Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Stabilizator pH - 5.2 pH Stabilizer 113 g USA Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 35.99zł / 32.39

Inne surowce / dodatki:
Amerykańska propozycja dla piwowarów mających problem z pH wody.
 
Bulldog B44 European Ale 10 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 9.99zł,
zapłacisz jedynie
: 8.99zł - tylko do 30-12-2018!
Górna fermentacja:
Polecane w szczególności do piw w stylu: Kölsch, Alt, Scottish Ale, ale również do Barley Wine czy Imperial Stout.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 25-02-2018, 11:18
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Yavo warzy

W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 25-02-2018, 11:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #01

Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;

Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.

Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.

Warzenie 01.02.2018
Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.

Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).

Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.

Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).

Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.

Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 03-03-2018, 08:53
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #02

Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;

Drożdże - z zestawu.

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie 14.02.2018
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.

Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.

Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.

Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.

Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi

----------
#01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-03-2018, 17:45
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #03

Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;

Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';

Chmiel:
30g Marynka (szyszki) - 0'
25g Lubelski (granulat) - 50'.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.

----------
#01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.

#02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-03-2018, 17:01
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy 11.03.2018

#01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.

#02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje

#03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;

yavo edytował/a post 11-03-2018 o godz. 17:02.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-03-2018, 10:28
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #04

Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'

Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.

Fermentujemy przy 21ºC.

----------
#01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
#02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
#03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.

yavo edytował/a post 18-03-2018 o godz. 10:31.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 25-03-2018, 12:31
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #05

Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

Woda - Żywiec Zdrój;

Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

Chmiel:
10g Marynka (szyszki) - 0'
7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha
- przy 21 stopniach.

----------
#01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
#02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
#03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
#04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 30-03-2018, 09:51
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.

----------
#03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
#04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.

yavo edytował/a post 30-03-2018 o godz. 09:55.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-03-2018, 12:38
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
+ 7.5g Lubelskiego, właśnie znalazłem w lodówce
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 13-04-2018, 10:24
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy 09.04.2018

#04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
#05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwa
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 16-04-2018, 10:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #06

Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

----------
#05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare wczoraj, 18:52
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 276
Standardowy Warka #04 - recenzja po dłuuugim czasie

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'

Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.
Dziewięć miesięcy i jeden dzień po uwarzeniu tego piwa, po nauczeniu się czegoś o stylach piwa, stwierdzam autorytatywnie - toż to belgijski tripel. Świetne, gęste, kremowe, esencjonalne piwo o szlachetnym smaku. Piana rewelacyjnie oblepia szkło, po czym delikatnie wraca do "bazy". Piwo niemalże musujące, zero "złego" aromatu alkoholu, czuć nuty czekoladowe. Fenomenalnie, ale dyskretnie kopie po głowie.

Ma jedną jedyną wadę - została mi jedna butelka 0.33l...
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania
hybrydowo hybrydowo

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 20:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 08:41.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.