Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budynki i urządzenia techniczne browarów Prus Wschodnich dokumentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robcio7904
    Member
    • 07-2013
    • 38

    Budynki i urządzenia techniczne browarów Prus Wschodnich dokumentacja

    Witam.

    Założyłem nowy temat z myślą zebrania dokumentacji, zdjęć i różnych schematów urzadzeń do produkcji piwa od śtredniowiecza aż do XXwieku.
    O ile trafiaja się zdjęcia samych budynkó browaró tak już dokumentacji co było wewnątrz prawie nie ma
    Temat ten po części wiąże się z browarem w Wormditt. Chciałbym wykonac makietę tych budynków: jedną z początku XVI wieku (jako przekrój obiektu), drugą z połowy XVIII wieku no i ostatnią z pierwszej połowy XX wieku. Fajnie by było pokazać linie technologiczna produkcji piwa i wód mineralnych.Cel jest szczytny. Ma być eksponatem do powstajacego muzeum historii Ornety i terenów przyległych.
    Z góry dziekuję za pomoc.
  • Robcio7904
    Member
    • 07-2013
    • 38

    #2
    Przepraszam za literówki.
    Znalazłem ilustrację produkcji piwa ze strony biermuseum. Jaki to moze być okres?
    Attached Files

    Comment

    • leona
      PremiumUżytkownik
      • 07-2009
      • 5853

      #3
      Wygląda na drugą połowę XIX w.
      Ale w ocenie kieruję się głównie krojem spodni męskich.

      Comment

      • Robcio7904
        Member
        • 07-2013
        • 38

        #4
        Zmieniłem wyszukiwarkę i zaczęło sie coś pokazywać. Bardzo proszę o określenie do czego mogły służyć one urządzenia.
        Attached Files

        Comment

        • Robcio7904
          Member
          • 07-2013
          • 38

          #5
          i jeszcze kilka innych
          Attached Files

          Comment

          • Robcio7904
            Member
            • 07-2013
            • 38

            #6
            ostatnie zdobyte zdjęcia
            Attached Files

            Comment

            • Piwowar
              Senior
              • 05-2001
              • 2543

              #7
              Na pierwszym zdjęciu masz maszynę do czyszczenia i sortowania zboża. Drugie zdjęcie przedstawia drewiane kadzie fermentacyjne. Obok nich stoi pływak, do którego wkładało się lód. Pływak wsadzało się do kadzi fermentacyjnych, aby utrzymywać niską temperaturę, konieczną przy dolnej fermentacji. To poniżej, to zdaje się maszyna do polerowania słodu, ale musiałbym to sprawdzić. Obok kadź filtracyjna, pod nią taca chłodnicza z koszem na chmiel. Ostatnie zdjęcie przedstawia urządzenia do napełniania beczek.
              Archiwum piwne

              Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

              Comment

              • Robcio7904
                Member
                • 07-2013
                • 38

                #8
                Dzięki za informacje o urządzeniach browarniczych.
                Z ich wielkości wynika , że na pewno zajmowały dużo mniejsze budynki niż obecne browary.

                Comment

                • Robcio7904
                  Member
                  • 07-2013
                  • 38

                  #9
                  Czy jest możliwość opisania/wskazania , które z urządzeń na zdjęciach (powyżej) tworzyły linię technologiczną produkcji piwa w małych browarach?takich jak w Wormditt
                  Za kazda pomoc dziękuję.

                  Comment

                  • Piwowar
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 2543

                    #10
                    Browar w Wormdit posiadał warzelnię na 15 cetnarów zasypu, więc naczynia musiały być wielkością podobne do tych na zdjęciach.
                    Archiwum piwne

                    Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                    Comment

                    • Robcio7904
                      Member
                      • 07-2013
                      • 38

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browar w Wormdit posiadał warzelnię na 15 cetnarów zasypu, więc naczynia musiały być wielkością podobne do tych na zdjęciach.
                      Dzięki za tak dokładną informację. Czy mógłbyś uchylić tajemnicy skąd czerpiesz wiedzę m.in o browarze Wormditt? Podanie dokładnej wartości 15 cetnarów budzi szacuc przed poszukiwaczem browarnianych tajemnic.

                      Comment

                      • Piwowar
                        Senior
                        • 05-2001
                        • 2543

                        #12
                        Właścicielem browaru od 1914 roku był A. Reimann. Browar choć w 1904 roku unowocześniony, jeszcze po pierwszej wojnie był napędzany ręcznie i specjalizował się w produkcji piwa Grodziskiego. Warzono też piwa pszeniczne i lagery. Ogólna wielkość produkcji wynosiła przed pierwszą wojną 5.000 hl piwa rocznie. Dyrektorem technicznym browaru był mistrz piwowarski Josef Engling.
                        W 1920 roku zainstalowano w browarze silnik elektryczny oraz sztuczne chłodzenie. Warzelnia posiadała bezpośrednie palenisko.
                        Informacje pochodzą z takich książek:
                        Attached Files
                        Archiwum piwne

                        Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                        Comment

                        • Robcio7904
                          Member
                          • 07-2013
                          • 38

                          #13
                          Mogę powiedzieć ...niesamowite wieści w tej książce.
                          Wielkie dzięki. Jestem zobowiązany

                          Comment

                          • Piwowar
                            Senior
                            • 05-2001
                            • 2543

                            #14
                            Byłem wczoraj w bibliotece GGB w Berlinie i znalazłem trochę informacji na temat browaru Alberta Reimanna. Sam Reimann podaje rok 1820 jako datę założenia browaru. Kadź warzelna z bezpośredim paleniskiem miała pojemność 40,64 hl, fermentownia miała pojemność 90 hl, więc pewnie była zdolna pomieścić trzy warki po 30 hl każda. Beczki leżakowe posiadały łączną pojemność 200 hl. Magazyn słodu mógł pomieścić 200 cetnarów, magazyn chmielu 8 cetnarów. Możliwości produkcyjne wynosiły w 1937 roku 3.000 hl piwa. Warzono piwa górnej fermentacji, tak zwane "Einfachbier", czyli piwo zwyczajne o zawartości ekstraktu 3,5% oraz słodowe bezalkoholowe o zawartości ekstraktu 12%. Oprócz piwa browar produkował od 1908 roku napoje bezalkoholowe.
                            Archiwum piwne

                            Poznaj
                            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎