Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 14-08-2014, 01:47
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 325
Standardowy Czechy, Louny, Rybalkova 1267, Pivovar ZLoun

Louny znane były z dobrego piwa i ciekawych imprez w starym browarze. Jednak nastał tam zły wuj Huineken i na początku 2010 zlikwidował produkcję piwa. Po niecałych 4 latach mieszkańcy miasta znów mogli cieszyć się ze swojego piwa - powstały 2 browary restauracyjne. Co ciekawe są na tej samej ulicy w odległości 300 m od siebie a swe piwa zaczęły lać piwoszom prawie równocześnie w drugiej połowie października 2013.

ZLoun mieści się bliżej centrum w odległości zaledwie 50 m od przystanku kolejowego Louny střed, po prawej stronie ul. Rybalkovej. Jeśli się nie wie łatwo go przeoczyć, gdyż na bramie nie ma ani słowa o browarze. Tablica informuje o terenie sportowym, rzeczywiście są tu kryte korty tenisowe, małe boisko, w zimie otwarte lodowisko i plac zabaw dla dzieci. Za bramą po lewej duży, piętrowy budynek z drewnianą elewacją i nową przybudówką z czerwonej cegły z napisem Sport bar Ája. Przed nim i z boku spory, częściowo kryty drewnianym dachem taras. Dopiero gdy staniemy przed wejściem, w gablocie obok menu dowiemy się, że warzy się tu piwo. We wnętrzu od razu naprzeciw wejścia znajduje się ceglany bar z ośmioma nalewakami (6 przeznaczonych na piwa, 2 na kofolę i lemoniadę). Są tu tylko wysokie stołki przy ladzie i jeden stół z ciemnego drewna na 8 osób. Następne podobnej wielkości są po lewej i prawej stronie od baru, jednak ogólnie nie ma tu dużo miejsca. Większa sala jest po lewej w głębi, ale niezbyt przyjemna, dość ciemna o stołówkowym wyglądzie z małymi, lufcikowymi okienkami w górnej części ścian. Było cieplutko i słonecznie więc nie ma się co dziwić, że wszyscy goście wybierali taras. A frekwencja pomimo wczesnej pory (11.30) była spora. Na wczesny obiad wpadali pracownicy (niektórzy w strojach roboczych), ale też na późne śniadanie mniej spieszące się rodziny z dziećmi, które szalały na urządzeniach placu zabaw.
Obsługa bardzo miła i sprawna. Gdy zasiadłem na tarasie, sympatyczny kelner zjawił się momentalnie, ze swadą i humorem zachwalając dania i piwa. Gdy wyjaśniłem, że tylko na piwo, od razu omówił każde z osobna, ja zaś zapewniłem go, że spróbuję wszystkich. Na pytanie gdzie są urządzenia browaru i czy mogę je zobaczyć odpowiedział z uśmiechem - "na górze" (w co z początku nie uwierzyłem) i że za 1,5 godziny przybędzie pan sládek który mnie chętnie oprowadzi. Tak też się stało, około 13-ej podszedł do mnie starszy pan i zaprosił na zwiedzanie. No i właśnie poszliśmy na górę. Po raz pierwszy spotkałem się z umieszczeniem wszystkich urządzeń na piętrze. Okazało się, że jest tam największa sala restauracyjna z osobnym barem (czynna tylko w weekendy), w której umieszczono 1000 litrową warzelnię o niespotykanym słomkowym kolorze. Reszta urządzeń znajduje się w osobnych pomieszczeniach w tylnej części budynku dokąd prowadzą drzwi za warzelnią. Są tam 2 tankofermentory po 10 hl i
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 14-08-2014, 03:02
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 325
Standardowy

(cd.)... 5 tanków leżakowych również po 10 hl (miejsca jest dość, planowane jest dostawienie jeszcze dwóch). Choć nie ma otwartych kadzi, piwa po fermentacji są do tych tanków przepompowane i leżakują w zależności od rodzaju od 21 dni do 1,5 miesiąca. Na drugim końcu whirpool, zbiorniki sanitacyjne i myjka/napełniarka do kegów. Kolejne niemałe pomieszczenia zajmuje skład słodu ze śrutownikiem, magazyn gotowego piwa, kotłownia i sterownia ze zbiornikiem wody lodowej. Browar jest nowoczesny, sterowany komputerem, z ekologicznymi urządzeniami grzewczo - chłodzącymi maksymalnie wykorzystującymi energię. Całość dostarczyła firma Czech Brewmasters ze Svitav.

Następną ciekawostką jest to, że warzy się tu aż 5 rodzajów piw, które są w stałej ofercie, okazjonalnie dochodzi jeszcze szóste specjalne.
- ZLoun Desítka 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109421
- ZLoun Jantar 11° http://www.browar.biz/forum/showpost...58&postcount=2
- ZLoun Tvrďák 12° http://www.browar.biz/forum/showpost...63&postcount=2
- Lyon 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109424
- Zloun ALEnt 15° http://www.browar.biz/forum/showpost...93&postcount=2

Każde z nich jest podawane na miejscu w innym szkle z grawerowanym firmowym logo, można je kupić po 100 kč. Na wynos są też litrowe PETy. Podkładki dostępne na stołach, etykietki po 10 kč.

Jak wspomniałem, dania obiadowe cieszą się sporym zainteresowaniem i wyglądają apetycznie. Codzienne zestawy są po 80 kč, poza tym z obszernego menu można wybrać różnorakie dania na zamówienie w cenach 120-200 kč, pożywią się też bezmięsni. Jest bardzo dużo typowych czeskich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno.

Na pewno warto to wpaść na dłuższe posiedzenie. Czynne: niedz.- czw. 11-22, pt.,so. 11-24.

Fotki w galerii:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19140
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19141
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19142
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19143
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19144
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19145
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19146
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19147
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19148
http://www.browar.biz/galeria.php?id=19149
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-05-2017, 16:18
Fotka Użytkownika: heckler
heckler heckler is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2012
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 966
Standardowy

Asortyment piw bez zmian. Mnie tradycyjnie najlepiej smakowała jasna 11-ka w cenie 27Kc/ 0,4l. Ceny reszty piw:
10-ka 20/28Kc za 0.5l
12-ka oba jasne 22/32Kc
13 ciemna 22/32Kc.
15-ka Pale Ale 04l za 35Kc. Nie próbowałem.
Wszystkie pozostałe piwa oceniłbym na szkolne 4+. Niczym mnie nie zachwyciły, ale szczególnie jasne 11 i 12 wypiłem z przyjemnością. Obecnie sala na piętrze otwierana jest tylko w weekendy. Każde piwo podawane w takim samym kuflu, bez logo.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 20170501_155027.jpg (28,5 KB, liczba wyświetleń: 23 )
Rodzaj pliku: jpg 20170501_155252.jpg (32,2 KB, liczba wyświetleń: 23 )
Rodzaj pliku: jpg 20170501_155626.jpg (18,6 KB, liczba wyświetleń: 23 )
Rodzaj pliku: jpg 20170502_171222.jpg (25,1 KB, liczba wyświetleń: 23 )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wieści z Czech - browary, piwo, rynek Pendragon Piwo - ogólne 150 31-05-2017 22:27
Moja kolekcja podstawek z czeskich browarów ArtK31 Moje zbieranie 2 05-07-2014 14:28
Ile jest marek piw w Czechach? (lista rozwojowa) Pendragon Piwo - ogólne 153 11-10-2012 20:42
2012.06.08-10 - Czechy, Praga - Žižkovské pivobraní 2012 karol1000 Imprezy, promocje, wydarzenia 3 29-05-2012 10:33
2012.02.08-11 - Czechy, Tabor: XXII. Reprezentační slavnosti piva v Táboře karol1000 Imprezy, promocje, wydarzenia 2 18-01-2012 12:11



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:10.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.