Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011


    Wyszło 22l - 15,5 Blg

    Zadane starterem Belgian Ardennes.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011

      Dziś przelane na cichą. Blg - 4,5

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

        Ingredients:
        ------------
        Amount Item Type % or IBU
        2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
        1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
        0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %

        Właśnie się zaciera:

        Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
        53* - 15'
        68-60* - 90'
        73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          Daj znać, ile czasu do negatywnej próby Ci zeszło
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Po 90' - (68>60) oraz 30' - 73>71 próba jodowa negatywna.

            Wysładzanie 3x 5l wody 80*

            Przed gotowaniem:
            27l - 10Blg

            Gotowanie 100'
            90' - 20g Cascade szyszka + 250g cukru
            15' - 20g Lubelski szyszka + 2 szczypty mielonego kminku
            10' - 8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy
            3' - 8g kolendry + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Po gotowaniu wyszło 22l - 13 Blg.

              Popołudniu, gdy brzeczka ostygła do temp 19* zadałem starterem z drożdży Zymoferm Z036 Belgisches Weizenbier/Wit.
              Starter nastawiłem 3 dni temu więc dziś drożdże pracowały w najlepsze.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011

                W piątek zabutelkowany z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                Blg - 4,5

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 70 - Summer Wit warzony wczoraj 17.07.2011


                  Ingredients:
                  ------------
                  Amount Item Type % or IBU
                  2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
                  1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
                  0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %

                  Zacieranie:

                  Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
                  53* - 15'
                  68-60* - 90'
                  73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej
                  78 i filtracja

                  Wysładzanie 4 x 4l wody o temp. 78

                  Przed gotowaniem: 28l - 8Blg

                  Gotowanie 100'

                  20g Cascade szyszka + 250g cukru - 90'
                  20g Lubelski szyszka + 2 szczypty kminku - 15'
                  8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 10'
                  8g kolendry + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 3'
                  Last edited by mareks; 18-07-2011, 07:51.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

                    Dziś miał iść na cichą a drożdże do Summer Wita.
                    Niestety, okazało się, że Blg wynosi 8.

                    Nie wiem, czy zacieranie skopane czy drożdże zrobiły skuchę.
                    Rozsypałem na wierzchu saszetkę S-33, którą miałem na ZN-ie.
                    Zobaczymy co z tego będzie.

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 70 - Summer Wit warzony wczoraj 17.07.2011


                      Po gotowaniu wyszło 22l - 11,5 Blg.

                      Zadane dziś saszetką drożdży Brewferm - Blanche.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011


                        Dziś przelane na cichą.
                        Blg - 4.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 70 - Summer Wit warzony 17.07.2011


                          Dziś przelane na cichą.
                          Blg - 4,5

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

                            Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 3,5
                            Last edited by mareks; 06-08-2011, 22:33.

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 70 - Summer Wit warzony 17.07.2011

                              Zabutelkowany dziś z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,4l wody.
                              Blg - 4,5
                              Last edited by mareks; 07-08-2011, 20:07.

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 71 - Cappuccino Stout warzony 26/27.08.2011

                                Ingredients:
                                ------------
                                Amount Item Type % or IBU
                                1,80 kg (Castle Malting) Monachijski (15,0 EBC) Grain 36,73 %
                                1,60 kg (Soufflet) Pilzneński (3,5 EBC) Grain 32,65 %
                                0,30 kg (Muntons) Jęczmień palony (1000,0 EBC) Grain 6,12 %
                                0,25 kg (Brewferm) Czekoladowy (900,0 EBC) Grain 5,10 %
                                0,20 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 4,08 %
                                0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 4,08 %
                                20,00 gm Target granulat [10,60 %] (60 minHops 28,8 IBU
                                0,55 kg Laktoza (0,0 EBC) Sugar 11,22 %
                                0,11 kg Kawa świeżo mielona


                                Słody (oprócz palonych) do 16l wody o temp. 53*
                                52* - 10'
                                63-61* - 20'
                                73-71* - 40'
                                gdy negatywna próba jodowa dodałem słód czekoladowy i jęczmień palony
                                78* i filtracja

                                Wysładzanie - 15l wody o temp. 78*

                                Przed gotowaniem: 27l - 10Blg

                                Gotowanie 70'

                                Chmiel Target - 60'
                                Laktoza 550g - 15'
                                Kawa Espresso Livia świeżo mielona - 2'

                                Po gotowaniu: 23l - 14Blg

                                Zadane starterem drożdży Wyeast Irish Ale
                                Last edited by mareks; 27-08-2011, 21:48.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎