Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Faradek - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • faradek
    Junior
    • 07-2014
    • 15

    Faradek - moje warzenie

    Witam serdecznie. W dziedzinie piwowarstwa domowego jestem bardzo początkujący,ale kiedyś trzeba było zacząć.

    Warka #1 Prawdziwe Ale (z ekstraktów BA) (13.07.2014)
    ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
    chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
    chmiel: Fuggles (UK) 30 g
    drożdże Safale S-04
    Burzliwa 6 dni, cicha 8 dni. Butelkowanie 27.07.2014.
    Można powiedzieć że był to taki test. Jako że efekty są pozytywne (nie powstał kwach, piwo da się pić, a nawet jest dosyć dobre butelki nie wybuchły), postanowiłem dokupić stosowny gar (emalia 50l) i zacierać.

    Warka #2 Witbier (7.09.2014)
    słód pilzneński 2 kg
    pszenica niesłodowana 1,8 kg
    płatki owsiane 0,4 kg
    kolendra 15 g
    Curaçao 20 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    drożdże Brewferm Blanche

    Zacieranie w ok 12 litrach.
    63'C 30 minut
    73'C 40 minut

    Wysładzanie 14 litrów wody 78'C.

    Gotowanie 60 minut:
    0 min Lubelski 25g
    50 min kolendra 15g, curaçao 20g

    Odparowało mi aż 5 litrów (chyba za ostro dałem po gazie) lecz uzupełniłem przegotowaną i ostudzoną wodą, ostatecznie otrzymałem 19,5 litra 11,5 Blg

    Chłodzenie w fermentorze w wannie (chłodnica w planach) Zadane uwodnione drożdże przy temperaturze brzeczki 26'C (było już bardzo późno, a rano do pracy) fermentor wstawiony do gara z zimną wodą dla dalszego schłodzenia. Byłem w strachu bo gdy fermentacja ruszyła zaczęło ostro dawać siarkowodorem, lecz wyczytałem że te drożdże tak mają, na szczęście, po kilku dniach zgryźliwy zapach się ulotnił. Na razie stoi na burzliwej, dziś lub jutro zlanie na cichą.
  • faradek
    Junior
    • 07-2014
    • 15

    #2
    15.09.2014 Warka #2 Witbier zlana na cichą.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Senior
      • 10-2013
      • 335

      #3
      do ilu zjechało BLG?? Czuć curacao?

      Comment

      • faradek
        Junior
        • 07-2014
        • 15

        #4
        25.09.2014 Warka #2 Witbier zabutelkowana z dodatkiem 120g glukozy, wyszło 38 butelek 0,5L. Piwo zeszło do 3,5 BLG. Aromat bardzo ładny, wydaje mi się że czuć curacao.

        Comment

        • faradek
          Junior
          • 07-2014
          • 15

          #5
          Po długim okresie zawieszenia działalności (praca) browar wznowił działalność.

          Warka #3 American Pale Ale (30.04.2016)

          Surowce: (zestaw z CP)
          Pale Ale Clear Choice Extra 3,2 kg
          Caramunich (R) typ II 0,15 kg
          Crystal Light 0,15 kg
          płatki orkiszowe 0,2 kg
          Marynka, granulat 15 g
          Cascade US, granulat 120 g
          Ahtanum, granulat 25 g
          Simcoe, granulat 50 g
          mech irlandzki 5 g
          drożdże s-04 - 1 saszetka

          Zacieranie i chmielenie wg instrukcji z zestawu.

          Wyszło 20 litrów brzeczki ok. 11-12 Blg (trochę niedokładny pomiar.) Fermentacja burzliwa w 16st C, gdy zaczęła zwalniać przeniesione do ok 20st C.

          9.05.2016 - zlanie na cichą fermentację. Zeszło do 3 Blg.

          Comment

          • faradek
            Junior
            • 07-2014
            • 15

            #6
            Warka #4 American Stout (14.05.2016)

            Surowce: (zestaw z CP)
            Słód pale ale 3,85 kg
            Słód monachijski 1,2 kg
            Słód crystal 0,3 kg
            Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg i pszenica prażona 0,2 kg
            Chmiel Columbus / Tomahawk, granulat, 35 g
            Chmiel Cascade, granulat, 50 g
            Chmiel Mosaic, granulat, 50 g
            Drożdże S-04 - 2 saszetki

            Zacieranie i chmielenie wg instrukcji z zestawu.

            Do fermentora trafiło 21,5 litra brzeczki 17Blg, a zestaw jest na 20l 16Blg. Czyżby wyszła wyższa wydajność od zakładanej?

            Comment

            • faradek
              Junior
              • 07-2014
              • 15

              #7
              18.05.2016 warka #3 APA zabutelkowana z dodatkiem 120 gramów glukozy na 19 litrów. Piwo na cichej doszło do ok. 2.25 Blg.

              Comment

              • faradek
                Junior
                • 07-2014
                • 15

                #8
                26.05.2016 warka #4 American Stout przelana na cichą, piwo zeszło do 5,5 Blg.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  • 02-2001
                  • 23782

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika faradek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do fermentora trafiło 21,5 litra brzeczki 17Blg, a zestaw jest na 20l 16Blg. Czyżby wyszła wyższa wydajność od zakładanej?
                  Jak się piwowar dobrze przykłada to zazwyczaj ma lepsze wyniki od zakładanej średniej wydajności
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • faradek
                    Junior
                    • 07-2014
                    • 15

                    #10
                    12.06.2016 warka #4 American Stout zabutelkowana z 110g glukozy na 20 litrów. Ostatecznie BLG wyniosło 5,5.

                    @ART ja chyba się do tego wszystkiego przykładam aż za bardzo. Mam różne schizy że coś nie wyjdzie, a zwłaszcza boję się infekcji.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎