Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg Wyświetlenie odpowiedzi
    I najważniejsze - są też w skrzynkach bączki, sądziłem, że już portera 36 BLG nie ma - a tu diabeł wyskoczył z pudełka.
    Noooo, piękny balling
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      Kurde, coś czuję w kościach, że kolejna parapetówa się szykuje...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        • 02-2001
        • 23799

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg Wyświetlenie odpowiedzi
        I najważniejsze - są też w skrzynkach bączki, sądziłem, że już portera 36 BLG nie ma - a tu diabeł wyskoczył z pudełka.
        Niestety kapselki są skorodowane i gazu w nich raczej nie ma.
        Komisyjnie można otworzyć, gdy jakieś jury pofatyguje się na wiochę.

        To tyle pierwszej relacji z muzeum - idę po następnego koźlaka
        No to może na próbę walnij jednemu zastrzyk glukozowy pod nowy kapsel - może się nagazuje z powrotem
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          Nie no, on od początku nie był nagazowany - drożdże nie wyrobiły. Próbowaliśmy 100 lat temu u Gula przecież.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Może pomogłoby zaaplikowanie suchych drożdży, glukozy i zakapslowanie?
            Last edited by mareks; 22-02-2011, 20:30.

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              Chyba, że takie drożdże, jak parę lat temu sugerował Carlbergowi Mapajak:

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy brałeś pod uwagę ewentualność dofermentowania tak mocnego piwa drożdżami winnymi, gdy piwne już ustaną ze względu na wysokie stężenie alkoholu?

              Ale ja bym nic nie ruszała - fajna nalewka wyszła
              Last edited by Marusia; 22-02-2011, 20:48.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                Sacharomyces baianus wyrobią się z nagazowaniem nawet przy 20% alkoholu.

                Comment

                • CarlBerg
                  Senior
                  • 09-2003
                  • 968

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Sacharomyces baianus wyrobią się
                  Dobra, to bierz Krzysiu litra tego Baianus i dymaj do nas - masz blisko ;-)
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • WES
                    Senior
                    • 11-2003
                    • 111

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    od początku nie był nagazowany - drożdże nie wyrobiły
                    Napewno był nagazowany.
                    -
                    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      Wujku WESie, pewnie Carlberg te nagazowane rozdawał wybrańcom i nie załapałam się do tego grona
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • CarlBerg
                        Senior
                        • 09-2003
                        • 968

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wujku WESie, pewnie Carlberg te nagazowane rozdawał wybrańcom i nie załapałam się do tego grona
                        Nie musisz się martwić, bo po odgarnięciu ostatnich pająków okazało się, że zamiast oczekiwanych tam lekkich ciemnych wysłodzin po porterku jest ... 20 bączków Portera 36 Blg

                        Zakapslowane czarnymi kapslami, przetrwały (a przynajmniej część). Dziś zdecydowałem się naruszyć znalezisko i syknęło spod kapsla. Piany malutko, prawie wcale, ale bąbelki są i piwo jest lekko nagazowane. Wygląd i smak - trudno opisać. Ciężkie, lejące się po ściankach pokala jak madera czy porto ... Kolor głęboka wiśnia, bardzo klarowne. Smak - z pewnością to piwo a nie nalewka ... Przytłaczający smak orzechów włoskich i karmelowej goryczy. Dałem radę pokalowi - jestem bardzo zadowolony
                        Last edited by CarlBerg; 23-02-2011, 20:26. Powód: nowy węgiel
                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                        Comment

                        • dreads
                          Basowy
                          • 09-2009
                          • 520

                          Ja pierniczę, chyba już wiem co uwarzę w przyszłym roku

                          Zazdraszczam, takie znalezisko, to jak wygrana w totka!

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            Porterek jeszcze jest i ma się bardzo dobrze - zawiesisty, słodki, śliwkowo-orzechowy - do picia w kieliszkach. Degustacja maleństwa nastąpiła z okazji urodzin moich i wykonawcy tego cuda - następna w 2014 na dziesięciolecie uwarzenia

                            Oprócz 36-stki próbowaliśmy innych staruchów i też bardzo zacnie wypadły
                            Attached Files
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • CarlBerg
                              Senior
                              • 09-2003
                              • 968

                              Piąteczek, piątunio, sprzątanie garażu i niespodzianka ... Po 19 latach wylazły portery
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                • 02-2001
                                • 23799

                                Kto to się przebudził :d opisuj wrażenia z degustacji
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎