Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niebanalne przykłady użycia miodu w piwowarstwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Użycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.

    Rzeczywiście niebanalne i zacne!
    Jeśli dają miód już po fermentacji to i ze 2% wystarczy do osiągnięcia wyraźnego, słodkiego smaku.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23793

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Użycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.

      Rzeczywiście niebanalne i zacne!
      Fajnie że się pokusiłeś o takie oszacowanie. Nie rozumiem jednak wniosków, 6 ton miodu do ze trzy palety. Polska produkcja to wg GUSu w którymś z ostatnich lat to ok. 12 tys. ton. Nie jestem adwokatem Ciechana, ale twierdzenie że ktoś ściemnia dlatego że miód A od miodu B jest tańszy jest trochę na wyrost, no chyba że masz dowody inne, o których nie piszesz.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19166

        #18
        Rozbawiło mnie słowo "niebanalne" w kontekście piw do których używa się skromny procent miodu naturalnego, jednocześnie reklamując jego użycie.

        Dla wyjaśnienia, co już napisałem powyżej, swoją opinię zbudowałem na podstawie danych szacunkowych i ogólnie znanych danych dotyczących cen produktów tu wymienionych. Owa opinia jak większość postów na tym forum nie jest opracowaniem naukowym. Zatem nie rozumiem w czym problem?!

        Comment

        • Latarnik
          Premium Lamplighter
          • 06-2004
          • 4996

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Zatem nie rozumiem w czym problem?!
          A wczesniej piszesz:
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          ...Ktoś ten zapas i tam musi zrobić, a skoro się nie da..
          Problem w tym, ze nie wyjasniles dlaczego nie mozna kupic na zapas miodu, ktory ma dwa lata przydatnosci do spozycia
          5400 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

          Comment

          • e-prezes
            Senior
            • 05-2002
            • 19166

            #20
            Zakładając, że tego miodu jest 2 % to jasne, że można. Tyle, że takie użycie nie nazwałbym niebanalnym. Niebanalny to byłby braggot na naturalnym miodzie. Nawet chińskim.

            Comment

            • Dukat_WSI
              Senior
              • 03-2015
              • 781

              #21
              "Browar do produkcji piwa miodowego zużywa ok. 3 ton miodu miesięcznie dostarczanego przez zakład Mazurskie Miody ZPH Karolina." - za Wikipedią o Ciechanie Miodowym.
              Co do Miodowego Ciechana, to składzie jest napisane: miód naturalny. Nie wzmianki o miodzie sztucznym i aromacie. Kormoran nie ukrywa, że w Orkiszowym z Miodem i Miodnym używa oprócz miodu również aromatu.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎