłem kołdrą.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

      Zabutelkowane z dodatkiem 180g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
      Blg - 4,5

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone - 30.12.2010

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 2

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 62 - Pils 2011 v1.0 warzone dziś - 29.01.2011

          Ingredients:
          ------------
          Amount Item Type % or IBU
          3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
          0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
          0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
          0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
          0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
          0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
          25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
          35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
          25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
          10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -

          Zacieranie:

          słody do 14l wody o temp 54
          52 - 10'
          63-61 - 30'
          73-71 - 30' próba jodowa negatywna
          78 - 15' i filtracja

          Wysładzanie 15l wody o temp 78

          Przed gotowaniem 26l - 10Blg

          Gotowanie 100'

          Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            Warka 62 - Pils 2011 v1.0 warzone dziś - 29.01.2011

            Ingredients:
            ------------
            Amount Item Type % or IBU
            3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
            0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
            0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
            0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
            0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
            0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
            25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
            35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
            25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
            10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -

            Zacieranie:

            słody do 14l wody o temp 54
            52 - 10'
            63-61 - 30'
            73-71 - 30' próba jodowa negatywna
            78 - 15' i filtracja

            Wysładzanie 15l wody o temp 78

            Przed gotowaniem 26l - 10Blg

            Gotowanie 100'

            Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego
            Wyszło 20l - 13Blg.
            Zadane gęstwą Urquell Lager.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

              Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
              Blg - 5

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone - 30.12.2010

                Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                Blg - 2.

                Comment

                • Robert13
                  Senior
                  • 04-2010
                  • 899

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

                  Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                  Blg - 5
                  Płytko ofermentował.
                  Mój pierwszy w życiu uwarzony Witbier do 3, ale to nie będzie mój ulubiony gatunek piwa.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Niestety. Za długo był w 68 ( pół godziny) bo owinięty karimatą garnek przykryłem dodatkowo kołdrą.
                    Mój błąd ale i tak witbier długo nie postoi.
                    Dziewczyny wypiją.

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011

                      Po ostatnich 24h w temp. 15 stopni przelane dziś na cichą.
                      Blg - 2,5
                      Last edited by mareks; 14-02-2011, 20:02.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011

                        W środę dodałem 50g lubelskiego w granulacie tytułem eksperymentu.
                        Last edited by mareks; 26-02-2011, 12:28.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


                          Ingredients:
                          ------------
                          Amount Item Type % or IBU
                          1,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 37,50 %
                          1,00 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 25,00 %
                          1,00 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 25,00 %
                          0,30 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 7,50 %
                          0,10 kg (Brewferm) Aroma (150,0 EBC) Grain 2,50 %
                          0,10 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 2,50 %
                          25,00 gm Brewer's Gold 2010 [7,00 %] (60 min) Hops 23,8 IBU
                          25,00 gm Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (15 min) Hops 4,0 IBU


                          Zacieranie

                          Słody do 16 l wody o temp. 55st. C
                          53 - 15'
                          64 - 20'
                          72 - 45' próba jodowa negatywna
                          78 i filtracja

                          Wysładzanie 16l wody o temp. 78

                          Przed gotowaniem
                          28l - 11Blg

                          Gotowanie 70'

                          25g Brewer's Gold - 60'
                          25g Styrian Goldings + 5g mchu irlandzkiego - 15'

                          Po dekantacji znad osadów gorących i zimnych zostało 23l - 12Blg.
                          Dziś rano zadałem saszetką drożdży Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes.

                          Przetestowałem nowy nabytek - refraktometr.
                          Super się mierzy. Trzeba teraz nauczyć się pomiarów po fermentacji.

                          W planach zakup porządnego garnka z nierdzewki o pojemności 35l.
                          Last edited by mareks; 26-02-2011, 12:42.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011


                            Dziś zabutelkowałem za dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg według ballingomierza 2,5 a wg refraktometru 1,8.
                            Bądź tu teraz mądry.

                            Comment

                            • darko
                              Senior
                              • 06-2003
                              • 2078

                              Gdzie kupiłeś ten refraktometr?

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                                Gdzie kupiłeś ten refraktometr?
                                Na eBayu. Sprzedający z Anglii.
                                Zapłaciłem przez PayPal w złotówkach a przesyłka przyszła pocztą.

                                Kosztował trochę ponad 100PLN.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎