Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


    Przelałem dziś na cichą.
    Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23782

      w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
        Refraktometr kalibrowałem na 0 wodą destylowaną.
        Ballingomierz też pokazuje 0 w 20*C.

        Problem jest w tym, że po fermentacji pomiar refraktometrem jest obarczony błędem z powodu alkoholu, który jest w młodym piwie. Trzeba to przeliczać. Coder zrobił do tego aplikację, z której korzystam.

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


          Przelałem dziś na cichą.
          Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.
          Nie miał chłop kłopotów to se polepszył i "amerykancki" przyrząd kupił i teraz się gryzie...
          A ja luuuuuzik , nawet ballingometru nie używam, bo się stłukł.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
            Blg - 3,5

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

              Ingredients:
              ------------
              Amount Item Type % or IBU
              1,50 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 20,69 %
              1,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 19,31 %
              1,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 19,31 %
              1,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 13,79 %
              0,50 kg (Brewferm) Aroma (150,0 EBC) Grain 6,90 %
              0,50 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 6,90 %
              0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 5,52 %
              0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 3,45 %
              0,15 kg (Brewferm) Barwiący (1400,0 EBC) Grain 2,07 %
              0,15 kg Jęczmień niesłodowany (3,9 EBC) Grain 2,07 %
              25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 22,6 IBU
              30,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 3,6 IBU


              Słody (oprócz barwiącego) do 22l wody 55*
              53* - 5'
              63-61 20'
              73-71 45'
              gdy próba jodowa negatywna dodałem barwiący
              76 - filtracja

              Wysładzanie 10l wody 78*

              Przed chmieleniem 27l - 20Blg

              Gotowanie 90'
              30g marynki 60'
              30g lubelskiego 15'

              Po gotowaniu 22l - 22Blg

              Wieczorem zadałem starterem drożdży Oktoberfest lager.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                Recipe Specifications
                --------------------------
                Batch Size: 23,00 L
                Boil Size: 28,00 L
                Estimated OG: 13,091 Plato
                Estimated Color: 25,2 EBC
                Estimated IBU: 15,8 IBU
                Brewhouse Efficiency: 94,00 %
                Boil Time: 70 Minutes

                Ingredients:
                ------------
                Amount Item Type % or IBU
                2,00 kg (Steinbach) Żytni (4,5 EBC) Grain 43,01 %
                0,80 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 17,20 %
                0,60 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 12,90 %
                0,60 kg (Weyermann) Pszeniczny ciemny (15,0 EBC) Grain 12,90 %
                0,40 kg Płatki żytnie (3,9 EBC) Grain 8,60 %
                0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 5,38 %
                12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 9,7 IBU
                12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 4,9 IBU
                15,00 gm 7 Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 1,2 IBU



                Zacieranie:

                słód żytni i pszeniczny wsypałem do 10l wody o temp. 43*
                43-40* - 120'
                dodałem 10l wody
                63-61* - 30' i 1/3 do dekokcji - 72* - 15', 100* - 25' i zwrot
                73-71* - 35', próba jodowa negatywna
                78* i filtracja

                Masakra!
                Zastosowałem porady znalezione tu i na piwo.org ale i tak trwała 5h.
                Leciało cały czas ale bardzo cieniutko.
                Chyba za drobno zmieliłem żytni bo wydajność wyszła mi większa od zakładanej.

                Przed gotowaniem 28l - 11Blg

                Gotowanie 70'

                12g Hallertauer Tradition 2010 granulat - 60'
                12g Hallertauer Tradition 2010 granulat - 30'
                15g Lubelski 2009 szyszka - 5'

                Wyszło 23l - 13Blg

                Zadane starterem z drożdży WB-06.
                Last edited by mareks; 10-04-2011, 14:38.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                  15.04.2011 przelane na cichą.
                  Blg - 4,5 lub 3.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

                    Dziś przelałem na cichą. Blg - 7.

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                      Dzis zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                      Blg - 4.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                        Ingredients:
                        ------------
                        Amount Item Type % or IBU
                        2,40 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 61,54 %
                        0,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 10,26 %
                        0,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 10,26 %
                        0,40 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 10,26 %
                        0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 5,13 %
                        0,10 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 2,56 %
                        25,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60Hops 17,5 IBU

                        Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 43 - 20' a następnie 5l wody i słody jęczmienne
                        52 - 10'
                        63-61 - 30'
                        73-71 - 40'
                        próba jodowa negatywna
                        77 i filtracja

                        wysładzanie 17l wody o temp 78

                        przed gotowaniem: 28l - 10Blg

                        Gotowanie 70'
                        Spalt Select 2008 granulat - 60'

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                          Wyszło 22,5 l - 12Blg

                          Zadałem gęstwą WB-06 po żytnim i napowietrzyłem.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                            10.05.2011 - przelane na cichą, Blg - 4
                            Dzis zabutelkowane z dodatkiem 170g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 3,5

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

                              W sobotę zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                              Blg końcowe - 6

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011


                                Ingredients:
                                ------------
                                Amount Item Type % or IBU
                                3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 60,00 %
                                0,65 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 13,00 %
                                0,30 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 6,00 %
                                0,20 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 4,00 %
                                0,20 kg (Weyermann) Carabelge (32,5 EBC) Grain 4,00 %
                                0,15 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 3,00 %
                                15,00 gm 3 Brewer's Gold 2010 [7,00 %] (60 min) Hops 15,2 IBU
                                20,00 gm 6 Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (15 min)Hops 3,4 IBU
                                0,50 kg Cukier kandyzowany domowy (150,0 EBC) Sugar 10,00 %
                                0,1 kg Rodzynki
                                5g mech irlandzki


                                Zacieranie:

                                Słody do 18l wody o temp 55*
                                53* - 15'
                                63>61 - 30'
                                73>71 30'
                                77 i filtracja

                                Wysładzanie - 12l wody o temp78*

                                Przed gotowaniem 25l - 12Blg

                                Gotowanie 70'

                                60' - Brewer's Gold
                                15' - Styrian Goldings, cukier kandyzowany, rodzynki i mech irlandzki
                                Last edited by mareks; 24-06-2011, 18:33.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎