Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Rurka igielitowa 10x1,5 - 0,5 metra bieżącego Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 4.80zł / 4.08

Akcesoria:
Rurka igielitowa może zostać wykorzystana do przelewania piwa, czy też wody.
 
Waimea NZ 2015 - 50 g szyszki 15,1% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 11.66zł,
zapłacisz jedynie
: 8.00zł - tylko do 30-04-2017!
Szyszki:
Nowozelandzka odmiana chmielu będąca wnuczką Pacific Jade. Nada Waszemu piwu aromatów tangelo (mieszanki grejpfruta i mandarynki), owoców cytrusowych i igieł sosnowych. Może być stosowana dla goryczki, smaku i aromatu.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 19-04-2017, 13:20
Buzz11 Buzz11 is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2016
Posty: 18
Standardowy Temperatura - problem z mierzeniem i wydajnością

Za mną już kilka warek, ale przy prawie każdej walczę z niską wydajnością w granicach 50-60%. Ostatnio robiłem witbiera z zestawu BA i zamiast 20l 13BLG wyszło mi 16,5l 12BLG... Starałem się robić wszystko jak najdokładniej - odpowiednia temperatura wody do wysładzania, powolne wysładzanie itd., ale nadal wydajność jest dramatycznie słaba. Podejrzenia padły zatem na temperaturę zacierania. Termometr jest raczej dobrze wyskalowany - przynajmniej w temperaturze pokojowej wszystko się zgadza. Za to przy zacieraniu mam problem. Na przykładzie ostatniej warki - zacierając tego witbiera dodałem słód do 50*C wody, po czym wg planu miałem podgrzać do 63. Tak jak zazwyczaj zawiesiłem termometr wzdłuż ścianki i mieszałem zacier. Kiedy termometr pokazał 63 wyłączyłem płytę, owinąłem gar kocem i zostawiłem na pół godziny. Po tym czasie sprawdzilem temperaturę - w niektórych miejscach termometr pokazywał 62*, w innych nagle magicznie skakał do ponad 70... No i to jest ten problem - czasami termometr zaczyna drastycznie podnosić pokazywaną temperaturę, przez co już sam nie wiem czy przegrzałem czy ki grzyb. Wiele razy o tym myślałem - trafiam na jakieś grudki zagrzane w środku? Ale przecież mieszam dokładnie... Nie jeżdżę po dnie, więc rozgrzany garnek też odpada. Macie jakiś pomysł? Już mi się nudzi modlenie o jakąś sensowną wydajność...
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 19-04-2017, 14:03
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 151
Standardowy

Nie wiem, jaką masz płytę, ale ja w swoim starym garze elektrycznym wyłączałam go wcześniej o jeden lub dwa stopnie przed pożądaną temperaturą zacierania i dalej mieszałam przez parę minut. Nie zawsze, jak się płytę wyłączy to oznacza, że się zacier już nie grzeje.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 19-04-2017, 14:12
Buzz11 Buzz11 is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2016
Posty: 18
Standardowy

Zapomniałem dodać, że przesunąłem garnek z rozgrzanych pól, czyli raczej nie powinno od tego grzać. Ale nawet jeśli to i tak skąd takie skoki temperatury - nagle termometr skacze o 10*...
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 19-04-2017, 14:40
Fotka Użytkownika: marek-
marek- marek- is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2012
Miejscowość: Wieliczka
Posty: 54
Standardowy

Pytanie jaki masz termometr? Ile pokazuje na wrzącej wodzie?

Inna sprawa, że przy zacieraniu różnice temperatur między górą a dołem potrafią być spore. Jakbyś rozmieszał i były skoki temperatury to ewidentnie trzaśnięty termometr...
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 19-04-2017, 14:45
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 151
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buzz11 Wyświetlenie odpowiedzi
Zapomniałem dodać, że przesunąłem garnek z rozgrzanych pól, czyli raczej nie powinno od tego grzać. Ale nawet jeśli to i tak skąd takie skoki temperatury - nagle termometr skacze o 10*...
Ja Ci się dno mocno rozgrzeje to ono dalej nagrzewa, mimo że zdejmiesz gar z grzałki. Inna sprawa jest, że może masz za gęsty zacier. Im gęstszy, tym większa różnica temperatur potrafi się wytworzyć.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 19-04-2017, 14:55
Buzz11 Buzz11 is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2016
Posty: 18
Standardowy

Termometr z Browamatora - ten LINK

No to chyba jest winowajca... Zagotowałem wodę w garnku i pokazuje 92*. Czyli pewnie w 60-70* mogą być wahania o kilka stopni. To się nie dziwię, że słaba wydajność jeśli w 58* zacierałem
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 19-04-2017, 15:54
Fotka Użytkownika: marek-
marek- marek- is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2012
Miejscowość: Wieliczka
Posty: 54
Standardowy

Bardzo fajny termometr jeśli tylko zanurzać go do poziomu wskazania, czyli spodziewając się pomiaru ok. 70 stopni ma być zanurzony mniej więcej tak, żeby powierzchnia brzeczki była blisko podziałki 70. No i trzeba mieszać intensywnie, wtedy nie ma opcji że mierzymy jakieś lokalne minimum / maksimum temperatury.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 20-04-2017, 22:17
piwosz_andrzej piwosz_andrzej is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2014
Miejscowość: Bydgoszcz
Posty: 105
Standardowy

Też używam tego termometru i potwierdzam że musi być zanurzony prawie cały w zacierze by pokazywał właściwą temperaturę. Ja zawsze mieszam zacier od dołu gara ku górze jednocześnie uważając by nie napowietrzać zacieru. Temperaturę mierzę w środkowej części i nie ma wielkiej różnicy między górą a dołem (max. 2 stopnie).
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 21-04-2017, 10:15
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 550
Standardowy

A ja już parę lat temu doszedłem do wniosku, że byłem strasznie głupi używając termometru klasycznego. Od tamtej pory elektroniczny z sondą is the best!
Takiego samego oświecenia doznałem ostatnio w temacie kapslowania. Jakże ja głupi byłem tyle lat się męcząc z ręczną kapslownicą, ile stresu, pękniętych butelek. Kapslownica stołowa is the best!
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Problem z wydajnością Buzz11 Kołyska piwowarska 15 31-12-2016 17:39
Witbier problem z zatarciem magiq666 Kołyska piwowarska 5 12-05-2015 06:10
Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia rychuwro Kołyska piwowarska 18 19-04-2013 18:43
Niska temperatura mct Kołyska piwowarska 1 21-10-2010 11:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 03:50.


Browar.biz: ©2000 - 2017, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.