Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Senior
    • 09-2014
    • 105

    Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.

    W ubiegły piątek warzyłem AIPA. W sobotę z rana do brzeczki 14BLG dodałem drożdże US05. Fermentacja ruszyła z kopyta i w niedzilę na piwie była już gruba piana. Temperatura w pomieszczeniu gdzie przeprowadzam fermentację wynosi 17 st. Do dziś tj. już tydzień od zadania drożdży na piwie jest gruba czapa piany (podchodzi prawie pod sam dekiel wiadra). Nie wiem czy jest to normalne zjawisko dla tych drożdży?

  • #2
    standard:

    https://www.google.pl/#q=us05+piana&*

    Comment

    • Jankos
      Member
      • 01-2014
      • 35

      #3
      Normalne. Bardzo często używam US-05 i niejednokrotnie zostaje po nich kożuch piany (raz większy, raz mniejszy) po zakończonej fermentacji. Nie ma się czym przejmować

      Comment

      • piwosz_andrzej
        Senior
        • 09-2014
        • 105

        #4
        Dzięki za informacje. Teraz na gęstwie tych drożdży fermentuje kolejne piwo i piana jest jeszcze większa!

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎