Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

250 Classic Clone Recipes Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 53.18zł / 51.58

Anglojęzyczna:
Specjalne wydanie czasopisma Brew You Own zawierające receptury na popularne piwa komercyjne.
 
Wakatu NZ 2015 - 50 g granulat 6,5% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 11.92zł,
zapłacisz jedynie
: 8.22zł - tylko do 31-03-2017!
Granulat:
Chmiel o przyjemnym zapachu kwiatów odpowiednim dla smaku i aromatu, jednakże przy dużej zawartości alfakwasów bywa również stosowany dla goryczki..
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 17-02-2017, 15:25
Fotka Użytkownika: XboXC
XboXC XboXC is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2017
Miejscowość: Łódź
Posty: 17
Standardowy Fermentacja i temperatura

Witam.
Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.

I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?

Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"
__________________
Xbrowar ;)
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 17-02-2017, 15:50
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 737
Standardowy

Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 17-02-2017, 15:53
Fotka Użytkownika: XboXC
XboXC XboXC is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2017
Miejscowość: Łódź
Posty: 17
Standardowy

Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.

A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.
__________________
Xbrowar ;)
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 17-02-2017, 16:22
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 737
Standardowy

Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
fermentacja górna czy dolna - temperatura Pilnick Kołyska piwowarska 5 02-07-2016 17:07
Zbyt szybka fermentacja plus dziwny osad SaTeR Kołyska piwowarska 11 09-02-2016 15:04
Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia rychuwro Kołyska piwowarska 18 19-04-2013 19:43
fermentacja i temperatura - zgryz cyb Kołyska piwowarska 15 18-03-2008 12:24



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:13.


Browar.biz: ©2000 - 2017, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.