Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 22-11-2016, 11:49
Fotka Użytkownika: FarmaAlbertKorzenie
FarmaAlbertKorzenie FarmaAlbertKorzenie is offline
Junior
 
Rejestracja: 06-2016
Miejscowość: Pruchnik
Posty: 9
Standardowy do Barley Wine lepsza gęstwa czy świeże drożdże (+parę powiązanych pytań)

Zamierzam uwarzyć wędzonego Barley Wine z receptury z tego bloga: http://blog.rewak.eu/tag/barley-wine/
w tym samym czasie chcę uwarzyć z niego "świątecznego" cienkusza, dodając do niego wędzonych śliwek (i suszonych fig?) i szczypty przypraw korzennych.

Modyfikuję jednak użycie drożdży, i mam wątpliwości jak najlepiej je użyć do BW, jak do cienkusza i jakiej gęstwy dodać żeby wspomóc refermentację BW.

Mam dwie paczki S-33. Czy lepiej uwodnić je i dodać do fermentacji BW, cienkusza uwarzyć na s-05, a potem łyżkę gęstwy dodać do refermentacji BW? Nie mam dużego doświadczenia, ale na logikę nie wydaje mi się dobrym pomysłem mieszanie drożdży płytko- i mocnofermentujących.

W takim razie dokupić paczkę s-33 i na nich też uwarzyć cienkusza? Przynajmniej nie odfermentuje mi za bardzo i będzie miał trochę ciała dla skontrowania tych przypraw.

Czy może lepiej uwarzyć najpierw Grodziskie na S-33, i potem do BW zadać wyłącznie (ale dużo) gęstwy z Grodziskiego? A cienkusza uwarzyć na tej samej gęstwie, albo na świeżej paczce drożdży, i po cienkuszu zebrać gęstwę ponownie, dodając ją do refermentacji BW?

Mam nadzieję, że nie namotałem
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-11-2016, 13:25
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 580
Standardowy

Jakich drożdży byś nie wybrał, pierw zrób lekkie piwo. Następnie, świeżą gęstwę, w dużej ilości, dodaj do BW. Bardzo mocno napowietrz brzeczkę.
Zupełnie nie mem pojęcia dlaczego autor bloga dodał cukru do cichej fermentacji? Pierwszy raz słyszę o takiej metodzie, może on nie wie po co jest cicha fermentacja? Po co dorzucać jeszcze cukru wymęczonym drożdżom? By je jeszcze dobić, zasłodzić piwo?
Zrób piwo na dobrej gęstwie. Do refermentacji nie dawaj cukru, tylko drożdże winne, celem lekkiego nagazowania piwa. One dojedzą pozostałe cukry i wytrzymają ponad 10%alko.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 22-11-2016, 17:50
Fotka Użytkownika: FarmaAlbertKorzenie
FarmaAlbertKorzenie FarmaAlbertKorzenie is offline
Junior
 
Rejestracja: 06-2016
Miejscowość: Pruchnik
Posty: 9
Standardowy

Dzięki za odpowiedź, tak zrobię. Zastanawiam się tylko jeszcze na ile mogę się spodziewać odpowiedniego nagazowania po tych drożdżach winnych, ale chyba zaryzykuję
Czyli saszetkę winnych uwodnić i wymieszać z brzeczką tuż przed butelkowaniem? Będę musiał chyba to dokładnie wymieszać, żeby mieć pewność, że rozpuściły się w całości brzeczki.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 23-11-2016, 10:13
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 580
Standardowy

Na nagazowanie więcej niż symboliczne to nie licz. Tak uroda stylu jak wszystkich mocnych piw.
Też w tym roku robiłem BW, jak coś to zerknij w moje zapiski.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 23-11-2016, 22:19
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 230
Standardowy

Jak nie masz doświadczenia to nie bierz się za ekstremalne style.
S-33 są do lekkich piw pszenicznych.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<

fidoangel edytował/a post 23-11-2016 o godz. 22:20.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-11-2016, 08:01
Fotka Użytkownika: FarmaAlbertKorzenie
FarmaAlbertKorzenie FarmaAlbertKorzenie is offline
Junior
 
Rejestracja: 06-2016
Miejscowość: Pruchnik
Posty: 9
Standardowy

Lubię wyzwania Ale chcę się dobrze przygotować zanim zacznę, stąd pytania, pomyliłem się tylko - używam nie s-33 tylko t-58. Dam znać za ok. 2 tyg jak poszło!
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 30-03-2017, 09:53
Fotka Użytkownika: FarmaAlbertKorzenie
FarmaAlbertKorzenie FarmaAlbertKorzenie is offline
Junior
 
Rejestracja: 06-2016
Miejscowość: Pruchnik
Posty: 9
Standardowy

Trochę czasu minęło od tej warki, ale napiszę co pamiętam:
Filtracja poszła bezproblemowo (wysładzałem i zacierałem na dwa razy). Drożdży T-58 więcej już nie użyję. Ani w Korzennym, ani w Grodziskim nie dały dobrego efektu, poza tym słabo się zbijają na dnie i mało się ich produkuje. Z wysłodzin po Barley Wine zrobiłem Korzenne - dodałem wędzonych śliwek, fig, daktyli, cynamonu, goździków, imbiru, anyżu, skórki z pomarańczy. O dziwo, smak korzenny wyszedł fajnie wyważony, jest bardzo wyraźny ale nie męczący. Do tego dochodzi wyraźny słodkawy smak suszonych owoców. Finalnie wyszło mi Barley Wine 25 plato 10,3 % alk i Korzenne 15 plato 4,4 alk. Barley Wine musi jeszcze poczekać do pierwszej degustacji. Jeśli ktoś potrzebuje więcej szczegółów - zapraszam na priv
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg bw222.jpg (44,0 KB, liczba wyświetleń: 30 )
Rodzaj pliku: jpg bw333.jpg (77,3 KB, liczba wyświetleń: 28 )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać? ksieciuniu Kołyska piwowarska 5 17-02-2014 13:53
Kilka pytań o dolną fermentację - etapy, temepratury, drożdże... ksieciuniu Kołyska piwowarska 3 29-01-2014 15:30
Brewkit drożdże w zestawie producenta czy zakup innych ? stupain Kołyska piwowarska 4 12-11-2012 14:53



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:36.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.